Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 19 दिसंबर 2017

GK Questions Answers, History Questions Answers

GK Questions Answers, History Questions Answers


1. Robert Clive the Governor General was belong to?
Answer: British.

2. Who set up the dual system of administration in Bengal?
Answer: Robert Clive.

3. Subsidiary Alliance was introduced by whom?
Answer: Lord Wellesley.

4. What was the year of the ‘Battle of Buxar’?
Answer: 1764.

5. Who convinced the British in 1829 to outlaw Sati in India?
Answer: Raja Ram Mohan Roy.

6. SNDP Yogam was formed by whom?
Answer: Narayana Guru.

7. Who founded the Ramakrishna Mission?
Answer: Swami Vivekananda.

8. Who was the Founder of the ‘Arya Samaj’?
Answer: Maharishi Dayanand Saraswati.

9. Who founded as Mohammedan Anglo Oriental College (MAOC) at Aligarh in 1875?
Answer: Sir Saiyad Ahmed Khan.

10. Who started the Wahabi movement In India?
Answer: Syed Ahmed of Rai Bareilly.

11 Name the year of battle of Balakot?
Answer: 1831.

12. When Jyotiba Phule was died?
Answer: On 28 November, 1890.

13. The English East Company achieved a major victory over the Portuguese in which Battle and when?
Answer: In 1612 Swally Battle.

14. Who give the first call of ‘India for Indians’ for Swarajya?
Answer: Dayanand Saraswati.

15. In 1873, Jyotiba Phule formed what?
Answer: Satya Shodhak Samaj.

16. ‘Ask not, Say not Think not caste. Think only Gods.’ Who said these lines?
Answer: Narayana Guru.

17. Who called Sree Narayana Guru as ‘The Second Buddha’?
Answer: G. Sankara Kurup.

18. Daiva Dasakam is a Malayalam work of whom?
Answer: Narayana Guru.

19. Who was the Founder Father of Aligarh movement?
Answer: Sir Syed Ahmed Khan.

20. Sir Syed founded the Madarsatul Uloom at where?
Answer: Aligarh In 1875.

21. ‘Swaathanthrya gadha’ was written by whom?
Answer: Kumaranaasan.

22. ‘One Caste One Religion’, ‘One God for Man’ who said it?
Answer: Narayana Guru.

23. Who established a trading post in 1612 at Gujarat?
Answer: British.

24. ’A Study in Consciousness’ was written by whom?
Answer: Annie Besant.

25. What was the year of ‘Battle of Plassey’?
Answer: In 1757.

26. What was the year of Regulating Act?
Answer: In 1773.

27. Swami Vivekananda graduated from which University?
Answer: Calcutta University.

28. In November 1781, Sir Eyre Coote defeated whom?
Answer: Hyder Ali at Porto Nova.

29. Year of The Treaty of Mangalore was?
Answer: 1784.

30. Who started the journal ‘New India’?
Answer: Annie Besant.

Responsive ad

Amazon