बुधवार, 24 मई 2017

Geography GK Question, GK Questions For All Exam 2017, Gk Question Answer, GK Quiz @ ssc.nic.in


Geography GK Question,  GK Questions For All Exam 2017, Gk Question Answer, GK Quiz @ ssc.nic.in


1.The driest part in india is in

A) Jaisalmer (Western Rajasthan) B) Bhatinda (Punjab)
C) Darbhanga (Bihar) D) Gandhinagar (Gujarat)
Ans-A) Jaisalmer (Western Rajasthan)

2.Which region in india is known as the “Rice Bowl of India”?

A) Indo-Gangetic plain B) Krishna-Godavari Delta region
C) North-East region D) Kerala and Tamil Nadu
Ans-B) Krishna-Godavari Delta region

3.Duncan passage is situated between

A) Minicoy and Amindiv B) Minicoy and Maldives
C) Little Andaman and car Nicobar D) South Andaman and Little Andaman

Ans- D) South Andaman and Little Andaman

4.Which state of india has the smallest land area?

A) Goa B) Nagaland
C) Sikkim D) Tripura
Ans-A) Goa

5.The largest southern most single Island in India is

A) Rameswaram Island B) Minicoy Island
C) Car Nicobar Island D) Great Nicobar Island
Ans-D) Great Nicobar Island

6.Surface water resources are highest in

A) Ganga plains B) North-Eastern India
C) Peninsular India D) Indus Plains
Ans-A) Ganga plains

7.The state of Assam has

A) Five National Parks and eleven wildlife sanctuaries BThree National Parks and nine wildlife sanctuaries
C) Three National Parks and eight wildlife sanctuaries
D) Two National Parks and eleven wildlife sanctuaries
Ans-A) Five National Parks and eleven wildlife sanctuaries

8.The approximate length of the coast line of India is

A) 5,500km B) 6,000km
C) 6,500km D) 7,000km
Ans- D) 7,000km

9.At which place will you find maximum sunlight in December?

A) Kanya Kumari B) Pune
C) Kolkata D) Lek
Ans-A) Kanya Kumari

10.Which river of India is called Vridha Ganga?

A) Krishna B) Godavari
C) Kaveri D) Narmada
Ans-B) Godavari




111.Which of the following is a Trans- Himalayan river?

A) Ganga B) Yamuna
C) Indus D) Ravi
Ans-C) Indus

12.The state having largest area under waste land is

A) Rajastan B) Gujarat
C) Madhya Pradesh D) Jammu and kashmir
Ans-A) Rajastan

13.Which ‘ water Body ‘ separates Andaman and Nicobar Islands

A) 10 Degree Channel B) 11 Degree Channel
C) Andaman sea D) Bay of Bengal
Ans-A) 10 Degree Channel

14.Which latitude passes through the middle of India?

A) Equator B) Arctic Circle
C) Tropic of Capricorn D) Tropic of Cancer
Ans-D) Tropic of Cancer

15.Which state is in the eastern most state of India

A) Assam B) Nagaland
C) Arunachal Pradesh D) Manipu
Ans-C) Arunachal Pradesh

16.Railway passenger coaches are manufactured at

A) Varanasi B) Chittaranjan
C) Perambur D) Kolkata
Ans-C) Perambur

17.The two Volcanic islands in the Indian territory are

A) Kavaratti and New Moor B) Bitra and Kavaratti
C) Pamban and Barren D) Narcodam and Barren
Ans-C) Pamban and Barren

18.India lies in the hemisphere

A) Northern and eastern B) Southern and eastern
C) Northern and western D) Southern and western
Ans-A) Northern and eastern

19.Which foreign country is closest to Andaman Islands

A) Sri Lanka B) Indonesia
C) Myanmar D) Pakistan
Ans-C) Myanmar

20.The Eastern coast of India is known as

A) Eastern plateau B) Bengal Coast
C) Coromandal Coast D) Cyclonic Coast
Ans-C) Coromandal Coast

Responsive ad

Amazon