Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

बुधवार, 26 अप्रैल 2017

GK Question and Answers, General Knowledge Question Answer @ rpsc.rajasthan.gov.in


GK Question and Answers, General Knowledge Question Answer @ rpsc.rajasthan.gov.in


1. The 61st National School Athletic championship started on 29 January 2016 in which of the following states?
A. Tamil Nadu
B. Haryana
C. Kerala
D. BiharAnswer : C


2. By winning the Australian Open 2016 on 29 January 2016, the pair of Sania Mirza and Martina Hingis has won how many titles in a row?
A. Seven
B. Eight
C. Twelve
D. NineAnswer : B

3. In which state the Akshay Kumar-led film Airlift was made tax-free?
A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Madhya PradeshAnswer : B

4. The Legislative Department in the Ministry of Law & Justice on 28 January 2016 constituted an expert committee to review the Specific Relief Act of
A. 1877
B. 1948
C. 1963
D. 1973Answer : C

5. Who won the 12th Sub-Junior National billiards championship title in the fourth week of January 2016?
A. Ishika Shah
B. Doyel Dey
C. Anushi Seth
D. Lahiri SinaparaAnswer : B

6. Which of the following Indians is not named in the “50 World’s Wealthiest People” which is released by Wealth-X ?
A. Dilip Shanghvi
B. Azim Premji
C. Hinduja Brothers
D. Mukesh AmbaniAnswer : C

7. Which of the following company has acquired global consulting and technology services company KBACE Technologies ?
A. TCS
B. Cognizant
C. Accenture
D. AmazonAnswer : B

8. Birth anniversary of Lala Lajpat Rai observes on which date ?
A. January 27
B. January 25
C. January 26
D. January 28Answer : D

9. Who was appointed as Lokayukta of Uttar Pradesh on 28 January 2016?
A. Ranjan Gogoi
B. Prafulla C Pant
C. Sanjay Mishra
D. Virendra SinghAnswer : C

10. The guitarist and songwriter Paul Kantner who died on 28 January 2016 was founder of which psychedelic rock band?
A. Pink Floyd
B. The Doors
C. Jefferson Airplane
D. Tame ImpalaAnswer : C

11. The first Buddhist Council was held in the reign of

A. Ajatashatru

B. Ashoka

C. Kanishka

D. Bimbisara

Answer: A




12. Lord Buddha was born in

A. Vaishali

B. Pataliputra

C. Lumbini

D. Bodh Gaya

Answer: C




13. The largest grant of villages to temples and brahmana was given by the ruling dynasty known as

A. The Palas

B. The Guptas

C. Pratiharas

D. Rashtrakutas

Answer: B




14. Adigranth is the religious book of

A. Parsis

B. Sikhs

C. Hindus

D. Buddhists

Answer: B




15. The first President of the Republic of India was

A. V.V. Giri

B. Dr. Radhakrishnan

C. Dr. Rajendra Prasad

D. Zakir Hussain

Answer: C




16. The French Revolution took place in the year

A. 1647

B. 1729

C. 1775

D. 1789

Answer: D




17. Which metal was first used by the Indus people?

A. Gold

B. Silver

C. Tin

D. Carlinean

Answer: B




18. Which of the following regions did not form the part of Ashoka’s empire?

A. Taxila

B. Kanauj

C. Kashmir

D. Madras

Answer: D




19. The founder of the first Afghan rule in India was

A. Sikandar Lodi

B. Sher Shan Suri

C. Bahlul Lodi

D. Ibrahim Lodi

Answer: D




20. The Indus Valley houses were built of

A. Bamboos

B. Wood

C. Bricks

D. Stone

Answer: C



21. In which language were the Sangam classics written?

A. Tamil

B. Telugu

C. Kannada

D. Malayalam

Answer : A

22. Which one of the following divinity of Rigveda?

A. Marut

B. Agni

C. Agni

D. Varuna

Answer : D

23. The Indus valley civilization flourished during

A. 5000 – 3500

B. 3000 – 1500 B.C

C. 2500 – 1750 B.C

D. 1500 – 500 B.C

Answer : C

24. The Indus valley civilization was discovered in

A. 1902

B. 1921

C. 1922

D. 1932

Answer : B

25. The main occupation of the people of the Indus valley civilization was

A. Agriculture

B. cattle rearing

C. hunting

D. trade

Answer : A

26. Which one of the following Harappan sites had a dock?

A. Harappa

B. Mohenjodaro

C. Lothal

D. Alamgirpur

Answer : C

27. Which one of the following contains the Gayatri Mantra?

A. Rigveda

B. Yajurveda

C. Upanishad

D. Samaveda

Answer : A

28. The extreme form of Ahimsa or non violence is practiced in

A. Jainism

B. Hinduism

C. Buddhism

D. Sikhism

Answer : C

29. The Aryans at first settled in

A. Gujarat

B. Punjab

C. Sindh

D. Kashmir

Answer : B

30. Rabi crops of the Indus Valley are

A. Rice and wheat

B. Wheat and cotton

C. Barley and rice

D. Wheat and Barley

Answer : D



31. The famous temple of Kailasa, hewn out of the rock, is at

A. Ellora

B. Badami

C. Mahabalipuram

D. Elephanta

Answer : A

32. The Aryans came to India from

A. South East Asia

B. Eastern Europe

C. Central Asia

D. None of the above

Answer : C

33. The earliest example of a land grant is provided by an inscription

A. the guptas

B. the mauryas

C. the satavahanas

D. the mahameghavahanas

Answer : C

34. Alexander died at

A. Patala

B. Taxila

C. Babylon

D. Gedrosia

Answer : C

35. Everyone knows ‘The Taj Mahal’. It was built by the Emperor Shah Jahan, but for whom?

A. Jahani Mahal

B. Farida Mahal

C. Mumtaz Mahal

D. Toba Begum

Answer : C

36. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?

A. Lord Lytton

B. Lord Ripon

C. Lord Curzon

D. Lord Mayo

Answer : B

37. Which of the following Harappan sites had a dock?

A. Lothal

B. Harappa

C. Alamgirpur

D. Mohenjodaro

Answer : A

38. The Indus Valley Civilization belongs to the

A. Palaeolithic Age

B. Mesolithic Age

C. Neolithic Age

D. Chalcolithic Age

Answer : C

39. The family of the Rig Vedic Aryans was

A. Matriarchal

B. Matrilineal

C. Patrilineal

D. Patriarchal

Answer : D

40. The fourth Buddhist Council was held by

A. Chandragupta

B. Ashoka

C. Harashavardhana

D. Kanishka

Answer : D

41. In the Battle of Wandiwash, the English defeated

A. the Dutch

B. the French

C. the Portuguese

D. None of these

Answer : B



42. Indian Navy Act was passed on

A. 1921

B. 1925

C. 1927

D. 1930

Answer : C

43. The first president of the Republic of India was

A. V.V.Giri

B. Zakir Hussain

C. Dr.Radhakrishnan

D. Dr.Rajendra Prasad

Answer : D

44. The first ruler of Pala dynasty was

A. Gopala

B. Dharmapala

C. Bhaskaravarman

D. None of these

Answer : A

45. The first to establish regular trade with India was

A. Dutch

B. Portuguese

C. French

D. English

Answer : B

46. The king of Kalinga in the Maurya period was

A. Simuka

B. Kharavela

C. Kuvishka

D. Kanishka

Answer : B

47. Sea route in India was discovered by

A. Columbus

B. Amundsen

C. Vasco–da–gama

D. None of these

Answer : C

48. The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and

A. Haider Ali

B. Chand Bibi

C. Tipu Sultan

D. Nizam of Hyderabad

Answer : C

49. The Mauryan dynasty was overthrown by

A. Kanishka

B. Harsha

C. Samudragupta

D. Pushyamitra Sunga

Answer : D

50. Who among the following was not an exponent of Bhakti movement ?

A. Shankaracharya

B. Nanak

C. Ramanada

D. Kabir

Answer : A

Responsive ad

Amazon