Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 11 मई 2017

World GK, GK Quiz, GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer @ rpsc.rajasthan.gov.in


World GK, GK Quiz, GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer @ rpsc.rajasthan.gov.in


1 The system of dual citizenship exists in

A. India
B. France
C. United Kingdom
D. USA

Answer : D. USA


2. Who are the guardians of Fundamental rights?

A. Parliament
B. The President
C. The Prime Minister
D. Supreme Court and High Court

Answer : D. Supreme Court and High Court


3. The President of the constituent Assembly was

A. Dr. K.M. Munshi
B. Dr. Rajendra Prasad
C. Jawaharlal Nehru
D. Dr. B.R. Ambedkar


Answer : B. Dr. Rajendra Prasad


4. The chemical name of common salt is

A. Potassium Chloride
B. Sodium Chloride
C. Calcium Carbonate
D. Sodium Carbonate

Answer : B. Sodium Chloride


5. In the Parliamentary system of India, the Executive is subordinate to

A. The Press
B. The Judiciary
C. The Legislature
D. None of these
Answer : C. The Legislature


6. The Election Commission can be removed by

A. The President
B. The Parliament
C. Home Minister
D. Prime Minister


Answer : B. The Parliament


7. Which crop is sown on the largest area in India?

A. Rice
B. Wheat
C. Sugarcane
D. Maize


Answer : A. Rice


8. The value of Gold is determined in

A. Rome
B. Washington
C. Teheran
D. London


Answer : D. London


9. The state which has the largest number of sugar mills in India is

A. Bihar
B. Haryana
C. Punjab
D. Uttar Pradesh

Answer : D. Uttar Pradesh


10. First University in India was founded at

A. Bombay
B. Chennai
C. Calcutta
D. Delhi

Answer : C. Calcutta


11. Tajmahal is on the banks of

A. Ganges
B. Jamuna
C. Tapti
D. Cauvery


Answer : B. Jamuna


12. The currency notes are printed in

A. New Delhi
B. Nasik
C. Nagpur
D. Bombay


Answer : B. Nasik


13. Which is the Land of the Rising Sun?

A. Japan
B. Australia
C. China
D. Taiwan


Answer : A. Japan


14. Kalahari Desert is in

A. India
B. Chile
C. South Africa
D. Saudi Arabia

Answer : C. South Africa


15. Mica is available abundantly in

A. Bihar
B. Haryana
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer : A. Bihar

16. Second World war began in

A. 1931
B. 1935
C. 1937
D. 1938


Answer : D. 1938

17. Kancheepuram was once the capital of

A. Pandiyas
B. Cholas
C. Cheras
D. Pallavas


Answer : D. Pallavas


18. Chief Justice of the Supreme Court can hold office until the age of

A. 58
B. 60
C. 65
D. 62


Answer : C. 65


19. The largest gland in the human body is

A. Liver
B. Adrenal
C. Pituitary
D. None of the above

Answer : A. Liver


20. The largest ocean in the world is



A. The Indian Ocean
B. The Antarctic
C. The Atlantic Ocean
D. The Pacific Ocean


Answer : D. The Pacific Ocean




Responsive ad

Amazon