Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 9 मई 2017

GK Question and Answer, GK Quiz, GK Questions For All Exam 2017, General Knowledge GK Question @ rpsc.rajasthan.gov.in

GK Question and Answer, GK Quiz, GK Questions For All Exam 2017, General Knowledge GK Question @ rpsc.rajasthan.gov.in



1) In India, the ports are categorized as major and non-major ports. Which one of the following is a non-major port?

A. Kochi (Cochin)

B. Dahej

C. Paradip

D. New Mangalore


Answer : B.




2) In which one of the following places is the Shompen tribe found?

A. Nilgiri Hills

B. Nicobar Islands

C. Spiti Valley

D. Lakshadweep islands

Answer : B.




3) In which state is the Buddhist site Tabo Monastery located?

A. Arunachal Pradesh

B. Himachal Pradesh

C. Sikkim

D. Uttarakhand


Answer : B.




4) Where is the famous Virupaksha temple located?

A. Bhadrachalam

B. Chidambaram

C. Hampi

D. Srikalahasti


Answer : C.




5) When you travel in certain parts of India, you will notice red soil. What is the main reason for this colour?

A. Abundance of magnesium

B. Accumulated humus

C. Presence of ferric oxides

D. Abundance of phosphates

Answer : C.




6) Which among the following has the world's largest reserves of Uranium?

A. Australia

B. Canada

C. Russian Federation
D. USA
Answer : A.

7) In India, which one of the following States has the largest inland saline wetland? 

A. Gujarat

B. Haryana

C. Madhya Pradesh

D. Rajasthan
Answer : D.


8) In which one of the following States has India's largest private sector sea port been commissioned recently? 

A. Andhra Pradesh

B. Karnataka

C. Kerala

D. Tamil Nadu

Answer : A.


9) Consider the following countries:

1. Australia

2. Namibia

3. Brazil

4. Chile

Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass? 

A. 1 only
B. 2, 3 and 4
C. 1, 2 and 3
D. 1, 2, 3 and 4

Answer : D.




10) Consider the following statements:

1. There are no east flowing rivers in Kerala.

2. There are no west flowing rivers in Madhya Pradesh.

Which of the statements given above is/are correct? 

A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2

Answer : D.


Responsive ad

Amazon