Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

शनिवार, 15 जुलाई 2017

GK Quiz, GK Questions Answers, General Knowledge Question Answer @ crpfindia.com



GK Quiz, GK Questions Answers, General Knowledge Question Answer @ crpfindia.com


1. The oldest veda is ________


Ans : Rig




2. Aryan's lived in


Ans : South India




3. Where is "Bulandh Darwaza " situated ?


Ans : Uttar Pradesh






4. The Dravidians worshipped


Ans : Sakthi -ans



5. The staple food of Indus Valley people was


Ans : Wheat and Barley




6. The brain trust of Chandra Gupta Maurya was


Ans : Kautilya




7. The modern name for Pataliputra


Ans : Patna




8. The city of modern Patna was founded by


Ans : Ajathasatru



9. The modern name for Panipat is


Ans : Kurukshetra



10. Ashvagosha lived during the ________ period


Ans : Kushana


11. The kailashnath Temple at Ellora was constructed by


Ans : Rashtrakuta king Krishna



12. Who designed the Indian parliament Building ?


Ans : Herbert Bekar




13. Thukaram belonged to


Ans : Maharashtra




14. Name the first king in the world who introduced prohibition


Ans : Ashoka




15. Which country is called constitution Research Society?


Ans : Greece



16. The custom of Johar prevailed among the women of


Ans : Rajputs



17. When did Alexander the great visited India?


Ans : 326 BC




18. Indus valley civilization period was


Ans : 3000-1500BC




19. Who were the architects of Indus Valley Civilization?


Ans : Dravidans




20. Mohenjodaro and Harappa are now in


Ans : Pakistan


21. Vikramaditya was


Ans : Chandra Gupta II




22. Vathapi was the capital of the


Ans : Chalukyas




23. Which battle in India gave superior status to the Britishers?


Ans : Battle of Buxar




24. Who was defeated by Ghori Mohammed to conquer Delhi?


Ans : Prithviraj


25. Who was known as the 'Whip of the God'?


Ans : Chengizkhan

Responsive ad

Amazon