शनिवार, 4 मार्च 2017

Science GK Questions Answers, Science General Knowledge, GK Questions Answers

Science GK Questions Answers, Science General Knowledge, GK Questions Answers,Gk quiz,samanya gyan gk


1. Dengue is caused by

Ans: Bite of Aedes aegepti mosquito and caused by virus

2. Goitre occurs due to dficiency of

Ans; Iodine

3. Meningitis is

Ans: Inflammation of membranes of brain

4. Rickets is caused by

Ans: Deficiency of Vitamin D

5. Scurvy occurs due to deficiency of

Ans: Vitamin C

6. Rabies vaccine was discovered by

Ans: Louis Pasteur

7. Small pox vaccine was discovered by

Ans: Edward Jennar

8. Dialysis is done in disease involving

Ans: Kidneys

9. Athlete foot is caused by

Ans: Fungus

10. AIDS is caused by

Ans: HTLV virus

11. AIDS means

Ans: Acquired Immune Deficiency Syndrome

12. Beri-Beri is due to deficiency of

Ans: Vitamin B1

13. Malaria is caused by bite of

Ans: Female anopheles mosquito

14. Diabetes mellitus occurs due to

Ans: Deficiency of Insulin

15. Myopia is corrected by prescribing

Ans; Concave lens

16. Hypermetropia is correted by prescribing

Ans: Convex lens

17. Swine flu is caused by

Ans: H1N1 virus

Responsive ad

Amazon