Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 26 दिसंबर 2017

GK chemistry, Science GK Questions Answers



Q1.Who developed Hydrogen Bomb?
Ans-Edward Teller

Q2.Who developed atom bomb?
Ans-J. Robert Oppenheimer

Q3.What is the most commonly used substance in fluorescent tubes?
Ans-Mercury vapor and argon

Q4.What is “milk magnesia” chemically?
Ans-Magnesium hydroxide

Q5.Diamonds are glittering and attractive because light incident on them undergoes
Ans-Multiple internal reflections

Q6 .Browning of paper in old books is caused by
Ans-oxidation of cellulose

Q7.The process of improving the quality of rubber by heating it with sulfur is called
Ans-Vulcanization

Q8.The gas that causes suffocation and death when coal or coke is burnt in a closed room is
Ans-Carbon monoxide

Q9.Atoms having the same number of protons but different number of neutrons are called
Ans-Isotopes

Q10.An electrochemical cell which is used as a source of direct electrical current at constant voltage under standard conditions is called a
Ans-Battery

Q11-German silver is an alloy of
Ans-zinc, copper, and nickel

Q12.What is the name of that system, which uses radioactivity to decide the period of materials of-pre-his-toric period?
Ans-Carbon dating

Q13.What happens when a chemical bond is formed?
Ans-Energy is always absorbed

Q14.Where does the oxygen that keeps us alive come from?
Ans-Water

Q15.The fat of a common mussel-secretes a sticky glue that can be used to make heart implants.The unique chemical compound present in the glue is
Ans-Dihydroxy phenylalanine

Q16.When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state.On coming back to the lower energy state, they emit light, which we can observe in
Ans-Emission spectra

Q17.Exposure to mixtures of chemicals is greater than expected on the basis of effects of exposure to each chemical individually.This is known as
Ans-Synergism

Q18.The effector response produced by two or more chemicals are less than the sum of the effects or response that the chemical would produce individually is known as
Ans-Antagonism

Q19.The open ‘Sigrees’ or coal stoves often require fanning to sustain burning because of
Ans-Tendency of carbon dioxide to form a layer along with dust smoke

Q20.What is the chemical name for ‘baking soda’?
Ans-Sodium bicarbonate

Responsive ad

Amazon