Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 25 अप्रैल 2017

Gk Question Answer, General Knowledge Question, GK Quiz @ rpsc.rajasthan.gov.in


Gk Question Answer, General Knowledge Question, GK Quiz @ rpsc.rajasthan.gov.in



1.Hasdo Valley in Chhattisgarh is famous for
Ans : Coal mines



2. Special Theory of Relative was proposed in
1905



3.Black hole is an object to be found
Ans : in the sky



4.IRADIAN is
Ans : 57.3 degree



5.Fraction of volume of ice seen outside when immersed in water?
Ans : 10.5%


6. "Optical Phenomenon" in the fringe pattern of CD is

Interference



7. Celsius and Fahrenheit show the same temperature at
Ans : 40



8 Exchange particle in Quark-Quark Interaction
Ans : Gluon



9. The working of a rockets based on the principle of:
Ans : Conservation of momentum



10.The pollutants which move downward with percolating groundwater are called
Ans : Leachates


11. The disease " bronchitis " is associated with:
Ans : Lungs



12. Which colour indicate Highest Temperature?
Ans : Dull red



13. Persons sitting in an artificial satellite of the earth have :
Ans : Zero weight



14. Light Year is
Ans : the distance traveled by light in one year



15. Liquefied petroleum gas (LPG) is mainly a mixture of
Ans : propane and butane



16.The Ozone layer lies in the
Ans : Stratosphere



17. Most of the light rays inside a tube -light is in the form of
Ans : ultra -violet light



18. Which is the alkalodid that contains in cola drinks?
Ans : Caffeine



19. The device used for detecting even feeble current:
Ans : Galvanoscope



20. Anemometer is an instrument used for measuring?
Ans: Wind speed



Responsive ad

Amazon