Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 11 मई 2017

GK Quiz, Gk Question Answer, GK Questions For All Exam 2017, General Knowledge Question Answer @ ssc.nic.in

GK Quiz, Gk Question Answer, GK Questions For All Exam 2017, General Knowledge Question Answer @ ssc.nic.in


Question 1 Who has been appointed as the Director General of Institute for Defence Studies and Analyses (IRDA)?
Ankit Sharma
BS Baswan
Pranav Mistry
Jayant Prasad

Answer: D (Jayant Prasad)

Question 2 Which company has decided to invest $150 million for the Indian Startups?
Qualcomm
Yahoo
Google
Microsoft

Answer: A (Qualcomm)

Question 3 Who has been appointed as the Sherpa of the G-20 Summit 2015?
Sushma Swaraj
Arun Jaitely
Rajnath Singh
Arvind Panagariya

Answer: D (Arvind Panagariya)

Question 4 Union Government has appointed four Brand Ambassadors for the Digital India Programme, who among the following is NOT one of them?
Krati Tiwari
Ankit Fadia
Sriniv Mistry
Satwat Jagwani

Answer: C (Sriniv Mistry)

Question 5 What is the Theme of the International Translation Day 2015, which was celebrated on 30th September?
The Changing face of translation and Interpreting
Transformation of Translation is remarkable
Translation is the Heart Beat of Communication
Translation and Translators Integrates the Nation

Answer: A (The Changing face of translation and Interpreting)

Question 6 The highest sand dunes are found is
The Sahara desert
The Atacama desert
The Kalahari desert
The Gobi desert

Answer: A (The Sahara desert)

Question 7 IRDA is the Indian regulator for the –
Banking sector
Mutual funds
Rural Development
None of these

Answer: D (None of these)

Question 8 AIDS disease in human being is caused by?
Fungus
HIV (virus)
Insects
None of these

Answer: A (HIV (virus)

Question 9 NIRT (National Institute for Research in Tuberculosis) is located at –
Mumbai
Nagpur
Ahmedabad
Chennai

Answer: D (Chennai)


Question 10 Who is the author of the Shiva Trilogy the third book of which ‘The Oath of the Vayuputras’ was launched in February 2013?
Anand Neelkantan
Ashwin Sanghi
Amish Tripathi
Ashok Bankar

Answer: C (Amish Tripathi)

Question 11 Name the film which has been selected as India’s Official entry to the Best Foreign Language category of the 88th Academy or Oscar Awards 2016?
PK
Haider
Court
Queen

Answer: C (Court)


Question12 The Stone Age people had the first domestic
Asses
Dogs
Horses
Sheep

Answer: D (Sheep)

Question 13 The Government invention of man in Palaeolithic Age was
potter’s Wheel
Fire
metal implements
spinning of cloth

Answer: B (Fire)

Question 14 Mukesh Ambani has declared as the India’s Richest Person for the ______ consecutive year in a row in the 2015 Forbes Magazine’s India Rich list?
7th
9th
10th
8th

Answer: B (9th)

Question 15 Which was the first metal used by man?
Copper
Silver
Bronze
Brass

Answer: A (Copper)

Question 16 Which state has decided to increase the pension given to World War Soldiers?
Assam
Gujarat
Haryana
Punjab

Answer: C (Haryana)

Question 17 What was ‘Dar-Ul-Shafa’ established by feroz Tughlaq?
An alms house
A library
A guest house for pilgrims
A free hospital

Answer: A (A free hospital)

Question 18 Name the women journalist who won the most Prestigious Science Book Prize in Britain for the first time in 28 years history?
Gaia Vince
Gloria Steinem
Barbara Walters
Chirstiane Amanpour

Answer: A (Gaia Vince)

Question 19 What is the name of the second Guided Missile Destroyer which has been commissioned into the Indian Navy recently?
INS Vajram
INS Kochi
INS Kolkata
INS Mumbai

Answer: B (INS Kochi)

Question 20 Keshari Nath Tripathi, the present Governor of _______ has got additional charge as the Governor of Tripura
Rajasthan
Manipur
West Bengal
Assam

Answer: C (West Bengal)

Question 21) Lakhwar Hydro Electricity Project is built on which of the following river?
Satluj
Yamuna
Krishna
Ganga

Answer: B (Yamuna)

Question 23) What is the name of the analysis used to detect Ebola?
Hexagenomic
Octogenomic
Pentagenomic
Metagenomic

Answer: D (Metagenomic)

Question 24) Name the Indian Shooter who won Silver Medal in the Asian Air Gun Championship 2015 which was held at New Delhi?
Gurpreet Singh
Samaresh Jung
Harihar Banerjee
Gagan Narang

Answer: A (Gurpreet Singh)

Question 25) Which city will host South Asian Games in January 2016?
Bhopal and Jaipur
Mumbai and Kolkata
New Delhi and Pune
Guwahati and Shillong

Answer: D (Guwahati and Shillong)

Question 25) Name the person who has been recently honored by the UK City of Conventry?
Narendra Modi
Ratan Tata
Adithya Birla
Mukesh Ambhani

Answer: B (Ratan Tata)

Question 26) In which year India will hold the G20 Chair _______.
2017
2016
2018
2019

Answer: C (2018)

Question 27) World Vegetarian Day is observed on _________.
2nd October
3rd October
30th September
1st October

Answer: D (1st October)

Question 27) Which of the following state government has planned to implement National Food Security Act, 2013?
Gujarat
Uttar Pradesh
Maharashtra
Madhya Pradesh

Answer: B (Uttar Pradesh)

Question 28) Who has been elected as the new President of the Cricket Association of Bengal (CAB?
Sourav Ganguly
Anil Kumble
Sunil Gavaskar
Mohamed Azaruddin

Answer: A (Sourav Ganguly)

Question 29) Who is Yogi Berra?
Volleyball Player
Cricket Player
Hockey Player
Baseball Player

Answer: D (Baseball Player)

Question 30) ‘Sita’ in Maurya age Means.
Revenue from crown land
A Goddess
Barren land
A Religious Sect

Answer: A (Revenue from crown land)

Question 31) Name the Commission which has submitted its report of Muzaffarnagar Riots?
Verma Commission
Sahay Commission
Mishra Commission
Shan Commission

Answer: B (Sahay Commission)

Question 32) Which of the following state has constituted a committee to suggest prospects of permanent settlement of shelter-less nomadic people of the state?
Bihar
Haryana
Madhya Pradesh
Maharashtra

Answer: B (Haryana)

Question 34) Who among the following was not an exponent of Bhakti movement?
Shankaracharya
Nanak
Ramanada
Kabir

Answer: A (Shankaracharya)

Question 35) The Bhakti Movement was first organized by
Nanak
Kabir
Ramanuja
Ramananda

Answer: C (Ramanuja)

Question 36) An example of Chola architecture cab be seen at
Kanchipuram
Mahabalipuram
Tanjore
Ellora

Answer: C (Tanjore)

Question 37) Panchantra was written by
Kaladisa
Vishnu Sharma
Tulsidas
Banabhatta

Answer: B (Vishnu Sharma)

Question 38) Decimal system was introduced by
Aryabhatta
Brahmagupta
Bhaskara
None of these

Answer: C (Bhaskara)

Question 39) Who is known as the “Napoleon of India”?
Samudragupta
Akbar
Chandragupta
Ashoka

Answer: A (Samudragupta)

Question 40) Banita Kumar is related to which of the following sports
Archery
Squash
Kabbadi
Wrestling

Answer: D (Wrestling)

Question 41) Who was the greatest Buddhist commentator of the Buddhist canonical literature?
Euddhaghosha
Vasumitra
Nagaijuna
Ashvaghosha

Answer: D (Ashvaghosha)

Question 42) Name the Indian American Professor who has been awarded with the 2015 MacArthur Fellow “Genius Grant”?
Sanjay Sivasamy
Jayachandran Subbaraj
Karthik Chandran
Ramesh Ramasamy

Answer: C (Karthik Chandran)

Question 43) Who was the founder of the Gupta dynasty?
Chandragupta I
Chandragupta II
Samudragupta
Skandgupta

Answer: A (Chandragupta I)

Question 44) Who said “Tilak is the father of Indian unrest”
Lord Reading
Web Miller
Louis Fischer
Chirol

Answer: D (Chirol)

Question 45) Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s
Largest railway station
Highest railway station
Longest railway station
None of the above

Answer A: (Largest railway station)

Question 46) Garampani sanctuary is located at
Junagarh, Gujarat
Diphu, Assam
Kohima, Nagaland
Gangtok, Sikkim

Answer: B (Diphu, Assam)

Question 47) The recently released film ‘Kai Po Che’ is based on the novel?
The Story of My Marriage
The 3 Mistake of My Life
The Loving Doll
Lashkar

Answer: B (The 3 Mistake of My Life)

Question 48) Name the film which has been selected as India’s Official entry to the Best Foreign Language category of the 88th Academy or Oscar Awards 2016?
PK
Haider
Court
Queen

Answer: C (Court)

Question 49) Who is Yogi Berra?
Volleyball Player
Cricket Player
Hockey Player
Baseball Player

Answer: D (Baseball Player)

Question 50) Who has been appointed as the Sherpa of the G-20 Summit 2015?
Sushma Swaraj
Arun Jaitely
Rajnath Singh
Arvind Panagariya

Answer: D (Arvind Panagariya)

1. What we call when decrease in red blood cells?

A. Anemia B. Polycythemia C. Jaundice D. Hemophilia

Ans. Anemia

2. Which of the following is called when increase in red blood cells?

A. Anemia B. Polycythemia C. Jaundice D. Hemophilia

Ans. Polycythemia

3. The method of destroying pests by using other animals which devour them is termed as ___

A. Pest prevention B. Pest Control C. Biological control D. None of the above

Ans. Biological control

4. Plants receive their nutrients mainly from ____

A. Soil B. atmosphere C. Light D. chlorophyll

Ans. A

5. The disease which begins with single cell and grows into a merciless disease is ___

A. TB B. Cancer C. HIV D. Jaundice

Ans. Cancer

6. Life span of white blood cells ___

A. 1-9 days B. 10-15 days C. 16-20 days D. 25 days

Ans. 10-15 days

7. Which of the below is called baking soda?

A. Potassium hydroxide B. Potassium chloride

C. Potassium carbonate D. Sodium bicarbonate

Ans. Sodium bicarbonate

8. What is the blood group for Universal Donor?

A. A B. AB C. O D. both A and B

Ans. O

9. What is the blood group for Universal recipient?

A. A B. AB C. O D. both A and B

Ans. AB

10. Study of internal structure of organism is called ____

A. Astrology B. Anatomy C. Agrology D. Agrostology

Ans. Anatomy

11. The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called a ___

A. Polymer B. Thermoset C. Thermoplastic D. Chemical Compound

Ans. Thermoset

12. Life span of red blood cells ___

A. 100 days B. 115 days C. 120 days D. 125 days

Ans. 120 days

13. The first metal which was used by man is ___

A. Copper B. Bronze C. Brass D. Iron

Ans. Copper

14. Total blood volume in an adult ___

A. 2 lit. B. 3 Lit. C. 4 Lit. D. 5-6 Lit.

Ans. D

15. Human blood pH value is ___

A. 7.35 to 7.45




Responsive ad

Amazon