Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 18 जुलाई 2017

Science General Knowledge, Science GK Questions Answers, GK in science @ crpfindia.com


Science General Knowledge, Science GK Questions Answers, GK in science @ crpfindia.com



1. Bromine is a

A. black solid
B. red liquid
C. colourless gas
D. highly inflammable gas

Answer: Option B


2. The hardest substance available on earth is

A. Gold B. Iron
C. Diamond D. Platinum

Answer: Option C


3. The variety of coal in which the deposit contains recognisable traces of the original plant material is

A. bitumen B. anthracite
C. lignite D. peat

Answer: Option D


4. Tetraethyl lead is used as

A. pain killer
B. fire extinguisher
C. mosquito repellent
D. petrol additive

Answer: Option D


5. Which of the following is used as a lubricant?

A. Graphite
B. Silica
C. Iron Oxide
D. Diamond

Answer: Option A

6. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is

A. Argon B. Xenon
C. Helium D. Krypton

Answer: Option C


7. The gases used in different types of welding would include

A. oxygen and hydrogen
B. oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen
C. oxygen, acetylene and argon
D. oxygen and acetylene

Answer: Option D


8. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called

A. osmosis B. deliquescence
C. efflorescence D. desiccation

Answer: Option B


9. In which of the following activities silicon carbide is used?

A. Making cement and glass
B. Disinfecting water of ponds
C. cutting very hard substances
D. Making casts for statues

Answer: Option C


10. The average salinity of sea water is

A. 3% B. 3.5%
C. 2.5% D. 2%


Answer: Option B

11. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen


Answer: Option B


12. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

A. Phosphorous B. Bromine
C. Chlorine D. Helium

Answer: Option B


13. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

A. copper B. magnesium
C. iron D. calcium

Answer: Option B


14. Which of the following is used in pencils?

A. Graphite B. Silicon
C. Charcoal D. Phosphorous

Answer: Option A


15. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A. Tin B. Mercury
C. Lead D. Zinc

Answer: Option B


16. Chemical formula for water is

A. NaA1O2 B. H2O
C. Al2O3 D. CaSiO3

Answer: Option B


17. The gas usually filled in the electric bulb is

A. nitrogen
B. hydrogen
C. carbon dioxide
D. oxygen

Answer: Option A


18. Washing soda is the common name for

A. Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate


Answer: Option A


19. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically

A. silicon dioxide
B. germanium oxide
C. a mixture of germanium oxide and silicon dioxide
D. sodium silicate

Answer: Option A


20. Which of the gas is not known as green house gas?

A. Methane
B. Nitrous oxide
C. Carbon dioxide
D. Hydrogen

Answer: Option D


21. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed

A. without any change in the weight of the nail
B. with decrease in the weight of the nail
C. with increase in the weight of the nail
D. without any change in colour or weight of the nail

Answer: Option C


22. Galvanised iron sheets have a coating of

A. lead B. chromium
C. zinc D. tin


Answer: Option C


23. Among the various allotropes of carbon,

A. coke is the hardest, graphite is the softest
B. diamond is the hardest, coke is the softest
C. diamond is the hardest, graphite is the softest
D. diamond is the hardest, lamp black is the softest


Answer: Option C


24. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as

A. transition metals
B. main group metals
C. alkali metals
D. rare metals

Answer: Option A


25. Heavy water is

A. deuterium oxide
B. PH7
C. rain water
D. tritium oxide

Answer: Option A

Responsive ad

Amazon