Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

सोमवार, 10 जुलाई 2017

Karnataka GK Questions Answers, 100 Important Question, General Knowledge @ crpfindia.com


Karnataka GK Questions Answers, 100 Important Question, General Knowledge in hindi @ crpfindia.com


1. What is the symbol of Karnataka state bird?

Answer : Indian roller

2. Which symbolise Karnataka state flower?

Answer : Lotus

3. What is the state anthem of Karnataka?

Answer : Jaya Bharata Jananiya Tanujate

4. What is the symbol of Karnataka state tree?

Answer : Sandalwood

5. What is the symbol of Karnataka state emblem?

Answer : Gandaberunda

6. Which symbolise the state & official language of Karnataka?

Answer : Kannada

7. Which traditional folk art is the symbol of Karnataka state dance?

Answer : Yakshagana

8. What is the first Kannada talkie film?

Answer : Sati Sulochana released in 1934

9. What is the name of Carnatic regional language officially used in Goa state and mentioned in 8th scedule of the Indian Constitution?

Answer: Konkani

10. Which religion has the highest percent of majority in Karnataka?

Answer : Hindu, 84%

Karnataka Places & Architecture Questions

11. Which place in Karnataka is an World Heritage Site built by the Chalukya & Rashtrakuta empire of ancient Karnataka?

Answer: Group of temples at Pattadakal

12. How many districts are there in Karnataka?

Answer : 30 Districts

Which place is the largest and capital city in Karnataka?

Answer : Bangalore

13. Where is the Indian Institute of Technology located at?

Answer : Dharwad, Karnataka (Founded by Central govt of India in 2015)

Which is the 1897’s historical Carnatic architecture built for the Wodeyar dynasty rulers?

Answer : Mysore Palace(It is one of the most attractive tourist spot in Karnataka)

14. Where the Bahubali statue is found?

Answer : Shravanabelagola, Karnataka

What is the 1656’s famous deccan architecture that dedicated to Mohammed Adil Shah?

Answer : Gol Gumbaz of Bijapur,Karnataka

15. Nagarhole National Park is located in which district of Karnataka?

Answer : Kodagu district

16. The famous historical place of Hampi which is a World Heritage Site located in which district of Karnataka?

Answer : Bellary

17. Kudremukh mountain peak which is a famous tourist spot located in which district of Karnataka?

Answer : Chikkamagaluru district
Karnataka Personality Questions

18. Who served as first Chief Minister of Karnataka?

Answer: K. Chengalaraya Reddy (Period of 1952-1957)

19. Who is the longest-serving 8th Chief Minister of Karnataka?

Answer: D. Devaraj Urs

Who is the current Chief Justice of the Karnataka High Court as of 2017?

Answer : Subhro Kamal Mukherjee

20. Who is the first person to be the Chief Justice of Karnataka High Court?

Answer : R. Venkataramaiah(1956-1957)

21. Who is the famous Kannadian personality served as first Governor of Karnataka?

Answer : Jayachamarajendra Wadiyar the last Maharaja of Mysore kingdom (period of 1957-1963)

22. Who is the first female person to be the Governor of Karnataka?

Answer : V. S. Ramadevi(period of 1999-2002), She is also the first female Chief Election Commissioner of India

Who is the current Home Minister of Karnataka as of 2017?

Answer : G. Parameshwara

Who is the current Agricultural Minister of Karnataka as of 2017?

Answer : Krishna Byre Gowda

23. Who is the current Minister for Law & Justice and Parliamentary affairs in Karnataka as of 2017?

Answer : T. B. Jayachandra

Who is the current Minister for forest and environment department in Karnataka?

Answer : Ramanath Rai

Who is the Minister for Transport in Karnataka as of 2017?

Answer : Ramalinga Reddy

24. Who is the present Minister for Higher Education in Karnataka?

Answer : Basavaraj Rayareddy

Who is the current Labour Minister of Karnataka as of 2017?

Answer : Santosh Lad

25. Who is the current Minister for Women & Child Welfare and Kannada Culture development?

Answer : Umashree

26. Who is the current Minister for Sports & Fisheries in Karnataka as of 2017?

Answer : Pramodh Madhavaraj
Karnataka Quiz Question Answers & Current affairs 2016-2017

27. Who is the present Minister for Health & Family Welfare in Karnataka?

Answer : K. R. Ramesh Kumar

28. Who is the most recently elected Chief Minister of Karnataka as of 2017?

Answer: Siddaramaiah

29. Who is the current Governor of Karnataka as of 2017?

Answer: Vajubhai Bala

What is the pen-name of famous Kannada poet Dattatreya Ramachandra Bendre?

Answer : Ambikatanayadatta

30. Who is the famous Carnatic musician received Bharat Ratna in 2008?

Answer : Bhimsen Joshi

31. Who is the notable Kannada personality received India’s highest civilian award Bharat Ratna in 2014?

Answer : Famous Indian chemist C. N. R. Rao

32. Who is the Kannada person being the first Indian commander-in-chief of the Indian Army?

Answer : K. M. Cariappa (Kodandera Madappa Cariappa)
Karnataka Politics Questions

33. Which political party currently ruling the Government of Karnataka as of 2017?

Answer : Indian National Congress

What type of Karnataka state legislature is?

Answer : Bicameral

What is the name of upper house in Karnataka state legislative assembly?

Answer : Vidhana Parishat

34. What is the name of lower house in Karnataka state legislative assembly?

Answer : Vidhana Sabha

35. Who is the leader of the opposition party in Karnataka state legislative assembly as of 2017?

Answer : Jagadish Khettar(Bharatiya Janata Party)

Who is the Speaker of the Karnataka legislative assembly?

Answer : KB Koliwad(Indian National Congress)

36. Who is the Deputy Speaker of the Karnataka legislative assembly?

Answer : Shivashankara Reddy(INC)

How many members of all constituencies are there in Karnataka legislative assembly?

Answer : 225 Members(224+1 Anglo-Indian elected by Governor)

37. Who is the leader of the Karnataka legislative assembly as of 2017?

Answer : Siddaramaiah(CM of Karnataka)

How many seats are occupied by Indian National Congress in Karnataka legislative assembly?

Answer: 123 Seats

38. There are how many members in Karnataka Vidhana Parishat?

Answer: 75 Members

What is the term length of the Vidhan Parishad members?

Answer: Six years

39. What is the political party faced the first President’s rule in Karnataka in 1971?

Answer: Indian National Congress
Karnataka art, culture, literature & state symbol Questions

Karnataka srate’s culture is rich of different type of famous arts,music,festivals,cinema,literature etc.

40. What is the symbol of Karnataka state animal?

Answer : Asian elephant

41. When did Karnataka formed as a partial state of India

Answer : 1 November, 1956

42. When the State of Mysore renamed as Karnataka?

Answer : 1973

43. The historical haridasa movement was flourished during the reign of which Carnatic empire?

Answer : Vijayanagar empire(between 13th-14th century)

44. Who is the founder of Kadamba dynasty?

Answer : Mayurasharma

45. Who was the first Wadiyar ruler of Mysore?

Answer : Yaduraya Wodeyar was the first monarch from 1399 to 1423

46. Who established the Vijayanagar empire in Karnataka?

Answer : Harihara and Bukka in 14th century

47. In which war the Tiger of Mysore Tipu Sultan was killed by the British?

Answer : In the Battle of Srirangapatnam in 1799

48. Who was the last ruler of famous Kingdom of Mysore?

Answer : Maharaja Jayachamarajendra Wadiyar Bahadur was the last ruler of Kingdom of Mysore(former karnataka) from 1940-1950. He was also the founder-president of Vishva Hindu Parishad(VHP)

49. Who was the real founder of the South Indian Chalukya Dynasty?

Answer : Pulakesi I

50. What was the capital of Chalukya Dynasty?

Answer : Vatapi(Badami)

Who is regarded as the founder-king of South Indian Rashtrakuta Dynasty?

Answer : Dantidurga

51. What is the name of the festival celebrated as Kannada new year?

Answer : Ugadi

52. Which day is celebrated as Kannada Rajyotsava?

Answer : November 1 is celebrated as Kannada Rajyotsava commemorating the formation of the Karnataka state

53. Who is known by Grandfather of Carnatic Music?

Answer : The great Purandara Dasa

54. Which famous Kannada poet who was honoured by Karnataka Ratna award wrote Jaya Bharitya Jananiya Tanujate?

Answer : Kuvempu

55. Who is the writer of the historical literary work Kavirajamarga in 850 AD?

Answer : Rashtrakuta king Amoghavarsha I

56. Who are known by the Three Gems of Kannada literature?

Answer : Sri Ponna, Pampa and Ranna

57. Who is the creator of the great Kannada epic Vikramarjuna Vijaya(Pampa Bharatha) in 10th century?

Answer : Jain poet Adikavi Pampa

58. Who is the writer of the play Tale Danda?

Answer : Girish Raghunath Karnad

59. Which famous novelist received India’s highest literary Jnanpith Award in 1977 for Kannada literature?

Answer : K. Shivaram Karanth

60. Which famous writer prospered Kannada literature by receiving India’s highest literary Jnanpith Award in 1983?

Answer : Masti Venkatesha Iyenger well known by Pen name Srinivasa or Maasti

61. For which language Chandrashekhara Kambara well known writer received 46th Jnanpith Award in 2010?

Answer : Kannada language

62. The modern Kannada literature was developed during which period?

Answer : Modern Kannada literature was developed in 19th century, during the reign of last Wadiyar King

63. Who wrote the first Kannada-English dictonary published in 19th century?

Answer : Christian missionary Ferdinand Kittel wrote this in 1894

64. What is the first Kannada newspaper published in 1843?

Answer : Mangalore Samachara

65. What is the first modern novel in Kannada language?

Answer : Mudramanjusha by Kempu Narayana

66. Who is known as the Father of modern Kannada literature?

Answer : Famous author B. M. Srikanthaiah

67. Which famous Kannada playwright wrote Tollu Gatti?

Answer : The father of humorous plays T. P. Kailasam

68. For which Kannada novel Gopalakrishna Pai received 2011 Sahitya Academi Award?

Answer : Swapna Saraswata

69. Who is the writer of the famous Kannada poems Nada Lila and Gari?

Answer : D. R. Bendre

70. Who is known by Father of modern Kannada Poetry?

Answer : D. R. Bendre

71. Who is the author of the great epic poem Sri Ramayana Darshanam?

Answer : K. V. Puttappa wrote this in 1949

Who is the writer of Mankuthimmana Kagga?

Answer : D. V. Gundappa

Who wrote the 1965’s Kannada novel Samaskara?

Answer : U. R. Anantha Murthy

72. Who is the writer of 1963’s notable Kannada short story Prasne?

Answer : U. R. Anantha Murthy

Which Kannada poem of Gopalakrishna Adiga was inspired by English poet T. S. Eliot?

Answer : Nadedu Banda Dari

73. Which famous Kannada novelist wrote the novel Grihabhanga?

Answer : S. L. Bhyrappa
Karnataka Geography Questions

74. How much of total Indian geographical area are acquired by Karnataka?

Answer : 191,976 square kilometer

What time zone Karnataka follows for standard time?

Answer : Indian Standard Time

75. What is Karnatak’s rank by area?

Answer : Karnataka ranks 7th by area among all Indian states

What is the Indian state located to the north direction of Karnataka?

Answer: Maharashtra

76. What is the Indian state located to the east direction of Karnataka?

Answer: Andhra Pradesh

Telangana is located to the north-east direction of which Indian state?

Answer: Karnataka

77. Which Indian state is located to the south-west direction of Karnataka?

Answer: Kerala

What are the major rivers in Kerala?

Answer: Krishna, Kaveri, Tungabhadra, Sharavathi, Malaprabha

78. What is the name of Indian ocean origin sea located to the west of Karnataka?

Answer: Arabian sea

79. What is the highest point in Karnataka?

Answer : Mullayanagiri hills

Jog falls lies on which river?

Answer : Sharavathi river

80. How much geographical area are covered by forest in Karnataka?

Answer : 20% Area

81. Almatti dam is built on which river?

Answer : Krishna
Karnataka Economy Questions

82. What is the GSDP(Gross State Domestic Product)rate of Karnataka as of 2014-2015?

Answer : 7%

83. What is Karnataka’s rank by GDP per capita?

Answer : Karnataka ranks 10th by gdp among all Indian states

84. Which city is known by sobriquet Silicon Valley of India?

Answer : Bangalore, Karnataka

85. What is the HDI rank of Karnataka as of 2015?

Answer : 8th

86. How much of total Karnataka population are based on agriculture?

Answer : 56%

87. Which sectors play a major role in economic development of Karnataka?

Answer : Agricultural industry, floriculture industry and software industry
Karnataka Population & Literacy Questions

88. What is the literacy rate in Karnataka?

Answer : 75.60%


89. What is Karnataka state’s rank by literacy rate in India?

Answer : Karnataka ranks 16th by literacy rate among all Indian states

90. What is the overall population in Karnataka as of census 2011?

Answer : 61,130,704

91. What is Karnataka state’s rank by population?

Answer : Karnataka ranks 8th by population among all Indian states

92. Which district of Karnataka has the highest literacy rate?

Answer : Dakshina Kannada 88.50%
Karnataka sports, prizes, honours Questions

93. Who received the 1958 Sahitya Academi Award for Kannada language?

Answer : D. R. Bendre for the poem Aralu Maralu

94. Which state hosted the 1997 National Games of India?

Answer : Karnataka

95. Who is the latest recipient of the 2016 Sahitya Academi Award for Kannada language?

Answer : Bolwar Mohammad Kunhi for the novel Swatantryada Ota

96. Who is the first winner of Jnanpith Award in Kannada literature?

Answer : K. V. Puttappa (Kuvempu) in 1967

97. Bengaluru’s M. Chinnaswamy stadium is famous for which international game?

Answer : Cricket

98. Who is the world famous Badminton player won the 1980 All England Badminton Championships?

Answer : Prakash Padukone, Karnataka

99. India won 1983 Cricket World Cup along with which two famous player from Karnataka?

Answer : Roger Binny and Syed Kirmani

100. Which Kannada writer received 26th Jnanpith Award in 1990?

Answer : Vinayaka Krishna Gokak

Responsive ad

Amazon