Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 25 अप्रैल 2017

GK Quiz, General Knowledge Question Answer, All gk question @ ssc.nic.in


GK Quiz, General Knowledge Question Answer, All gk question @ ssc.nic.in


1. In which language were the Sangam classics written?


A. Tamil


B. Telugu


C. Kannada


D. Malayalam


Answer : A


2. Which one of the following divinity of Rigveda?


A. Marut


B. Agni


C. Agni


D. Varuna


Answer : D


3. The Indus valley civilization flourished during


A. 5000 – 3500


B. 3000 – 1500 B.C


C. 2500 – 1750 B.C


D. 1500 – 500 B.C


Answer : C


4. The Indus valley civilization was discovered in


A. 1902


B. 1921


C. 1922


D. 1932


Answer : B


5. The main occupation of the people of the Indus valley civilization was


A. Agriculture


B. cattle rearing


C. hunting


D. trade





Answer : A


6. A council of Eight Ministers known as the Ashta Paradhan assisted?


A. Sher Shah


B. Balaji Baji Rao


C. Shivaji


D. Ahmad Shah Abdali


Answer:C


7. Lord Buddha made his first sermon at


A. Sarnath


B. Pataliputra


C. Kapilavasthu


D. Lumbini Gardens


Answer:A


8. Taj Mahal is on the banks of


A. Tapti


B. Ganges


C. Jamuna


D. Cauvery


Answer:C


9. Indian Napoleon was


A. Chandra Gupta I


B. Samudra Gupta


C. Skanda Gupta


D. Chandra Gupta


Answer:B


10. Kanishka followed


A. Jainism


B. Sikhism


C. Hinduism


D. Buddhism


Answer:D


11. The Mughal Empire reached its zenith of expansion under


A. Akbar


B. Humayun


C. Aurangazeb


D. Shahjehan


Answer:C


12. Do or Die slogan is associated with


A. Mahatma Gandhi


B. Bala Gangadhara Tilak


C. Jawaharlal Nehru


D. Nethaji


Answer:A


13. The Indian National Congress was founded by


A. Mahatma Gandhi


B. Annie Besant


C. W.C.Bannerji


D. A.O.Hume


Answer:D


14. The Civil services in India was established by


A. Lord Rippon


B. Lord Dalhousie


C. Lord William Bentick


D. Lord Cornwallis


Answer:A


15. The founder of Portuguese power in India was


A. Danes


B. Salsette


C. Albuquerque


D. Vasco–da–gama


Answer:C


1. The famous king of the Kushana dynasty was


A. Pushya


B. Kanishka


C. Harisha Vardhana


D. Kuvishka


Answer:B


2. In 1498, vasco da gama landed at


A. Delhi


B. Nalanda


C. Calcutta


D. Calicut


Answer:D


3. Indus valley civilization might have been destroyed by


A. Mughals


B. Aryans


C. Mongols


D. Dravidians


Answer:B


4. The Indus Valley houses were built of


A. Bamboos


B. Wood


C. Bricks


D. Stone


Answer:C


5. The French made their advent through


A. Mahe


B. Yenam


C. Karaikal


D. Pondicherry


Answer:D


6. The last Mughal Emperor was


A. Akbar


B. Babur


C. Bahadur Shah


D. Noor Jehan


Answer:C


7. The first wave of Aryan immigration into India began in


A. 500 BC


B. 1000 BC


C. 1500 BC


D. 1000 BC


Answer:C


8. Aryans lived in


A. Maharashtra


B. South India


C. Central India


D. Gangetic Valley


Answer:D


9. The brain trust of Chandra Gupta Maurya was


A. Fahien


B. Megasthanes


C. Nandagopala


D. Kautilya


Answer:D


10. The musical instruments used by the Aryans was


A. The Drum


B. The Lute


C. The cymbal


D. All the above


Answer:D


6. Which one of the following Harappan sites had a dock?


A. Harappa


B. Mohenjodaro


C. Lothal


D. Alamgirpur


Answer : C


7. Which one of the following contains the Gayatri Mantra?


A. Rigveda


B. Yajurveda


C. Upanishad


D. Samaveda


Answer : A


8. The extreme form of Ahimsa or non violence is practiced in


A. Jainism


B. Hinduism


C. Buddhism


D. Sikhism


Answer : C


9. The Aryans at first settled in


A. Gujarat


B. Punjab


C. Sindh


D. Kashmir


Answer : B


10. Rabi crops of the Indus Valley are


A. Rice and wheat


B. Wheat and cotton


C. Barley and rice


D. Wheat and Barley


Answer : D




Responsive ad

Amazon