Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

सोमवार, 18 दिसंबर 2017

Indian History, History Question Answer

Indian History, History Question Answer


1. Swami Vivekananda attended the World’s Parliament of Religions held at where?
Answer: 1893 in Chicago.

2. When Annie Besant joined The Theosophical Society?
Answer: 21 May 1889.

3. Who formed the Arya Mahila Samaj in Pune?
Answer: Ramabai Saraswati.

4. The policy of Doctrine of lapse was introduced by whom?
Answer: Lord Dalhousie.

5. The land was owned by temples Known as what?
Answer: Dewaswam.

6. When the East India Company came into existence, England was ruled by whom?
Answer: Stuarts.

7. Who was the founder of Brahma Samaj?
Answer: Raja Ram Mohan Roy.

8. Central Hindu School and College in Varanasi founded by whom?
Answer: Annie Besant.

9. Who started the Sharda Sadan in Bombay?
Answer: Ramabai Saraswati.

10. When Sati was declared a punishable offence?
Answer: In 1829.

11. Who founded India House in London and guided other revolutionaries?
Answer: Shyamji Krishna Varma.

12. The Indian National Congress was formed in?
Answer: 1885.

13. When the Vernacular Press Act was passed?
Answer: 1878.

14. Satyarth Prakash was written by whom?
Answer: Dayanand Saraswati.

15. When Baba Ram Singh passed away?
Answer: On November 29, 1885.

16. What was the year when the Treaty of Surat?
Answer: 1775.

17. Ruler of Mysore was whom?
Answer: Hyder Ali.

18. Raja Ram Mohan Roy was given the title ‘Raja’ by whom?
Answer: Mughals.

19. In 1914 who started the Young Men’s Indian Association?
Answer: Annie Besant.

20. When British Indian Association was founded in India?
Answer: October 29, 1851 at Calcutta.

Responsive ad

Amazon