शनिवार, 27 मई 2017

General Knowledge Question,Class 9 English Communicative Workbook Unit 1 Verb Forms, GK Question and Answer


General Knowledge Question,Class 9 English Communicative Workbook Unit 1 Verb Forms, GK Question and Answer


1. Understanding the tenses:

The tense forms that have been practised and discussed in this chapter, allow you to show accurately and subtly the time and the relationship of actions and events with it. We use them in speech and writing.

Understanding and recognising how the tense forms are used.

1.1 Can you identity the present tense forms.

Simple PresentPresent Perfect
1. I play tennis1. I have played tennis
2. You read well.2. You have read well.
3. She sees something.             3. She has seen something.


Present Perfect is used for recent past without time expression.

1.2 Present Continuous
1. I am playing tennis
2. You are reading well.
3. She is looking at something.             

 Present Continuous means on going action.
✏ There are certain verbs related to perception, appearing, emotion and thinking are not used in continuous form. A few are:
see, hear, smell, notice, want, wish, look, seem, think, suppose, agree, own, imagine.

1.3 Simple PastPast Perfect
1. I knew about it1. I had known about it
2. You took it away2. You had taken it away.
3. She finished her work.             3. She had finished her work.

 Simple Past is used for past action with time expression.
 Past Perfect is used to show which action occurred first, if two actions took place in past.


1.4 Present ContinuousPast Continuous
1. I am reading a book1. I was reading a book.
2. They are playing football outside.  2. They were playing football outside.
3. She is looking for her friend.             3. Last week, she was looking for her friend.

 Past continuous is used to denote on going action for some time in past. It is also used to show persistent habits in the past.

2. Present Perfect Continuous

Read the following sentences with the present perfect continuous tense form

1. Mr and Mrs Singh have been living in the same house in the same town for the last five years.

2. "Have you been keeping your pocket money safely, Rani?"

3. Petrol prices have been going up steadily this year.

 These sentences illustrate the main use of the Present Perfect Continuous tense to show that the action started in the past and is still in progress in the present.

It is NOT used with finished time expressions. e.g.
He looks exhausted. He was working from mid-night until  6 a.m.
(NOT He looks exhausted. He has been working from mid-night until  6 a.m.)




3. Reviewing verb forms

3.1. Edit the following letter by choosing the appropriate word for each underlined word from the given options.

Answer:

Hill Mount School
Bilaspur

20 February 20xx

The Principal
National Public School
Bilaspur

Madam

Our school (a) is conducting a cultural fiesta on the 26th of this month. The events for competition (b) include music, dance and skit. Each school (c) is requested to send not more than fifteen participants. We would appreciate if the students of your prestigious institution (d)participate in the competition and make our show a grand success. Attractive prizes will be
awarded to the winners.

Thank you very much

Yours sincerely

Gayathri Sundaram

Principal

3.2 Complete the following news item by choosing the correct word from the options given below.

Answer:

Vana Mahotsava Celebrated at PPS School
-- Aastha/ Anshul, Secretary Green Fingers

Vanamahotsava (a) was celebrated by Green Fingers, the Environment Club of  the school, with great enthusiasm on the 24th August.

The District Forest Officer, Mr S. D. Bhambri (b) was the chief guest. He (c) inaugurated the Bio-diversity Park in the school. The Principal, Ms Rajni Patel, (d) planted a sapling in the Park.

Speaking on the occasion, Mr Bhambri (e) urged the students to plant more trees and to launch a campaign to save the environment. Students of the Primary Wing of the school (f) presented a skit on conservation of the environment.

4. Simple Past and Past Perfect


Q1: Complete this story by Julius Lester. Choose the correct forms of the words given in the brackets.
Passed/have passed?
(source:openclipart)
Answer:
Brer Rabit had decided gardening was too much hard work. So he went back to his old ways of eating from everybody else’s garden. Earlier, he had made a tour through the community to see  what everybody was planting that summer and his eye was caught by Brer Fox’s peanut patch. Soon as the peanuts were ready, Brer Rabbit had decided to make his acquaintance with them. Every night he ate his fill and even started bringing his family. Brer Fox had a good idea who was eating his peanuts, but he couldn’t catch him. He inspected his fence and finally found a small hole on the north side. He tied a rope with a loop knot and put it inside the hole. If anybody stepped in it, the rope would grab his leg and hoist him up in the air. 
That night Brer Rabbit had come down/came to the peanut patch. He climbed through the hole and WHO OSH! Next thing he had known he was hanging in the air upside down. There wasn’t a thing he could do, so he made himself comfortable to catch a little sleep ! 

(a) had decided
(b) went
(c) had made
(d) was planting

(e) was caught
(f) were
(g) had decided
(h) ate
(i) had
(j) found
(k) stepped
(l) had come down/came
(m) had known
(n) wasn't


1 Answer the following questions based on the story you have read.
(a) What had Brer Rabbit found out? ...
Answer:
(a) That gardening was a very complex task for him.

(b) The Rabbit decided to make his acquaintance with them.
(c) Through the fence he entered Brer Fox's peanut patch.
(d) Brer Fox laid a trap to catch the rabbit. He tied a rope with a loop knot and put it inside the hole.

5. Here is a news story about how crops are saved by climate-proofing them. Complete it by choosing the right words from those given in the brackets.
Answer:
(a) has been the effect ...
(b) has had
(c) have focused
(d) have been
(e) has been
(f) are
(g) have focused
(h) have given
(i) have shifted

5.1 Answer the questions based on your reading of the passage above.
(a) What have been the most worrying aspects of agricultural growth?
Answer: Its affect on climate change.

(b) What do scientists today focus on?
Answer: How to make the crops 'climate proof'.

(c) Where is the negative impact of climate most felt?
Answer: Asia and Sub-Saharan Africa.

(d) What have the scientists focussed on so far?
Answer:  Increasing crop yield.

(e) How has their attention shifted?
Answer:rising droughts and floods.

6. Write a brief account of his/her actions on the specified times and days, in the space below. Ask further questions, if necessary. Use the simple past/past perfect tense to write your description.
e.g. (a) Rani visited the zoo on Sunday.
       (b) She had finished all her homework by 5.00 am on that day.


Answer: 
(a) Divshaan woke up at 8.30 am last Sunday.
(b) Then he went for a walk with his father.
(c) He had completed his homework by 3pm on that day.
(d) Then he went to play football.
(e) By 10pm he made sure that he had revised one chapter.

7. Simple Past and Past Continuous
There was a burglary in your neighbourhood. You saw something suspicious. Tell the police officer all about it by filling in the blanks choosing the correct forms of the words from the options given below. 

Answer: 
(a) was raining
(b) was watching
(c) felt
(d) went
(e) noticed
(f) was standing
(g) saw
(h) came
(i) was reading
(j) rushed
(k) were screaming

8. Look at the verbs in the box and put them in the correct columns in the table that follows
believe  hate  know  weigh smell think suppose wish own understand prefer find/ consider
cost like see regret forget  hear  imagine  remember taste belong measure touch
Answer: 
thought    emotion      possession    perception
(often used with can)     
  measurement
know, supposehateowntastecost
imaginelikebelongsmellmeasure
understand   regret
seeweigh
forget,consider   wish
touch
rememberprefer
hear
believe, find




9. The Verb 'to have'

Put a tick () or cross () against each sentence according to whether it is correct or incorrect.

Answer:
(a) Mr Sinha has a severe headache. - ()
(b) He is having a blue-coloured Maruti car. ()
      Correction: He has  a blue-coloured Maruti car.
(c) Mr Sinha has two daughters and no sons.- ()

9.1 Now, work individually, and with the help of the information in the box below, write six appropriate sentences.
Answer:
  1. Mrs. Sharma has fever.
  2. Mrs. Sharma has a nice palatial house.
  3. Mrs. Sharma has a brother-in-law living with them.
  4. Shyam has sound health.
  5. Shyam has a personal computer.
  6. Shyam has a small dog.
10 'Since' and 'For'
Which expressions go with since and which go with for?
Answer:

         since               for                                                                     
 last week

a short time

a decade

Deepavali

the day before yesterday

centuries

June

22nd June

several weeks

2009

6 months

ages

We use 'since' to express ___point__in time, whereas 'for' is used to express _period/duration__of time. 


11. Choose three 'since' expressions and three 'for' expressions from the table above. Then write six sentences using the pattern in the box below.

Answer
  1. I have been experiencing numbness in my right arm for several weeks.
  2. We haven't bought a new car since 2009.
  3. He has been working on this project since 22nd June
  4. We haven't met since Deepawali
  5. We have lived in Mumbai for a decade.
  6. he has been to USA for 6 months.
12. The News
a.
Narendra Singh - broke record - long jump - regional meet - Principal sent congratulations - also President Youth Federation

b.
Narendra Singh from St. Michael's School has broken the regional long jump record. The principal of St. Michael's has sent his congratulations. Best wishes have also come from the President of the Youth Federation.


Work individually, and note down some events that occurred recently in your school or local area in the same way as the example in (a). Write a short report about it in the space given below.

Answer:
XYZ School has organised a sports meet at zonal level. The principal has invited our education minister as the chief guest. Director of Education has sent his good wishes to the participants.  Different schools have participated in the event and have won many prizes. Our students have participated both in group and individual events and have won laurels.

(✏Note: Present perfect tense is often used for reporting or announcing an event of the recent past. Present perfect tense is also used in technical writing.)

13. Present Perfect Continuous
"What have you been doing?"
Imagine what people have been doing or what are the things that have been happening.

(a) Ashok comes in wearing white shorts, a T-shirt and carrying a racquet. He is sweating.
(b) I think       |   he has been playing     |          tennis
      I imagine  |                                        |          badminton
      Perhaps     |

Answer:
13.1
(a) Mohan comes in wearing overalls and is covered in paint.
(i)  I think he has been painting the wall.
(ii) Perhaps he has been painting his house.

(b) Ramesh comes in with a smile on his face. He is holding a trophy.
(i)  I think he has been participating in a competition.
(ii) Perhaps he has been the part of the winning team.

(c) Monica returns home with lots of packets in her hands.
(i)  I imagine she has been shopping since morning.
(ii) Perhaps she has been shopping for her marriage.

(d) Sheela comes in with red eyes and a wet handkerchief.
(i) I think she has been crying.
(ii) Perhaps she has been exposed to some one with conjunctivitis.
(ii) Perhaps she has been suffering from conjunctivitis.

13.2 Now write three situations similar to (a) in the box. Exchange the information with your partner and guess the answer to each other's situations as in (b).

Answer:

1. Somesh comes in wearing shorts and spikes. He is breathing heavily.
(i) I think he has been running since morning.
(ii) Perhaps he has been participating in athletic meet.

2. Nancy looks pale and yellow.
(i) I think she has been ill since last March.
(ii) Perhaps she has not been taking her medicines.

3. We hardly see Mohan at coffee house.
(i) Perhaps he has been busy writing his novel.
(ii) I imagine he has been working on his latest novel.

Present Perfect vs Present Perfect Continuous
When a result is important, it is expressed as present perfect. e.g. He has written four letters.
When the emphasis is on duration, it is expressed in present perfect continuous. e.g. He has been writing since morning.

14. "Living conditions have been improving…."

    Key 
    -------       Number of children in secondary school.

    _____      Number of people dying from malnutrition.

    __ . __     Number of homes with running water.

    ………    Number of women working outside the home.

Write a report on the changes in living conditions in Medland between 1950 and now. Suggest reasons for these changes. Use the present perfect continuous where necessary. You may wish to use the words in the vertical box above right.

a) Over the years since 1950 the number of children in secondary schools has been increasing noticeably. This is possibly because the Government has been building more schools.

b) The number of homes with running water has been rising sharply since 1985, whereas…………

Answer:
Improved Living Conditions in Medland
Medland
August 5, 2012
Student Correspondent

Over the years, the living conditions of Medland has been improving. Since 1950 the number of children has been increasing noticeably in secondary schools. This is possibly because the Government has been building more schools. Since 1985, the number of homes with running water has been rising gradually whereas the number of deaths due to malnutrition has been falling sharply, 
Around 1960, there has been spurt increase in number of women working outside home but after that this number has been falling slightly.

15. used to and would
Read the passage given below. Substitute 'used to' with 'would' wherever appropriate so that the passage reads better.

When I was a student, I used to visit the library frequently. The librarian was a kind man and he used to help me select my books. There used to be a small tea shop near the library. After spending a few hours in the reading room of the library, I used to go to this tea shop to meet my friends. There used to be an old waiter who kept a corner table reserved for us.

Could you replace 'used to' with 'would' in every instance?

No. This is because they are used differently.

Read the passage again and complete the sentences below.

1. 'used to' is used describe _past habits/ possession/past states_ in the present as well as situations that existed in the past.

2. 'would' is used to describe only _repeated actions_ in the past.

Think of the days when you were eight years old. Write down four or five things you would do or used to do or be. Make sentences like those in the box. Share your experiences with your partner.

Answer:
1. I used to play foot ball but now I've stopped.

2. I would go to the playground daily. (Note: past habit, you may use used to also).

3. When I was young I used to/would sit in the garden painting for hours. (past habit, both would or used to can be used).

4. I used to have a model plane. (Note: possession, you cannot use would here)

5. I would use pencil not pen.

16. Understanding the tenses:

The tense forms that have been practised and discussed in this chapter, allow you to show accurately and subtly the time and the relationship of actions and events with it. We use them in speech and writing.

Understanding and recognising how the tense forms are used.

16.1 Can you identity the present tense forms.

Simple PresentPresent Perfect
1. I play tennis1. I have played tennis
2. You read well.2. You have read well.
3. She sees something.             3. She has seen something.


Present Perfect is used for recent past without time expression.

16.2 Present Continuous
1. I am playing tennis
2. You are reading well.
3. She is looking at something.             

 Present Continuous means on going action.
✏ There are certain verbs related to perception, appearing, emotion and thinking are not used in continuous form. A few are:
see, hear, smell, notice, want, wish, look, seem, think, suppose, agree, own, imagine.

16.3 Simple PastPast Perfect
1. I knew about it1. I had known about it
2. You took it away2. You had taken it away.
3. She finished her work.             3. She had finished her work.

 Simple Past is used for past action with time expression.
 Past Perfect is used to show which action occurred first, if two actions took place in past.


16.4 Present ContinuousPast Continuous
1. I am reading a book1. I was reading a book.
2. They are playing football outside.  2. They were playing football outside.
3. She is looking for her friend.             3. Last week, she was looking for her friend.

 Past continuous is used to denote on going action for some time in past. It is also used to show persistent habits in the past.

17. Present Perfect Continuous

Read the following sentences with the present perfect continuous tense form

1. Mr and Mrs Singh have been living in the same house in the same town for the last five years.

2. "Have you been keeping your pocket money safely, Rani?"

3. Petrol prices have been going up steadily this year.

 These sentences illustrate the main use of the Present Perfect Continuous tense to show that the action started in the past and is still in progress in the present.

It is NOT used with finished time expressions. e.g.
He looks exhausted. He was working from mid-night until  6 a.m.
(NOT He looks exhausted. He has been working from mid-night until  6 a.m.)





18. Reviewing verb forms

18.1. Edit the following letter by choosing the appropriate word for each underlined word from the given options.

Answer:

Hill Mount School
Bilaspur

20 February 20xx

The Principal
National Public School
Bilaspur

Madam

Our school (a) is conducting a cultural fiesta on the 26th of this month. The events for competition (b) include music, dance and skit. Each school (c) is requested to send not more than fifteen participants. We would appreciate if the students of your prestigious institution (d)participate in the competition and make our show a grand success. Attractive prizes will be
awarded to the winners.

Thank you very much

Yours sincerely

Gayathri Sundaram

Principal

18.2 Complete the following news item by choosing the correct word from the options given below.

Answer:

Vana Mahotsava Celebrated at PPS School
-- Aastha/ Anshul, Secretary Green Fingers

Vanamahotsava (a) was celebrated by Green Fingers, the Environment Club of  the school, with great enthusiasm on the 24th August.

The District Forest Officer, Mr S. D. Bhambri (b) was the chief guest. He (c) inaugurated the Bio-diversity Park in the school. The Principal, Ms Rajni Patel, (d) planted a sapling in the Park.

Speaking on the occasion, Mr Bhambri (e) urged the students to plant more trees and to launch a campaign to save the environment. Students of the Primary Wing of the school (f) presented a skit on conservation of the environment.

GK Quiz, General Knowledge Question Answer,CBSE Paper question, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in,


GK Quiz, General Knowledge Question Answer,CBSE Paper question, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in, 


Q1: The Indian Space Research Organization is at

(a) Bangalore
(b) Delhi
(c) Trivandurum
(d) Srihari Kota


Q2: Which actor portrayed the role of Indiana Jones in the Indian Jones movie series?

(a) Tom Hanks
(b) Harrison Ford
(c) Al Pacino
(d) Robert De Niro


Q3: How many Postal Index Number (PIN) zones India has been divided into

(a) 6
(b) 9
(c) 7
(d) 8


Q4: Which of the following novels was not written by Charles Dickens?

(a) The Adventures of Oliver Twist
(b) David Copperfield
(c) War of the Worlds
(d)A Tale of Two Cities


Q5: Two Volcanic Islands in India are

(a) Narcondam and Barrea
(b) Andaman and Nicobar Island
(c) Pamban and Barren
(d) Kavaratti and New Moor

Q6: The brightest planet is
(a) Jupiter
(b) Venus
(c) Mars
(d) Mercury


Q7: Which of the following nations has never won the Football World Cup?

(a) Uruguay
(b) England
(c) France
(d) Netherlands


Q8: Which of the following animals does not lays eggs?

(a) Pigeon
(b) Ostrich
(c) Penguin
(d) Bat



Q9: Science differs from art and religion because it

(a) describes the human experience.
(b) discovers and records natural phenomena.
(c) describes the source, purpose, and meaning of everything.
(d) is based on faith.


Q10: What is “Jhoom”?

(a) A type of cultivation

(b) a type of swinging
(c) A river
(d) an ornament


GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer, Intelligence Bureau and all competitive exams @ ssc.nic.in

GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer, Intelligence Bureau and all competitive exams @ ssc.nic.in



1. Which famous writer is known as Father of Snow Golf ?
Answer: Rudyard Kipling


2. How many Schedules are there in the Indian Constitution ?
Answer: 12


3. Which planet is known as Red planet ?
Answer: Mars


4. Which European countries are separated by Market Reef ?
Answer: Finland and Sweden


5. Who is the author of Panchtantra ?
Answer: Vishnu Sharma


6. Which is the coldest planet in solar system ?
Answer: Neptune


7. The Rourkela Steel Plant in Odisha was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Germany


8. The Durgapur Steel Plant in West Bengal was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Britain


9. The Bhilai Steel Plant in Chattisgarh was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Russia


10. Who is the first and only Muslim lady ever to rule the throne of Delhi ?
Answer: Razia Sultana


11. Who wrote the song "Sare jahan se acha" ?
Answer: Muhammad Iqbal


12. Who give music to the song "Sare jahan se acha" ?
Answer: Pandit Ravi Shankar


13. Which is the worlds oldest news agency ?
Answer: AFP (Agence France Presse)


14. What is the chemical name of Tear Gas ?
Answer: Chloroacetophenone


15. Which is the only hobby recognized by the United Nations ?
Answer: Ham Radio


16. What is the national flower of Pakistan ?
Answer: Jasmine


17. What is the scientific name of Cockroach ?
Answer: Periplaneta americana


18. What is the unit of luminous intensity ?
Answer: Candela


19. What is the unit of pressure?
Answer: Pascal

20. What is the unit of magnetic field?
Answer: Tesla

10 a. What is the unit of power ?
Answer:watt


21. Who composed the national anthem of Bangladesh (Amar sona bangla) ?
Answer: Rabindranath Tagore




22. Who wrote the book Planned economy for India ?
Answer: M. Visvesvaraya (He is known as father of Indian planning, his birthday September 15 is observed as Engineer's Day in India )




23. Which is the oldest sports in the world ?
Answer: Archery ( It is the national sports of Bhutan)




24. What is the normal duration of Hockey game ?
Answer: 70 Minuets




25. Which Minor Rock Edict of Asoka describes the conquest of Kalinga by Asoka ?
Answer: No. XIII (13)


* 26. Who is the author of Joy of Numbers ?
Answer: Shakuntala Devi


* 27. Who is the creator of the painting The Potato Eaters ?
Answer: Vincent van Gogh


*28. Folketing is the parliament of which country ?
answer: Denmark


* 29. What s the chemical name of Lime stone ?
Answer: Calcium Carbonate


* 30. Zero degree centigrade equal to _________ degree Fahrenheit ?
Answer: 32

*31. Zero Kelvin in Kelvin scale is equal to ____________degree Celsius in Celsius scale ?
Answer: -273.5 Degree Celsius

शुक्रवार, 26 मई 2017

GENERAL KNOWLEDGE Quiz, GK Question and Answer, SSC CGL GK @ ssc.nic.in


GENERAL KNOWLEDGE Quiz, GK Question and Answer, SSC CGL GK @ ssc.nic.in 


1. President of this country has declared a state of emergency in some of the country’s provinces amid wildfires.
a) Uganda
b) Chile
c) Ukraine
d) Brazil
Answer : Chile




2. It is with this country Union Cabinet approved MOU for cooperation in the field of Small and Medium Enterprises and Innovation.
a) United Arab Emirates
b) Holland
c) Saudi Arabia
d) Qatar
Answer : United Arab Emirates




3. Who was appointed as CEO and MD of Bharti AXA General recently?
a) Sanjeev Srinivasan
b) Natarajan Chandrasekaran
c) Ganapathy Subramaniam
d) Rajesh Gopinathan
Answer : Sanjeev Srinivasan




4. India ranks on which of the following spot in the recently released Passport Index?
a) 77th
b) 90th
c) 65th
d) 78th
Answer : 78th




5. Name the former Indian cricket team captain who was recently inducted into Legends Club 'Hall of Fame'?
a) Kapil Dev
b) Sunil Gavaskar
c) MS Dhoni
d) None of the above
Answer : Kapil Dev




6. Which country topped the global ranking of the world’s most powerful passports?
a) Switzerland
b) Germany
c) Belgium
d) Netherland


Answer : Germany

7. Who was appointed as the Director of the Central Bureau of Investigation in January 2017?
a) Rakesh Asthana
b) Alok Kumar Verma
c) Anil Sinha
d) None of the above
Answer : Alok Kumar Verma




8. Which country recently became an associate member of European Organization for Nuclear Research (CERN)?
a) Pakistan
b) China
c) India
d) Bangladesh
Answer : India




9. The Union Government accepted this State Government’s draft proposal, which seeks to remove legal hurdles to Jallikattu bull taming sport.
a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Telangana
d) Karnataka
Answer : Tamil Nadu




10. Name the three states that on 21 January 2017 celebrated their statehood day.
a) Gujarat, Goa and Andhra Pradesh
b) Manipur, Tripura and Assam
c) Manipur, Assam and Meghalaya
d) Manipur, Tripura and Meghalaya


Answer : Manipur, Tripura and Meghalaya

GK Question and Answer, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in, General Knowledge Question Answer


GK Question and Answer, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in, General Knowledge Question Answer



1. भारत में हीरे की खानें कहां हैं? – मध्य प्रदेश में
2. फिरोजाबाद किसके लिए प्रसिद्ध है? – काँच की चूड़ियाँ
3. ऑयल (O.I.L.) एक उपक्रम है वह किसमें संलग्न है? –
तेल अनुसंधान में
4. बेलाडीला से प्राप्त होने वाला लौह-अयस्क किस
बन्दरगाह से निर्यात किया जाता है? – विशाखापत्तनम
5. योजना आयोग द्वारा अब तक कितनी वार्षिक योजनाएँ
बनायी जा चुकी हैं? – 7
6. राष्ट्रीय विकास परिषद् का अध्यक्ष कौन होता है? –
प्रधानमंत्री
7. वान्चू समिति अप्रत्यक्ष कर से सम्बन्धित समिति है
या नहीं है? – नहीं
8. भारत में सर्वाधिक मूल्य के रत्न एवं आभूषणों का
निर्यात किस देश को होता है? – संयुक्त राज्य अमेरिका
9. कार और डीजल माँग के उदाहरण हैं? – संयुक्त माँग
10. कृषि में मूलतः किस प्रकार की बेरोजगारी की प्रधानता


देखने को मिलती है? – अदृश्य बेरोजगारी
11. अन्तर्राष्ट्रीय व्यापार का प्रमुख प्रहरी कौन है? –
W.T.O.
12. ‘फ्री ट्रेड टुडे’ पुस्तक के लेखक कौन हैं? – जगदीश
भगवती
13. कृषि लागत एवं मूल्य आयोग कहाँ स्थित है? – नई
दिल्ली
14. हिन्दू वृद्धि दर किससे सम्बन्धित है? – राष्ट्रीय आय
से
15. वार्षिक वित्तीय विवरण (बजट) संसद के दोनों सदनों
के समक्ष किसके द्वारा पहुँचाया जाता है? – राष्ट्रपति
द्वारा
16. लगातार बढ़ती कीमतों की प्रक्रिया क्या होती है? –
मुद्रास्फीति
17. भारत में खाना पकाने के लिए विश्व की सबसे बड़ी और
वाष्प प्रणाली कहाँ स्थापित की गई है? – माण्ट आबू
18. मध्य प्रदेश में नेपानगर किसके लिए प्रसिद्ध है? –
अखबारी कागज
19. देश का सबसे गहरा बन्दरगाह कौनसा है?
– विशाखापत्तनम
20. विश्व में सेलफोन का सबसे बड़ा उत्पादक देश कौनसा
है? – चीन
21. तृतीय पंचवर्षीय योजना का मुख्य उद्देश्य क्या था? –
आत्म-पोषित विकास
22. रंगराजतन समिति का सम्बन्ध किस घटक से था? –
भुगतान सन्तुलन घाटा
23. कौन-सी वस्तु भारत में आयात की वस्तु नहीं है? – मूल
रसायन
24. ‘दास कैपिटल’ किसकी प्रसिद्ध पुस्तक है? – कार्ल
मार्क्स
25. भारत में हरित क्रांति के सूत्रधार कौन माने जाते हैं? –
एम. एस. स्वामीनाथन
26. भारत की राष्ट्रीय आय में सर्वाधिक योगदान किसका
है? – विनिर्माण क्षेत्र का
27. भारत सरकार के बजट के कुल घाटे में किस घाटे का
सबसे अधिक योगदान किसका है? – राजकोषीय घाटा
28. क्या अवमूल्यन के उद्देश्य की ओर संकेत करता है? –
निर्यात प्रोत्साहन
29. कोलार स्वर्ण खादान किस राज्य में है? – कर्नाटक
30. औद्योगिक क्रांति सर्वप्रथम किस देश में हुई? –
इंग्लैण्ड
31. भारतीय रेलवे का विश्व में कौन-सा स्थान है? –
द्वितीय
32. पंचवर्षीय योजना बनाने की जिम्मेदारी किसकी है? –
नीति आयोग की
33. सुन्दर राजन समिति का सम्बन्ध किससे है? –
पेट्रोलियम
34. एकाधिकारी किसके आधार पर मूल्य विभेदन का आश्रय
लेता है? – माँग लोच
35. बंद अर्थव्यवस्था से आप क्या समझते हैं? – आयात-
निर्यात बंद
36. राष्ट्रीय कृषि बीमा योजना किसके द्वारा प्रायोजित है?
– G.I.C.
37. राष्ट्रीय कृषि बीमा योजना किस वर्ष लागू की गई? –
1999-2000
38. किसी वस्तु के माँग-वक्र के अनुसार गतिशीलता, किसमें
आए परिवर्तन के कारण होती है? – उनके अपने मूल्य
39. यदि धन (मुद्रा) बहुत अधिक हो और माल अथवा वस्तु
बहुत कम हो तो वह स्थिति नीति होती है? – मुद्रास्फीति
40. भारतीय रिजर्व बैंक का राष्ट्रीयकरण कब किया गया
था? – 1949 में
41. ‘वेल्थ ऑफ नेशंस’ पुस्तक के लेखक कौन हैं? – एडम
स्मिथ
42. भारत में सिंचाई का सबसे महत्वपूर्ण साधन क्या है? –
नहरें
43. देश में राष्ट्रीय न्यादर्श (N.S.S.) की स्थापना कब
हुई? – 1950 ई. में
44. भारत को अधिकतम किससे कर आय प्राप्त होती है? –
निगम कर से
45. किन देशों की मुद्रा प्रायः हार्ड करेन्सी होती है? –
विकसित देशों की
46. भारत में कोयले की सबसे मोटी पटल कहां पायी जाती है?
– सिंगरौली में
47. भारत का प्राचीनतम विशाल उद्योग कौनसा है? – सूती
वस्त्र उद्योग
48. भारतीय रेलवे कितने जोन में विस्थापित है? – 17
49. भारत में आर्थिक नियोजन कब प्रारम्भ हुए? – 1 अप्रैल,
1951 को
50. ज्ञान प्रकाश समिति का सम्बन्ध किससे था? – चीनी
घोटाला

GK Quiz In Hindi, History Question Answer, Indian History, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in,

GK Quiz In Hindi, History  Question Answer, Indian History, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in

1. इंगलैण्ड में गृहयुद्ध कितने वर्षों तक चला था ?
  • (A) चार वर्ष
  • (B) सात वर्ष
  • (C) दो वर्ष
  • (D) दस वर्ष

2. आर्य भारत में कहाँ से आए थे ?
  • (A) पश्चिम एशिया से
  • (B) पूर्व एशिया से
  • (C) केन्द्रीय एशिया से
  • (D) दक्षिण एशिया से
3. किस अवधि में रामायण एवं महाभारत की रचना हुई थी ?
  • (A) सिन्धु घाटी अवधि में
  • (B) द्रविड़ अवधि में
  • (C) वैदिक अवधि में
  • (D) आर्य अवधि 
4. गुप्त समाज की स्थापना किसने की थी ?
  • (A) हर्षवर्धन
  • (B) चन्द्रगुप्त
  • (C) समुद्रगुप्त
  • (D) ब्रह्यगुप
5. हड़प्पा सभ्यता की खोज किसने की थी ?
  • (A) दयाराम साहनी
  • (B) राखलदास बनर्जी
  • (C) एम. एम. वत्स
  • (D) अन्य

6. वह शासक जिसने एक सच्चे जैन मुनि की तरह उपवास के द्वार शरीर त्याग दिया कौन था ?
  • (A) बिन्दुसार
  • (B) अशोक
  • (C) चन्द्रगुप्त मौर्य
  • (D) अन्य

7. तराइन का प्रथम युद्ध (1191 ई.) किसके मध्य लड़ा गया ?
  • (A) मुहम्मद गौरी और भीम
  • (B) मुहम्मद गौरी और पृथ्वीराज तृतीय
  • (C) मुहम्मद गौरी और जयसिंह
  • (D) मुहम्मद गौरी और अजयपाल

8. बंगाल को मुगल साम्राज्य से पृथक् कर स्वतन्त्र किया ?
  • (A) मुर्शिद कुली खाँ
  • (B) सआदत खाँ
  • (C) सरफराज खाँ
  • (D) अन्य

9. विधवा पुनर्विवाह कानून कब बना ?
  • (A) 1853 ई. में
  • (B) 1856 ई. में
  • (C) 1863 ई. में
  • (D) 1865 ई. में

10. अंग्रेजों ने 'फूट डालो और शासन करो' की नीति कब अपनाई ?
  • (A) 1877 ई. में बाद
  • (B) 1833 ई. में बाद
  • (C) 1858 ई. में बाद
  • (D) 1799 ई. में बाद

गुरुवार, 25 मई 2017

History Questions Answers, Indian History, GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer @ ssc.nic.in


History Questions Answers, Indian History, GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer @ ssc.nic.in




(1) Chalukyas (Karnataka rulers), can be classified into three eras – early western era (6th-8th century), later western era (7th-12th century), eastern chalukya era (7th-12th century)

(2) Vikramaditya II (733-745) defeated the Nandivarma II (Pallava king) to takeover the major portion of the Pallava kingdom.

(3) The Cholas (9th To 13th century) dynasty was popular dynasties of south India, ruled over Tamil Nadu to Karnataka some area covered.

(4) The Palas Empire (8th To 11th Century) was founded by Gopala in 750 AD.

(5) In the first battle fought at Tarain in AD 1191 between Prithviraj and Muhammad Ghori. The Second Battle of Tarain fought in AD 1192.

(6) After Tarain battle fought done Muhammad Ghori returned to Ghazni and handover affairs of India to his trusted slave General Qutbuddin Aibak.

(7) Qutbuddin Aibak was the first Sultan of the Delhi Sultanate. He was a Turkish slave by origin. India capital was Lahore at his time.

(8) Shamsuddin Illtutmish (1210-36) made Delhi the capital in place of Lahore.

(9) Shamsuddin Illtutmish completed the construction of Qutub Minar which was started by Qutbuddin Aibak.

(10) Razia Sultana (1236-40) was the daughter of Illtutmish and got first and only Muslim lady who ever ruled over the India after Shamsuddin Illtutmish.

(11) Chandragupta defeated Seleucus Nikator in 305 BC, who surrendered his big territory.

(12) Bindusara was son of Chandragupta Maurya and extended the kingdom further.

(13) Asoka fought the Great Kalinga war in 261 BC.

(14) The great Buddhist Stupa (at Bharhut in Madhya Pradesh) was built during the reign of Sungas.

(15) The most famous Saka ruler in India was Rudradaman (130 AD – 150 AD) famous for his military conquests and his public works.

(16) The empire of Kanshika was spread over the five countries i.e. Russia, Iran, Pakistan, Afghanistan, and India and his capital was the Peshawar.

(17) Last Kushan ruler was the Vasudeva I.

(18) Samudragupta (335 – 380 A.D.) was the greatest king of Gupta dynasty and he is also known as Napoleon of India described by ‘V. A. Smith’.

(19) Chandragupta II known as ‘Vikramaditya’ (380-414 A.D.) issued the silver coins in the memory of victory over Sakas.

(20) Skandagupta : 455 – 467 AD was the last great ruler of the Gupta dynasty.



(21) Bahram Shah (1240-42) was third son of Iltutamish‘s was killed by a Turkish nobles.

(22) Allauddin Masud Shah (1242-46) was son of the Ruknuddin Feroz.

(23) Ghiyasuddin Balban (1266-87) took up the title of ‘Zil-i-Ilahi’ known as ‘Shadow of God’.

(24) Allauddin Khalji was a Turkish Sultan of Delhi. He was the governor of Kara during the reign of Jallauddin Khalji.

(25) Ghiyasuddin Tughlaq of Qaurana tribe was the founder of Tughlaq dynasty.

(26) Muhammad bin Tughluq Mohammad Bin Tughlaq (1325-51) made five experiments like; increased the rate of taxation, Transfer of Capital from Delhi to Devagiri, Introduction of Token Currency, Proposed Khurasan Expedition and Qarachil Expedition.

(27) Feroz Shah Tughlaq (1351-88) established a hospital at Delhi, described as Dar-ul-Shifa.

(28) Sikandar Lodhi (1489-1517) was the son of Bahlol Lodhi (founded the Lodhi dynasty).

(29) Ibrahim Lodhi (1517-26) was the last king of the Lodhi dynasty and the last Sultan of Delhi.

(30) Foundation of the Mughal rule in the India was laid by Babur in 1526 after defeted the Ibrahim Lodhi.

(31) Rana Sanga of Mewar at Khanwa was defeated by Babur in 1527.

(32) Shah Jahan real name was Khurram, built the Taj Mahal at Agra in 1632-53 to perpetuate his wife Mumtaj Mahal memory.

(33) Aurangzeb re-imposed of Jaziya tax on peoples in 1679.

(34) Shivaji (1627-80) was the Marathas and son of Shahji and Jijabai.

(35) In 1530 the Nino da Cunha (1529-38) transferred his capital from Cochin to Goa.

(36) The first Englishman who arrived in India was John Mildenhall to the purpose of trade with Indian merchants in 1599.

(37) In India first French factory was established in 1664 at Surat by Francois Caron.

(38) By the Regulating Act – 1773, Supreme Court Established in Calcutta.

(39) Pitts Act of 1784 gave a measure of control over the company‘s affairs to the British Government.

(40) The Revolt of 1857 known as First war of independence against British administration in India but not fully succeed and lost many lives.

(41) By the Government of India Act, 1858 a post of Secretary of State (a member of the British cabinet) was created for India.

(42) Mangal Pandey known as India great freedom fighter was part of the 34th Bengal Native Infantry.

(43) Indian National Congress (INC) took the fist Swadeshi call at the Banaras Session in1905, presided over by Gopal Krishna Gokhale ji.

(44) Dada Bhai Naoroji called for ‘Swaraj‘ as the goal of India people at Calcutta in December 1906.

(45) Mahatma Gandhi’s first Satyagraha was the Champaran Satyagraha of 1917 called as powerful tool against British Government in India.

(46) Against to the Simon Commission (1927) Lala Lajpat Rai ji was beaten in a lathi-charge and died in 1928.

(47) First Round Table conference held in November 12, 1930 was the first conference arranged between the British and Indians.

(48) Government of India act (1935) was passed when Lord Willingdon (1931-1936).

(49) British government passed the Indian Independence Act of 1947 in July 4, 1947.

(50) There were 562 small and big Princely States in India at the time of independence.

GK Question and Answer, General Knowledge Question, All gk question, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in,



GK Question and Answer, General Knowledge Question, All gk question, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in, 


Question: (1) What is India’s GDP growth rate in 2017-18?
Ans:- 7.4% (According to Asian Development Bank).

Question: (2) When cycling federation of India was established?
Ans:- 1946.

Question: (3) When the movie ‘Raees’ Released in India?
Ans:- 25 January 2017.

Question: (4) When India’s first cricket club was established?
Ans:- 1792 In Calcutta.

Question: (5) When India national football team was established?
Ans:- 1937.

Question: (6) Who is the Chief Minister of Arunachal Pradesh (India State)?
Ans:- Pema Khandu (Since July 2016).

Question: (7) Who is the Prime Minister of New Zealand?
Ans:- Bill English (Since 12 December 2016).

Question: (8) Who is the Prime Minister of Canada?
Ans:- Justin Trudeau.

Question: (9) Currently who is the Prime minister of Pakistan?
Ans:- Nawaz Sharif Since 2013.

Question: (10) What is the full form of ISI Pakistan and when it was established?
Ans:- Inter Services Intelligence (Established in 1948).
Question: (11) Currently who is the Chief Minister of Goa (State of India)?
Ans:- Manohar Parrikar.

Question: (12) Where is ‘Dudhsagar Waterfall’ in India?
Ans:- At border of the Indian state of Goa and Karnataka.

Question: (13) In India how many people daily use the Internet daily?
Ans:- Above 340 Million (Rank 2 in the world).

Question: (14) Currently who is the Chief minister of Assam?
Ans:- Sarbananda Sonowal (Since 2016).

Question: (15) Who is the current President of Bharatiya Janata Party?
Ans:- Amit Shah (Indian politician from Gujarat).

Question: (16) What is the height of Siachen Glacier at eastern Karakoram range in the Himalaya Mountains?
Ans:- 5400 Metre.

Question: (17) Currently who is the governor of madhya pradesh (State of India)?
Ans:- Om Prakash Kohli (Since 8 September 2016).

Question: (18) Recently US drop its most powerful non-nuclear bomb (MOAB – ‘Mother Of All Bombs’) at where?
Ans:- An ISIS positions in Afghanistan.

Question: (19) Which schemes launched for bhim app user by PM Narendra Modi on Apr 14, 2015, Ambedkar Jayanti?
Ans:- BHIM Referral Bonus Scheme and BHIM Merchant Cashback Scheme.

Question: (20) In 2017 which Space Agency sends 104 satellites in a single mission?
Ans:- ISRO.

Question: (21) When Earth Day observed world wide in 2017?
Ans:- April 22, 2017.

Question: (22) When iPhone 7 was Released?
Ans:- 16 September 2016.

Question: (23) When Indian Cricket Team won second world cup?
Ans:- 2011.

Question: (24) When ‘Pradhan Mantri Awas Yojana’ was launched in India?
Ans:- 20th November 2016.

Question: (25) ‘Pradhan Mantri Yuva Yojana’ (PMYY), launched in India by whom?
Ans:- Ministry of Skill Development and Entrepreneurship.



Question: (26) What is ‘Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan’ (PMSMA) in India?
Ans:- A Free Health Checkup for Pregnant Women.



Question: (27) ‘Pradhan Mantri Surakshit Sadak Yojana’ was launched by whom?
Ans:- Ministry of Road Transport and Highways.



Question: (28) Whem BHIM App was launched in India?
Ans:- BHIM App launched by PM Narendra Modi in New Delhi on 30 December 2016.



Question: (29) What is the Date of birth of Shri Narendra Modi?
Ans:- 17 September 1950.



Question: (30) When PSLV-C36 successfully launched the RESOURCESAT-2A Satellite?
Ans:- 7 December 2016 (from Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota).



Question: (31) Which is the third largest desert in the world?
Ans:- Sahara Desert in Africa.



Question: (32) Where is ‘Nanda Devi Mountain’ (Second highest mountain in India)?
Ans:- Chamoli District, Uttarakhand, India.



Question: (33) What is the capital of Taiwan (state in East Asia)?
Ans:- Taipei.



Question: (34) What is the capital of South Korea?
Ans:- Seoul.



Question: (35) What is the capital of Venezuela?
Ans:- Caracas.



Question: (36) What is the capital of Ecuador (country in northwestern South America)?
Ans:- Quito.



Question: (37) Where is ‘Al Jahra’ Town in the world?
Ans:- Kuwait.



Question: (38) Who is the Chief Executive Officer of Amazon?
Ans:- Jeff Bezos.



Question: (39) When was Ambedkar Jayanti in India 2017?
Ans:- 14th April 2017.



Question: (40) Who is the President of South Africa?
Ans:- Jacob Gedleyihlekisa Zuma.



Question: (41) Who is the First Lady of the United States Now?
Ans:- Melania Trump.



Question: (42) Where is the Changbaishan Volcano (Tianchi Volcano) in the world?
Ans:- NE China – North Korea border.



Question: (43) Magnitude of 7.9 earthquakes faced by which country on 22 January 2017?
Ans:- Papua New Guinea.



Question: (44) Joshimath City is located at where in India?
Ans:- Chamoli District of Uttarakhand, India.



Question: (45) When PSLV-C31/IRNSS-1E was launched by ISRO?
Ans:- On Jan 20, 2016.



Question: (46) What is the state animal of Jharkhand (State of India)?
Ans:- Indian elephant.



Question: (47) Where is Imperial Towers in India?
Ans:- Mumbai.



Question: (48) Where is ‘Jeddah Tower’ (Future tallest tower in the world) under construction since 2013?
Ans:- At Jeddah, Saudi Arabia.



Question: (49) Currently who is the Foreign Minister of Russia?
Ans:- Sergey Lavrov (Since 9 March 2004).



Question: (50) Who is the Chief Executive Officer of Bharti Airtel?
Ans:- Gopal Vittal.



Question: (51) Who is the ‘David Cameron’ in world?
Ans:- Former Prime Minister of United Kingdom.



Question: (52) World Meteorological Day 2017 observed on which date?
Ans:- 23rd March 2017.



Question: (53) India’s largest Floating Solar PV Plant installed by whom?
Ans:- NTPC (National Thermal Power Corporation).



Question: (54) What was Roman god of agriculture?
Ans:- Saturn.



Question: (55) Which country is stand on second country in the world according to most roads?
Ans:- India.



Question: (56) What is world’s longest ‘motorable road’?
Ans:- Pan-American Highway.



Question: (57) Name of the city in the world known as ‘Big Apple’?
Ans:- New York.



Question: (58) When ‘William Shakespeare’ was born?
Ans:- 1564 at Stratford-upon-Avon, United Kingdom.



Question: (59) When World War 1 was end?
Ans:- 11 November 1918.



Question: (60) Date of the foundation of the League of Nations was?
Ans:- 10 January 1920.



Question: (61) Nagaland (an Indian state) was created as a separate state in the year?
Ans:- 1962.



Question: (62) Soyabean is the best source of what?
Ans:- Protein.



Question: (63) Salt water is the best conductor of what?
Ans:- electricity.



Question: (64) What was Dustin Hoffman (an actor) childhood nickname?
Ans:- Tootsie.



Question: (65) Sofia is the capital of which country?
Ans:- Bulgaria.



Question: (66) In India the Vernacular Press Act was repealed by whom?
Ans:- Lord Ripon.



Question: (67) Minimum age required to be the President of India?
Ans:- 35 Years.



Question: (68) Total Schedules are there in Constitution of India is?
Ans:- 12 Schedules.



Question: (69) In India who is the Executive head of a state Government?
Ans:- The Governor.



Question: (70) Who was world’s best playmaker for 2016?
Ans:- Lionel Messi.



Question: (71) In India who has been appointed as CBI Director?
Ans:- Alok Kumar Verma.



Question: (72) 18th Grand Slam title was won by whom?
Ans:- Roger Federer.



Question: (73) By which filament of an electric bulb is made?
Ans:- Tungsten.



Question: (74) Where is Asia’s longest tunnel for high-speed trains?
Ans:- China.



Question: (75) What is the full form of ‘FAST Telescope?
Ans:- Five hundred meter Aperture Spherical Telescope.

Question: (76) Which is the India’s first ‘Green Train Corridor’?
Ans:- Rameswaram-Manamadurai.

Question: (77) ‘Ganymede’ (largest moon of our solar system) is the moon of which planet?
Ans:- Jupiter.

Question: (78) In between of Mars and Jupiter, Astronomers found what?
Ans:- Asteroid Belt.

Question: (79) In the long distance photography which type of rays are used?
Ans:- Infra Red rays.

Question: (80) In India who is the Chief of Army Staff?
Ans:- General Bipin Rawat.

Question: (81) In India the ‘Vernacular Press Act’ was passed in?
Ans:- 1878.

Question: (82) What is ‘Cache’ in any computer system?
Ans:- Fastest memory made of high-speed static RAM.

Question: (83) Scarcity definition of economics was given by whom?
Ans:- Prof. Lionel Robbins ( United Kingdom).

Question: (84) What is the distance between Earth to Mars?
Ans:- 54.6 million kilometers.

Question: (85) In which country Great Basin Desert found?
Ans:- United States of America.

Question: (86) In India ‘Nirankari Movement’ was started by whom?
Ans:- Baba Dyal.

Question: (87) In India the Fiscal policy is formulated by which ministry?
Ans:- The Finance Ministry.

Question: (88) Recently a 7000 years old city was discovered at where?
Ans:- Egypt.

Question: (89) In our solar system which planet is called as ‘gas giant planet’?
Ans:- Jupiter.

Question: (90) What is the Andromeda galaxy?
Ans:- The closest to our galaxy.

Question: (91) India first French factory was established at where?
Ans:- At Surat by Francois Caron in 1664.

Question: (92) When Indian Independence Act of 1947 was passed?
Ans:- July 4, 1947.

Question: (93) On Earth the ozone layer protects us from what?
Ans:- Ultra violet rays.

Question: (94) What is Chrome in computer?
Ans:- A Browsers software used for Internet purpose.

Question: (95) What is the meaning of Kbps?
Ans:- Kilo bits per second.

Question: (96) Juno spacecraft was made for which planet mission?
Ans:- Jupiter.

Question: (97) What is the radius of our earth?
Ans:- 6,371 km.

Question: (98) What is the Solar Wind in our solar system?
Ans:- Continuous flow of charged particles release by Sun.

Question: (99) Milk is an example of what?
Ans:- emulsion.

Question: (100) Scientist found what in the Cosmic rays?
Ans:- Meson particles.


GK Quiz In Hindi, GK Question and Answer in Hindi, General Knowledge Question, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in


GK Quiz In Hindi, GK Question and Answer in Hindi, General Knowledge Question, GK Questions For All Exam 2017 @ ssc.nic.in


“मॉन्ट्रियल प्रोटोकॉल” निम्न से संबंधित है ?
A. सफेद शेर
B. क्लोरोफ्लोरो कार्बन
C. जल प्रदूषण
D. कृषि
Answer : B. क्लोरोफ्लोरो कार्बन

हैलोफाइट्स अच्छी वृद्धि करते हैं ?
A. अम्लीय मृदा में
B. ठण्डी मृदा में
C. कैल्सियम युक्त मृदा में
D. क्षारीय मिट्टी में
Answer : D. क्षारीय मिट्टी में

पर्यावरण संरक्षण के लिये “ग्रीन आर्मी” को किसने प्रारंभ किया ?
A. जापान
B. चीन
C. ऑस्ट्रेलिया
D. इजिप्ट
Answer : C. ऑस्ट्रेलिया

विटीकल्चर’ किसे कहते हैं ?
A. वनों का संरक्षण
B. अंगूर का उत्पादन
C. कृषि का आदिम प्रकार
D. गन्ने का उत्पादन
Answer : B. अंगूर का उत्पादन

हेडगेवार ने किस वर्ष राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ की स्थापना की ?
A. 1927
B. 1929
C. 1924
D. 1925
Answer : D. 1925

निम्न में से किसका संबंध “वेदांत दर्शन” के साथ नहीं है ?
A. शंकराचार्य
B. अभिनव गुप्त
C. रामानुज
D. माधव
Answer : B. अभिनव गुप्त

किस संविधान संशोधन एक्ट के अंतर्गत मतदाताओं की उम्र 21 से घटाकर 18 वर्ष की गई ?
A. 61वाँ
B. 62वाँ
C. 63वाँ
D. 64वाँ
Answer : A. 61वाँ

भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में चुनाव आयोग का उल्लेख किया गया है ?
A. अनुच्छेद 320
B. अनुच्छेद 322
C. अनुच्छेद 324
D. अनुच्छेद 326
Answer : C. अनुच्छेद 324

रंगराजन समिति का गठन किसलिये किया गया था ?
A. विनिवेश
B. बैंकिंग सुधार
C. कर सुधार
D. विदेश व्यापार
Answer : B. बैंकिंग सुधार

निम्न में से किसे “चिपको आंदोलन” का नेता माना जाता है ?
A. मेधा पाटकर
B. बाबा आम्टे
C. सुंदरलाल बहुगुणा
D. किरण बेदी
Answer : C. सुंदरलाल बहुगुणा

बुधवार, 24 मई 2017

Rajasthan GK In Hindi


Rajasthan GK Questions and answer


 हिन्दी में देखने के कृपया प्रष्ठ को निचे की तरफ स्क्रॉल करे । 

1. Which is the driest place Rajasthan ?
Ans. - Phalodi 

2. Which river separates the  Banswada and  Dungarpur in Rajasthan ?
Ans. - Mahi River
3. Where the Barethha dam is located in Rajasthan?
Ans. - Bharatpur


4. On which river chuliya prapt is located ?
Ans. - Chambal
5. Where is the origin of the river Luni?
Ans. - Come Sea 

6. In which district is the largest forests in Rajasthan?
Ans. - Udaipur 

GK Questions Answers

7. Desert afforestation and soil conservation center is located where?
Ans. - Jodhpur
8. Rajsthan ka in terms of earnings in the mining sector in the country Konsa place?
Ans. - Eighth
9. Konsa district in Rajasthan is the largest producer of manganese Htu?
Ans. - Banswada
10. The country's only tungsten mine is located in the State?
Ans. - Degana Nagaur
11. Rajasthan is one of the most Felspar from which district?
Ans. - Ajmer
12. Mmando the PAL (Dungarpur), which is famous for mineral?
Ans. - Florait
13. Jamr Kotda area in which district?
Ans. - Udaipur
14. Rajasthan is the largest gypsum deposits where?
Ans. - Jamsar (Bikaner)
15. Diamond deposits were discovered in Rajasthan where?
Ans. - Kesrpura [Cittodgd]
16. Bentonait where the stores are located in Rajasthan?
Ans. - JHALAWAR
17. Sonu (Jaisalmer), which is famous for mineral?
Ans. - Limestone
18. Yellow building stones have been found in what area?
Ans. - Jaisalmer
19. Konsa mineral sales price is the highest earner in Rajasthan?
Ans. - Marble
20. Where is the biggest mine of lead in Rajasthan?
Ans. - Javar
21. Black stone is found in abundance in Rajasthan?
Ans. - Sirohi
22. What percent of the country is derived from the asbestos mines of Rajasthan?
Ans. - 98%
23. Garnet is found in most?
Ans. - In Tonk
24. When Flood was introduced Opresn?
Ans. - 1970
25. When DDP was launched?
Ans. - 1977-78
26. Golden SGSY has been the inclusion of such schemes?
Ans. - 6
27. When was the beginning of Mnnarega?
Ans. - 2006
28. Kbhui beginning mid-day meal plan?
Ans. - 1997 -98
29. Dang is Konsa scope of regional development board?
Ans. - Kota and Bharatpur Division
30. Ksano small and marginal irrigation scheme by which aid is given?
Ans. - Sustentation Plan
31. How to determine the poverty line in rural areas per capita daily caloric mind is the standard?
Ans. - 2400 Caloric
32. How to determine the poverty line in urban areas per capita daily caloric mind is the standard? Ans. - 2100 Caloric
33. DT Lkdawala the formula used to manufacture what?
Ans. - Poverty Mapanka formula
34. What is the area of Rajasthan?
Ans. - 342 239 sq km (132 139 sq miles)
35. Rajasthan's geographical location?
Ans. - 23 ° 30 and 30 ° 12 north latitude and 78 ° 17 east longitude between 69 ° 30
36. What is the length of Rajasthan?
Ans. - 869 km from east to west and 826 km from north to south
37. What percent of the area is the area of Rajasthan, India? (RPSC 2nd Gr. 2,010th, 11, B.ed 05)
Ans. - 10 .41% (first place)
38. The total length of the land border -
Ans. - 5920 km
39. The district identifies the longest border with Pakistan in Rajasthan is Konsa?
Ans. - Jaisalmer (471 Kms)
40. State of Rajasthan limit seems to be the ideal length? (RPSC 2010)
Ans. - Madhya Pradesh
41. State of Rajasthan seems to be the lowest limit?
Ans. - Punjab
42. Most districts in the border district of Rajasthan which is from?
Ans. - Poly (from 8 districts)
43. Bordering the neighboring state of Rajasthan?
Ans. - Pakistan in the west, south - west Gujarat, south-east Madhya Pradesh, Punjab, Haryana, north - east Uttar Pradesh and Haryana.
44. In which district of Rajasthan slant of sunlight is greatest
Ans. - Ganganagar
45. How times the area of Rajasthan from Israel?
Ans. - 17 times larger is
46. The 1070 km long border with Pakistan in Rajasthan named
Ans. - Radcliffe Line
47. District of Rajasthan bordering the International Who - What is it? (RPSC 07)
Ans. - 4th district (Barmer, Jaisalmer, Bikaner and Ganganagar)
48. Which district of Rajasthan touches the Tropic of Cancer passes
Ans. - Dungarpur and Boswaङa through
49. In which district is the first sunrise in Rajasthan
Ans. - Dholpur
50. Which mountain range divides into two parts, the state natural vision.
Ans. - Aravalli mountain range (the 470 km long from Sirohi towards Alwar)
51. What is the total length of the Rajasthan Aravali mountain range?
Ans. - 550 Km
52. Is the highest mountain peak in the Aravalli mountain range? (RPSC 08)
Ans. - Gurushikr (1727 m.) Mount Abu (Sirohi)
53. Snbago and the number of districts in Rajasthan?
Ans. - 7 divisions and 33 districts
54. Chhapnia famine and torture in Rajasthan which year?
Ans. - James V. 1956.
55. Monsoon rainfall in Rajasthan increases in what direction?
Ans. - Northeast to southwest
56. In winter rainfall in Rajasthan mainly occurs?
Ans. - From Northwest Hwao
57. The highest rainfall in Rajasthan is a place Konsa?
Ans. - Mount Abu
58. The highest rainfall is a district of Rajasthan Konsa?
Ans. - JHALAWAR
59. Rajasthan is one of the least Jilakonsa going to rain?
Ans. - Jaisalmer
60. In June, the sun shines Lmbt in which district
Ans. - Boswaङa
61. The full desert districts of Rajasthan
Ans. - Jaisalmer, Barmer
62. Uङia plateau which is located in
Ans. - Sirohi
63. Gogunda and the central part of Kumblgdh called? (RPSC 2010)
Ans. - Bhorath plateau
64. Each area total flora of Rajasthan
Ans. - Smgov (Jaisalmer)
65. Rolling sand dunes of vast desert is called
Ans. - Dore
66. What is the maximum height of the peak of the Aravalli Range?
Ans. - Set (1597 m)
67. Konsa district of Rajasthan is the most humid?
Ans. - JHALAWAR
68. Rajasthan is the most humid place Konsa?
Ans. - Mount Abu (Sirohi)
69. Rajasthan is the most dry place Konsa?
Ans. - Phalodi (Jodhpur)
70. Rajasthan is the hot spot Konsa?
Ans. - Churu
71. The coldest place in Rajasthan Konsa?
Ans. - Mount Abu
72. Konsa district of Rajasthan is the most Loo and Gale?
Ans. - Ganganagar
73. Rajasthan is the most barren and useless land the district Konsa?
Ans. - Jaisalmer
74. Konsi most gully erosion of soil in Rajasthan is the river?
Ans. - Chambal
75. Konsi Asiaki is the largest freshwater lake?
Ans. - Jaisamanda
76. Luni river water is saline, after which place? (RPSC III Gr.)
Ans. - Balotra (Barmer)
77. India is the second biggest saltwater lake Konsi?
Ans. - Sambar
78. Rajasthan is the highest lake Konsi?
Ans. - Nakki Lake
79. Who is the lifeline of Rajasthan and is fixed Mruganga?
Ans. - Indira Gandhi Canal
80. In three districts of Rajasthan which flows Banganga? 
Ans. - Jaipur, Dausa Awanbrtpur
81. Mahi - Bajaj Sagar project is spread in the area?
Ans. - Rajasthan and Madhya Pradesh
82. Gav is the ocean? (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Dungarpur
83. Konsi flowing river in Rajasthan is fully Sbselmbi?
Ans. - Banas
84. Rajasthan is a perennial rivers Konsi?
Ans. - Chambal and Mahi
85. Banas River is the origin?
Ans. - Kmnor (Rajsamand)
86. India is the only interventional river?
Ans. - Luni River
87. Himalayan Mountains is characterized by rivers - (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Flows throughout the year
88. Kisndi southern Rajasthan is called the Gold Line?
Ans. - Mahi
89. The refuge is home to crocodiles is called?
Ans. - Chambal to
90. What division are found in the rivers?
Ans. - Kota
91. What makes the confluence of three rivers Mmandlgdh Trivni? (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Banas, Bedc, and Menal Rivers
92. Bisalpur dam is located on which river (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Banas River
93. Konsi twice the Tropic of Cancer to cross the river?
Ans. - Mahi
94. Remains of the ocean saltwater lake in Rajasthan
Ans. - Tethys Sea
95. The longest river in the western desert
Ans. - Banas River
96. World's most ancient fold ranges
Ans. - Vindhya ranges
97. Aravali's highest short
Ans. - Gurusikr
98. What Jilemen northeast Rajasthan Aravali enters
Ans. - Jhunjhunu
99. Ardratm district of Rajasthan is Konsa
Ans. - JHALAWAR
100. Dust-driven winds and dry in Rajasthan is called
Ans. - Lu


तृतीय श्रेणी शिक्षक के 20 हजार पदों पर भर्ती


प्रदेश में बहुप्रतीक्षित तृतीय श्रेणी शिक्षक भर्ती  प्रक्रिया सोमवार 12/08/2013 से शुरू होगी । 
1. राजस्थान का सबसे शुष्क स्थान कोनसा है?
Ans. – फलोदी
2. राजस्थान में डूंगरपुर और बांसवाडा को पृथक करने वाली नदी है?
Ans. – माही नदी
3. राजस्थान में बांध बरेठा बांध कहाँ स्थित है?
Ans. – भरतपुर


4. चूलिया प्राप्त किसनदी पर स्थित है?
Ans. – चम्बल
5. लूनी नदी का उदगम स्थल कहाँ है?
Ans. – आना सागर
6. राजस्थान में किस जिले में सबसे ज्यादा वन पाए जाते है?
Ans. – उदयपुर
7. रेगिस्तान वनरोपण और भू संरक्षण केंद्र कहाँ स्थित है?
Ans. – जोधपुर
8. खनन क्षेत्र में होने वाली आय की दृष्टि से राजस्थानका देश में कोनसा स्थान है ?
Ans. – आठवां
9. राजस्थान में मेगनीज हतु का सबसे बड़ा उत्पादक जिला कोनसा है ?
Ans. – बांसवाडा
10. देश की एकमात्र टंगस्टन की खान राज्य में कहाँ स्थित है ?
Ans. – डेगाना नागौर
11. राजस्थान का सबसे अधिक फेल्सपार किस जिले से प्राप्त किया जाता है ?
Ans. – अजमेर
12. मांडो की पाल (डूंगरपुर) किस खनिज के लिए प्रसिद्ध है ?
Ans. – फलोराइट
13. झामर कोटडा क्षेत्र किस जिले में स्थित है ?
Ans. – उदयपुर
14. राजस्थान का सबसे बड़ा जिप्सम का जमाव कहाँ मिलता है?
Ans. – जामसर (बीकानेर)
15. राजस्थान में हीरे के भंडारों की खोज कहाँ हुई ?
Ans. – केसरपुरा [चित्तोडगढ]
16. राजस्थान में बेन्टोनाइट के भंडार कहाँ स्थित है ?
Ans. – झालावाड
17. सोनू (जैसलमेर) किस खनिज के लिए प्रसिद्ध है ?
Ans. – चूना पत्थर
18. किस क्षेत्र में पीला इमारती पत्थर मिलते है ?
Ans. – जैसलमेर
19. सर्वाधिक विक्रय मूल्य अर्जित करने वाला राजस्थान का खनिज कोनसा है ?
Ans. – संगमरमर
20. राजस्थान में सीसे की सबसे बड़ी खान कहाँ स्थित है ?
Ans. – जावर
21. राजस्थान में काला पत्थर बहुतायत में कहाँ पाया जाता है ?
Ans. – सिरोही
22. देश का कितना प्रतिशत एस्बेस्टस राजस्थान की खानों से प्राप्त होता है?
Ans. – 98%
23. गार्नेट सर्वाधिक कहाँ पाया जाता है ?
Ans. – टोंक में
24. ओप्रेसन फ्लड की शुरुआत कब की गयी ?
Ans. – 1970 में
25. मरुस्थल विकास कार्यक्रम कब शुरू किया गया ?
Ans. – 1977-78
26. स्वर्ण जयंती ग्राम स्वरोजगार योजना में कितनी योजनाओं का समावेश कर दिया गया है ?
Ans. – 6
27. मननरेगा की शुरुआत कब हुई ?
Ans. – 2006 में
28. मध्यान्ह भोजन योजना की शुरुआत कबहुई ?
Ans. – 1997 -98
29. डांग प्रादेशिक विकास बोर्ड का कार्यक्षेत्र कोनसा है ?
Ans. – कोटा और भरतपुर संभाग
30. किस योजना के द्वारा लघु और सीमांत कसानो को सिंचाई कार्य में सहायता दी जाती है ?
Ans. – जीवनधारा योजना
31. गरीबी रेखा के निर्धारण हेतु ग्रामीण क्षेत्र में कितने केलोरी प्रति व्यक्ति प्रतिदिन को मानक मन गया है ?
Ans. – 2400 केलोरी
32. गरीबी रेखा के निर्धारण हेतु शहरी क्षेत्र में कितने केलोरी प्रति व्यक्ति प्रतिदिन को मानक मन गया है ? Ans. – 2100 केलोरी
33. डी.टी. लकडावाला ने किस फ़ॉर्मूले का निर्माण किया ?
Ans. – निर्धनता मापनका फार्मूला
34. राजस्थान का क्षेत्रफल कितना है ?
Ans. - 3,42,239 वर्ग किमी (1,32,139 वर्ग मील)
35. राजस्थान की भौगोलिक स्थिति ?
Ans. - 23°30 एवं 30°12 उत्तरी अक्षांस 69°30 एवं 78°17 पूर्वी देशान्तर के मध्य
36. राजस्थान की लम्बाई कितनी है ?
Ans. - पूर्व से पश्चिम 869 किमी एवं उत्तर से दक्षिण 826 किमी
37. राजस्थान का क्षेत्रफल भारत के क्षेत्रफल का कितना प्रतिशत है ? (RPSC 2nd Gr. 2010, 11, B.ed 05)
Ans. - 10 .41 % (प्रथम स्थान)
38. राज्‍य की कुल स्‍थलीय सीमा की लम्‍बाई है-
Ans. - 5920 किमी
39. राजस्थान का पाकिस्तान से लगाती सर्वाधिक लम्बी सीमा वाला जिला कोनसा है ?
Ans. - जैसलमेर (471 Kms)
40. राजस्थान की सीमा किस राज्य से सर्वाधिक लम्बाई में लगती है ? (RPSC 2010)
Ans. - मध्यप्रदेश
41. राजस्थान की सीमा सबसे कम किस राज्य से लगती है ?
Ans. - पंजाब
42. राजस्थान का वह जिला जिसकी सीमा सर्वाधिक जिलों से लगती है ?
Ans. - पाली (8 जिलो से)
43. राजस्थान की सीमा से लगे पडौसी राज्य?
Ans. - इसके पश्चिम में पाकिस्तान, दक्षिण-पश्चिम में गुजरात, दक्षिण-पूर्व में मध्यप्रदेश, उत्तर में पंजाब, उत्तर-पूर्व में उत्तरप्रदेश और हरियाणा है।
44. राजस्थान के किस जिले में सूर्य किरणों का तिरछापन सर्वाधिक होता है
Ans. - श्रीगंगानगर
45. राजस्थान का क्षेत्रफल इजरायल से कितना गुना है ?
Ans. - 17 गुना बङा है
46. राजस्थान की 1070 किमी लम्‍बी पाकिस्‍तान से लगी सीमा रेखा का नाम
Ans. - रेडक्लिफ रेखा
47. राजस्थान की अंतर्राष्ट्रीय सीमा से लगने वाले जिले कौन-कौन से है? (RPSC 07)
Ans. - 4 जिले (बाडमेर, जैसलमेर, बीकानेर एवं श्रीगंगानगर)
48. कर्क रेखा राजस्थान के किस जिले से छूती हुई गुजरती है
Ans. - डूंगरपुर व बॉसवाङा से होकर
49. राजस्थान में सर्वप्रथम सूर्योदय किस जिले में होता है
Ans. - धौलपुर
50. कौनसी पर्वत श्रृंखला प्राकृतिक दृष्टि से राज्य को दो भागों में विभाजित करती है।
Ans. - अरावली पर्वत श्रृंखला (सिरोही से अलवर की ओर जाती हुई 470 कि.मी. लम्बी)
51. अरावली पर्वत श्रंखला की राजस्थान में कुल लम्बाई कितनी है ?
Ans. - 550 किलोमीटर
52. अरावली पर्वत श्रंखला का सर्वोच्च पर्वत शिखर है ? (RPSC 08)
Ans. - गुरुशिखर (1727 मी.) माउंट आबू (सिरोही )
53. राजस्थान में संभागो और जिलो की संख्या ?
Ans. - 7 संभाग और 33 जिले
54. राजस्थान में छप्‍पनिया अकाल किस वर्ष पङा ?
Ans. - 1956 वि. स.
55. राजस्थान में मानसून वर्षा किस दिशा मे बढती है ?
Ans. - दक्षिण पश्चिम से उत्‍तर पूर्व
56. राजस्थान में सर्दियो में वर्षा मुख्यत: होती है ?
Ans. - उत्तर पश्चिमी हवाओ से
57. राजस्थान का सबसे अधिक वर्षा वाला स्थान कोनसा है ?
Ans. - माउन्ट आबू
58. राजस्थान का सबसे अधिक वर्षा वाला जिला कोनसा है ?
Ans. - झालावाड
59. राजस्थान का सबसे कम वर्षा वाला जिलाकोनसा है ?
Ans. - जैसलमेर
60. जून माह में सूर्य किस जिले में लम्‍बत चमकता है
Ans. - बॉसवाङा
61. राजस्थान में पूर्ण मरूस्‍थल वाले जिलें हैं
Ans. - जैसलमेर, बाडमेर
62. उङिया पठार किस जिले में स्थित है
Ans. - सिरोही
63. गोगुन्दा और कुम्भलगढ़ के मध्य का भाग कहलाता है?(rpsc 2010)
Ans. - भोराठ का पठार
64. राजस्थान के पूर्णतया वनस्‍पति रहित क्षेत्र
Ans. - समगॉव (जैसलमेर)
65. रेगिस्‍तान में रेत के विशाल लहरदार टीले को क्‍या कहते है
Ans. - धोरे
66. अरावली श्रेणी की दूसरी अधिकतम ऊँचाई की चोटी कौन सी है?
Ans. - सेर ( 1597 मीटर )
67. राजस्थान का सबसे अधिक आर्द्र जिला कोनसा है ?
Ans. - झालावाड
68. राजस्थान का सबसे अधिक आर्द्र स्थान कोनसा है ?
Ans. - माउन्ट आबू (सिरोही)
69. राजस्थान का सर्वाधिक शुष्क स्थान कोनसा है ?
Ans. - फलोदी (जोधपुर)
70. राजस्थान का सबसे गरम स्थान कोनसा है?
Ans. - चूरू
71. राजस्थान का सर्वाधिक ठंडा स्थान कोनसा है ?
Ans. - माउन्ट आबू
72. राजस्थान का सर्वाधिक लू और आंधी वाला जिला कोनसा है ?
Ans. - श्रीगंगानगर
73. राजस्थान का सर्वाधिक बंजर और व्यर्थ भूमि वाला जिला कोनसा है ?
Ans. - जैसलमेर
74. राजस्थान में मिटटी का सर्वाधिक अवनालिका अपरदन करने वाली नदी कोनसी है ?
Ans. - चम्बल
75. मीठे पानी की एशियाकी सबसे बड़ी झील कोनसी है ?
Ans. - जयसमंद
76. लूनी नदी का जल किस स्थान के बाद खारा होता है ?(RPSC III Gr.)
Ans. - बालोतरा (बाडमेर)
77. भारत की दूसरी सबसेबड़ी खारे पानी की झील कोनसी है ?
Ans. - सांभर
78. राजस्थान की सबसे सबसे ऊंची झील कोनसी है ?
Ans. - नक्की झील
79. राजस्थान की मरूगंगा और जीवन रेखा किसे कहा जाताहै ?
Ans. - इंदिरा गाँधी नहर
80. बाणगंगा राजस्थान के किन तीन जिलों में बहती है ?
Ans. - जयपुर, दौसा एवंभरतपुर
81. माही-बजाज सागर परियोजना का फैलाव किस क्षेत्र में है?
Ans. - राजस्थान तथा मध्य प्रदेश
82. गैव सागर स्थित है?(RPSC II Gr. 10)
Ans. - डूंगरपुर
83. पूर्णतः राजस्थान में बहने वाली सबसेलम्बी नदी कोनसी है?
Ans. - बनास
84. राजस्थान की बारहमासी नदियाँ कोनसी है ?
Ans. - चम्बल और माही
85. बनास नदी का उदगम स्थल है ?
Ans. - खमनोर (राजसमन्द)
86. भारत की एकमात्र अन्तर्वाही नदी हैं ?
Ans. - लूनी नदी
87. हिमालय पर्वत की नदियों की विशेषता है – (RPSC II Gr. 10)
Ans. - वर्ष भर बहती है
88. दक्षिणी राजस्थान की स्वर्ण रेखा किसनदी को कहा जाता है ?
Ans. - माही
89. घडियालों की शरण स्थली किसे कहा जाता है ?
Ans. - चम्बल को
90. सबसे अधिक नदियाँ किस संभाग में पाई जाती है ?
Ans. - कोटा
91. मांडलगढ़ के पास कौनसी तीन नदियाँ त्रिवणी संगम बनाती है ?(RPSC II Gr. 10)
Ans. - बनास, बेडच, और मेनाल नदियाँ
92. बीसलपुर बांध किस नदी पर स्थित है (RPSC II Gr. 10)
Ans. - बनास नदी पर
93. कर्क रेखा को दो बार पार करने वाली नदी कोनसी है ?
Ans. - माही
94. राजस्थान में खारे पानी की झीले में सागर के अवशेष
Ans. – टेथिस सागर
95. पश्चिमी रेगिस्तान की सबसे लम्बी नदी
Ans. – बनास नदी
96. विश्व की सबसे प्राचीन वलित पर्वतमाला
Ans. – विन्ध्य पर्वतमाला
97. अरावली की सबसे ऊँची छोटी
Ans. – गुरुसिखर
98. राजस्थान में अरावली उत्तर पूर्व में किस जिलेमें प्रवेश करती है
Ans. – झुंझुनू
99. राजस्थान का आर्द्रतम जिला कोनसा है
Ans. – झालावाड
100. राजस्थान में चलने वाली शुष्क और धूलभरी हवाएं कहलाती है
Ans. – लू






Responsive ad

Amazon