Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

रविवार, 4 जून 2017

Important gk question answer, General Knowledge Question Answer, GK Quiz, Current GK Question and Answer may 2017 @ ssc.nic.in


Important gk question answer, General Knowledge Question Answer, GK Quiz, Current GK Question and Answer may 2017 @ ssc.nic.in



1. PepsiCo India forays into Dairy Products with what?
Answer: Oats-Based Milk Beverage.

2 Recently who has been appointed Vice Chancellor of Ashoka University?
Answer: Pratap Bhanu Mehta.

3 In India which state was declared as Disturbed Area under AFSPA for 3 more months?
Answer: Assam.

4 In the state of Haryana, every house to get what?
Answer: A Smart ID.

5 Recently ‘Naharlagun-Guwahati Shatabdi Express’ was flags off by whom?
Answer: Railway Minister Suresh Prabhu.

6 Researchers discovered what to fight with Ebola viruses?
Answer: First Human Antibodies.


7 Dan David Prize 2017 won by whom?
Answer: Indian scientist Shrinivas Kulkarni.

8 Recently Pan-India implementation of Maternity Benefit Program approved by whom?
Answer: Union Government.

9  ICJ (International Court of Justice) stays Kulbhushan Jadhav’s execution till when?
Answer: Till the final order.

10  When the former Panama dictator Manuel Noriega passed away?
Answer: 29th May 2017.

11 Which Indian state government switched January-December financial year cycle?
Answer: Madhya Pradesh.

12 Recently the Dinosaur mummy discovered with all skin intact at where?
Answer: In Canada.

13 When the former Puducherry CM Subrahmanyan Ramaswamy passed away?
Answer: 15th May 2017.

14 Cheapest respiratory filter developed at where?
Answer: By the scientists of IIT Delhi.

15 In May 2017 Patanjali Research Institute in Haridwar inaugurated by whom?
Answer: PM Shri Narendra Modi.

16 Recently the cooperation between Indian and Japan on Railway Safety approved by whom?
Answer: Union Cabinet.

17  Express WiFi in India launched by which company?
Answer: Facebook.

18  Who has been appointed as the chairman of Tea Board of India?
Answer: Prabhat Kamal Bezboruah.

19  Sualgiri and Swalgiri communities have been notified as scheduled castes in which Indian state?
Answer: Odisha.

20 What was the theme of ‘Swachhta Pakhwada’ celebrated by Ministry of Textiles?
Answer: ‘Waste to Wealth’.


21 Which country is now the second largest steel producer in the world?
Answer: India.

22 ISRO and NASA collaborate to build what?
Answer: Earth-imaging satellite NISAR.

23) Recently the setting up of AIIMS in Kamrup, Assam approved by whom?
Answer: Union Cabinet.

24) PM Narendra Modi inaugurates India’s longest bridge at where?
Answer: Dhola-Sadiya bridge in Assam.

25) Which Indian state become first state inaugurated ‘Automatic Weather Station’?
Answer: In the Maharashtra state.
26) Who is the President of Cyprus?
Answer: Nicos Anastasiades.
27) Water conservation campaign launched by which state chief minister?
Answer: Chief Minister of Uttarakhand.
28) Who is the first African to be elected as WHO Director-General?
Answer: Tedros Adhanom Ghebreyesus.

29) Premier Tejas Express by Indian Railways proposed between which cities?
Answer: Mumbai and Goa.
30) Recently which Indian state government launched an ambulance services for ill or injured cows?
Answer: Uttar Pradesh.
31) Recently the sale of cattle for slaughter banned by whom?
Answer: Union Environment Ministry.
32) In India the first Electric Mass Transport Project launched at where?
Answer: Nagpur.

33) When the International Day of United Nations Peacekeepers 2017 observed?
Answer: 29th May 2017.

34) The MoU signed between Amul and ISRO for what?
Answer: Fodder acreage estimation.
35) World’s first Robocop recruited by which country police?
Answer: Dubai Police.

36) MoU on Cooperation in area of Civil Aviation approved by Union Cabinet with which country?
Answer: Spain.

37) Bharti Airtel and Ola Cabs tie-up to offer what?
Answer: Integrated digital services.

38) In the India, integrated case management system of Supreme Court launched by whom?
Answer: PM Narendra Modi.

39) Union Government sets up a task force to compute what?
Answer: Reliable and timely employment data.

40) Who has been sworn in as new President of South Korea?
Answer: Moon Jae-in.

41) Who has been appointed as new chairman of FIFA Governance Committee?
Answer: Justice Mukul Mudgal.

42) When Himachal Pradesh cabinet minister Karan Singh passed away?
Answer: 12th May 2017.

43) India and UK to sign MoU to increase efficiency of which system?
Answer: Urban transport system.

44) PM Modi launches Narmada river conservation project in which Indian state?
Answer: Madhya Pradesh.

45) The 2nd NPDRR meeting in Delhi inaugurated by whom?
Answer: Home Minister Rajnath Singh.

46) First smart grid to generate power from renewable energy sources in the India created by whom?
Answer: IIEST.
47) Purnima Devi Barman (Biologist ) nominated for which award?
Answer: Whitley Awards.
48) When the World Telecommunication and Information Society Day 2017 observed?
Answer: 17th May 2017.
49) Vijayawada Airport belongs to which Indian state which has been approved as International Airport by Union Cabinet?
Answer: Andhra Pradesh.

50) Who is the new Prime Minister of France?
Answer: ‘Édouard Philippe’ since 15 May 2017.




Responsive ad

Amazon