शुक्रवार, 3 मार्च 2017

Bank GK, General Knowledge Question Answer,GK Question Answer


Bank GK, General Knowledge Question Answer,GK Question Answer

1. Commercial paper can be issued for a maximum period of:
Ans: 365 days or 1 year.


2. The Mutual funds in India follow accounting standards laid by:
Ans: SEBI (Securities and Exchange Board of India)


3. Minimum amount for Certificate of Deposit has been fixed at:
Ans: Rs. 1 Lakh


4. AML is a term mainly used in the financial and legal industries. Expand the term AML:
Ans: Anti Money Laundering


5. PIN is a number allocated to an individual and used to validate electronic transactions. Expand PIN:
Ans: Personal Identification Number


6. What is Repo rate?
Ans: It is the rate is the rate at which RBI lends money to the commercial banks.


7. What is Stale Cheque?
Ans: A cheque which is presented to a bank after 3 months from date of issue is considered as stale cheque and will often not be honored for cash or deposit at a bank.


8. What is Bancassurance?
Ans: The selling of life assurance and other insurance products and services by banking institutions.

9.What is the full form of KYC?
Ans: Know Your Customer (KYC)


10. Know Your Customer (KYC) guidelines are issued under:
Ans: Section 35A of the Banking Regulation Act, 1949
11. MICR code consists of how many digits ?

Ans: 9 digits.
(First three digits denotes city, next three digits representing the bank and the last three digits representing the bank branch)


12. What is the Minimum limit in RTGS system?
Ans: 2 lakhs (there is no upper limit in RTGS)


13. What is full form of CTS?
Ans: Cheque Truncation System


14. Under which service, customers may access their bank account and perform basic transactions from any of the member branch offices.
Ans: Core Banking Solution (CBS)


15. Exchange of cash flow in different currency is known as:
Ans: Currency Swap


16. Assets or loans which stop performing after 90 days is known as:
Ans: Non Performing Asset (NPA)


17. Who controls the Monetary Policy in India?
Ans: RBI (Reserve Bank of India)


18. Which card is issued by NPCI (National Payments Corporation of India)?

Ans: RuPay Card


19. Definition of Current Account deficit:
Ans: A measurement of a country's trade in which the value of goods and services it imports exceeds the value of goods and services it exports.


20. Full form IFSC –
Ans: Indian Financial System Code


21. In BSBDA (Basic Savings Bank Deposit Account) the credits in a financial year does not exceed rupees:
Ans: Rs. 1 lakh


22. In BSBDA (Basic Savings Bank Deposit Account) the balance at any point of time does not exceed rupees:
Ans: Rs. 50,000


23. In BSBDA (Basic Savings Bank Deposit Account) the withdrawals and transfers in a month does not exceed rupees:
Ans: Rs. 10,000


24. At which rate RBI give loans to commercial banks?
Ans: Repo rate


25. Full form of CASA:
Ans: Current Account Saving Account


26. In what denominations Commercial Paper (CP) can be issued?
Ans: Rs. 5 lakh


27. What is the minimum denomination of Treasury bills to issue in India?
Ans: Rs. 25,000


28. Who cannot issue Certificate of Deposit (CD)?
Ans: Regional Rural Banks (RRBs) and Local Area Banks (LABs)


29. Expand ASBA:
Ans: Application Supported by Blocked Amount


30. Depositor Education and Awareness Fund (DEAF) is maintained with:
Ans: RBI


31. Cash Reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with:
Ans: Central Bank (RBI)


32. What is the maximum amount per transaction NEFT limit for cash-based remittances to Nepal?
Ans: Rs. 50,000


33. What does CAR stands for?
Ans: Capital Adequacy Ratio


34. IFSC code consists of _____ alpha numeric code.
Ans: 11 digits
(The IFSC is an 11 digit alpha numeric code, with the first four digits identifying the bank, fifth is
numeric (kept 0) and the last six digits represent the bank branch.)


35. When money is lent or borrowed for one day or on overnight basis it is known as:
Ans: Call Money



36. When money is lent or borrowed for between 2 days and 14 days it is known as:
Ans: Notice money


37. When money is lent or borrowed for a period of more than 14 days, it is known as:
Ans: Term money


38. Treasury Bills and Certificate of Deposit are considered as the ____instruments.
Ans: negotiable money market


39. Commercial Paper (CP) is an unsecured money market instrument issued in the form of a _____.
Ans: Promissory note.


40. What is the upper limit in Public Provident Fund (PPF)?
Ans: Rs. 1.5 lakhs


41. As per RBI guidelines, with effect from April 1, 2012, the validity period of Cheques, Demand Drafts, Pay Orders and Banker's Cheques is _____
Ans: 3 months


42. What is the time limit for an asset or loan to be declared as Non-Performing Asset?
Ans: 90 days


43. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) does not cover:
Ans: Primary co-operative societies


44. RBI measure to liquidate the market:
Ans: Repo rate.


45. Full form of EFT:
Ans: Electronic Fund Transfer


46. Fastest mode of transaction:
Ans: RTGS


47. Alphanumeric code on cheque is known as:
Ans: Indian Financial System Code (IFSC)


48. Bank pays interest on savings account?
Ans: Daily Basis


49. What is the loan limit for education under priority sector for studies abroad?
Ans: Rs. 20 lakh
(Loans to individuals for educational purposes including vocational courses upto Rs.10 lakh for studies in India and Rs. 20 lakh for studies abroad are included under priority sector.)


50. RuPay Card is an Indian version of credit/ debit card is launched by which organization:
Ans: NPCI (National Payments Corporation of India)


51. Fixed Deposit (FD)Account may be opened for a minimum period of:
Ans: 7 days


52. What is the minimum amount required to open a Fixed Deposit (FD)?
Ans: Rs.1000


53. The Banks has converted all ‘no - frills' accounts’ into:
Ans: Basic Savings Bank Deposit Accounts


54. 'Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana' is a Scheme for:
Ans: Financial inclusion


55. How much overdraft facility to be provided in 'Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana' scheme?
Ans: Rs. 5,000


56. In CBS, C stands for:
Ans: Core


57. In CRAR, A stands for:
Ans: Assets (Capital to Risk Weighted Assets Ratio)


58. IMPS - Immediate Payment Service is an interbank electronic instant mobile money transfer service through mobile phones in India, the facility is provided by:
Ans: NPCI (National Payment Corporation of India)


59. The Central Bank of India has adopted new measure of inflation:
Ans: Consumer Price Index (CPI)


60. When a cheque is torn into two or more pieces and presented for payment, such a cheque is called:
Ans: mutilated cheque


61. How much fee charged to file a complaint under Banking Ombudsman?
Ans: Banking Ombudsman does not charge any fee


62. Who is the appellate authority in Banking Ombusdsman?
Ans: Deputy Governor of RBI


63. If any customer is not satisfied by the decision of Banking Ombudsman, customer can appeal against the award before the appellate authority within how many days from the date of receipt?
Ans 30 days


64. ATMs or Cash Dispensing machine which are owned and operated by Non-Banking Financial Companiesare called:
Ans: White Label ATMs.


65. RBI gave in-principle for Banking license to:
Ans: IDFC and Bandhan


66. Minimum capital requirement for new banks in private sector is:
Ans: Rs. 500 crore


67. A Non-Banking Financial Company (NBFC) is a company registered under the:
Ans: Companies Act, 1956


68. Minimum capital requirement for Non-Banking Financial Company (NBFC) is:
Ans: Rs. 500 crore


69. The NBFCs are allowed to accept/renew public deposits for a minimum period of:
Ans: 12 months ( and maximum period of 60 months)


70. A NBFCs cannot offer interest rates higher than the ceiling rate prescribed by RBI? What is the present ceiling?
Ans: 12.5 per cent per annum


71. Minimum capital requirement for Foreign banks that want to set up operations in India is:
Ans: Rs. 500 crore


72. What is the minimum paid-up capital requirement of both small banks and payments banks in India?
Ans: Rs. 100 crore


73. RBI extended the timeline for full implementation of Basel III norms till:
Ans: 31 March 2019


74. SLR ((Statutory Liquidity Ratio)is the amount a commercial banks needs to maintain in the form of _______before providing credit to its customers.
Ans: cash, or gold, or govt. approved securities (Bonds)


75. _______ is the rate at which banks borrow funds overnight from the Reserve Bank of India (RBI) against approved government securities.
Ans: Marginal Standing Facility (MSF)


76. Who issues Treasury bills (T-bills) in India?
Ans: Government of India


77. Treasury bills are available for a minimum amount of:
Ans: Rs. 25,000


78. Minimum & Maximum Limit of NEFT:
Ans: no limit


79. What is the rate of interest rate on provident fund for the current fiscal?
Ans: 8.75%


80. Govt. to implement GST (Goods & Services Tax) new indirect tax regime from:
Ans: 1st April 2016


81. RBI extends deadline for exchanging pre-2005 currency from June 30, 2015 to
Ans: December 31, 2015


82. How much amount RBI allows in 'Tap and pay' transactions without PIN?
Ans: Rs. 2000


83. RBI lifted a ban on carrying Indian bank notes of Rs 1,000 and Rs. 500 denominations to and from:
Ans: Nepal and Bhutan


84. C stands for in "KYC":
Ans: Customer


85. Pension scheme for unorganized sector:
Ans: Swavalamban


86. Full form of REIT:
Ans: Real State Investment Trust


87. Forward Market Commission merge with:
Ans: SEBI


88. Purpose of starting Minor account for 10 years children:
Ans: Financial inclusion


89. Full form of CVV:
Ans: Card Verification Value


90. Bank of International Settlement headquarter:
Ans: Switzerland


91. Who appoints Banking Ombudsman officer?
Ans: RBI


92. IFRS full form:
Ans: International Financial Reporting Standards.


93. Corporate Social Responsibility committee headed is by
Ans: Anil Baijal


94. Which is the Regulatory body for RRBs?
Ans: NABARD


95. RBI policy related to money laundering?
Ans: Know Your Customer


96. Mutual funds regulated by:
Ans: SEBI (Securities and Exchange Board of India)


97. What is the full form of MTSS?
Ans: Money Transfer Service scheme


98. How much amount of money can RBI lend to a bank?
Ans: 2% of NDTL


99. What RBI does to Increase its Monetary Base?
Ans: OMO Open Market Operations.


100. Which rate does RBI Reduces to Increase liquidity in market?
Ans: Repo Rate


101. After completion of 15 years, Public Provident Fund (PPF) can be extended up to how many years?
Ans: 5 years


102. Short term Money lending process is known as:
Ans: Call Money


103. Treasury bill tenure:
Ans: 91 days, 182 days, 364 days


104. Minimum limit for medium scale enterprises is Rs. 5 Cr. what is maximum limit?
Ans: 10 Cr.


105. Prime Lending Rate is replaced by:
Ans: Base rate


106. Banks cannot grant Loan below which rate:
Ans: Base Rate


107. If RBI reduces CRR, what happens:
Ans: Credit Supply increases, loans get cheaper.


108. Name the scheme to include every people under banking system:
Ans: Financial Inclusion


109. Special Drawing Right (SDR) is a monetary unit of:
Ans: IMF


110. Cheque which is not crossed is called:
Ans: Open cheque


111. Teaser rates are related to which type of loans:
Ans: Home loans


112. What is Teaser loan?
Ans: If a bank offers a slightly lower rate in the initial years and higher rate in later years, it is called a teaser loan.


113. The RBI policy rate which is purely an indicative rate used by RBI to signal long – term outlook on interest rates is:
Ans: Bank rate


114. The term ‘pre – shipment’ finance relates to:
Ans: export credit


115. A receipt listed in India and traded in rupees declaring ownership of shares of a foreign company:
Ans: Indian Depository Receipt (IDR)


116. With effect from July 2012, for calculating of lending rates, the RBI has advised banks to switch over to the:
Ans: Base Rate systems


117. Mobile banking fund transfer limit in a day:
Ans: Rs. 50,000


118. The seed capital of Bhartiya Mahila Bank is:
Ans: Rs.1000 crore


119. “Lender of the Last Resort” by Banks is known as:
Ans: RBI


120. “Fixed deposit” is also referred to as:
Ans: Term Deposit


121. The holidays for the banks are declared as per:
Ans: Negotiable Instruments Act


122. In banking business, when the borrowers avail a term Loan, initially they are given a repayment holiday and this is referred as:
Ans: Moratorium


123. Regulator of Micro, Small and Medium enterprises in India:
Ans: SIDBI (Small Industries Development Bank of India)


124. A worldwide financial messaging network which exchanges between banks and financial institutions is known as:
Ans: Structured Financial Messaging System (SFMS).


125. The term “Smart Money” refers to:
Ans: Credits Card


126. The maximum deposit amount insured by DICGC?
Ans: Rs. 1 lakh per depositors across all banks


127. With reference to a cheque which is the ‘drawee bank’?
Ans: The bank upon which the cheque is drawn


128. In which of the following fund transfer mechanisms, can funds be moved from one bank to another and where the transaction is settled instantly without being bunched with any other transaction?
Ans: RTGS


129. Bad advances of a Bank are called:
Ans: Non – performing Asset


130. By increasing repo rate, the economy may observe the following effects:
Ans: rate of interest on loans and advances will be costlier


131. Increased interest rates, as is existing in the economy at present will:
Ans: mean higher cost of raw materials


132. The sole authority to issue and manage currency in India:
Ans: RBI


133. In India, one- rupee coins are issued by:
Ans: Govt. of India


134. Fixed deposits and recurring deposits are:
Ans: repayable after an agreed period


135. When a bank returns a cheque unpaid, it is called:
Ans: dishonour of the cheque


136. What is ‘Demat Accounts’?
Ans: Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form


137. When the rate of inflation increases:
Ans: purchasing power of money decreases


138. Banks in India are regulated under:
Ans: Banking Regulation Act, 1949


139. Banking sector falls under which of the following sectors?
Ans: Service Sector


140. ASBA scheme is related to the purchase of:
Ans: IPO


141. In a bank, which of the following are the usual types of accounts?
Ans: Current accounts, Savings bank accounts and Term deposit accounts


142. The most powerful tool used by the Reserve Bank of India to control inflation is to:
Ans: raise interest rates


143. NEFT and RTGS in banking terminology speak of:
Ans: electronic fund transfer from bank to bank


144. The ownership of public sector banks rests:
Ans: jointly with the Government of India and the shareholders from the public


145. If a cheque is postdated, the bank on which it is drawn:
Ans: will not honour the cheque before the date of the cheque


146. Regulator of Capital Market in India:
Ans: SEBI


147. First Indian Bank to introduce credit card:
Ans: Central Bank of India


148. RBI nationalized in:
Ans: 1949


149. Loans of very small amounts given to low income groups is called:
Ans: Micro Credit


150. RBI established in:
Ans: 1935




1.In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls
A. y/(x + y)
B. x/xy
C. x/(x + y)
D. y/xy

(Ans.C)

2.A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00

(Ans.C)

3.There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems
A.36
B.72
C.60
D.100

(Ans.B)

4.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek
A.0
B.3
C.4
D.5

(Ans.B)


5.In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12
B. 20
C. 24
D. 30

(Ans. C)

6.M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3)
B. MD/3
C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M)

(Ans. D)

7. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?
A. 7
B. 8
C. 11
D. 12

(Ans.C)

8.2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30
B. 40
C.58
D. 60

(Ans. B)

9.If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5
B. 4
C. 2
D. 8

(Ans. D)

10.There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe
(Ans 5c1/ 9c1)

11.What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned
(Ans: Rs 66/-)

12.1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.


Download
Download Pdf
Answers
Computer Gk
Pdf
(Ans: Cannot be determined.)

13.The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100%
(Ans: 42.857%)

14.There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square.
(Ans. 11/14 )

15.There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .
(Ans: 3 hours.)

16.The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?
(Ans: Rs 13.86/- )

17.There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes
(Ans: 6c2/10c2)

18.To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
(Ans : 15% )

19.A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ?
(Ans : 57.50 )

20.If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
a) x
b) x2
c) ?x
d) 1/x

(Ans : d )

21.If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?
Ans: 48kmph

22.A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?
(Ans: 6%)

23.An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it? (Ans: 9)

25.If A/B = 3/5,then 15A = ?
(Ans : 9B)

26.Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase?
(Ans : 300%)

27.Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance? Ans : 315 feet
Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?
(Ans: 360 times)

28.20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
(Ans: 36%)

29.City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?
(Ans: 130 years)

30.Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?
(Ans: 3/2 hours)

31.A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.
(Ans: 9)

32.In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong ans 2 marks are ---. a student score 480 marks from 150 question. how many ans were correct?
a) 120
b) 130
c) 110
d) 150

(Ans130)

33.Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1

(Ans: b)

34.There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?
(Ans: 1 : 2)

35.Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are equal
a)70,15,15
b)50,25,25
c)60,20,20
d)40,30,30

(Ans. b)

36.In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.

(Ans. d)

37.If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr
(b) 26 km/hr
(c) 34 km/hr
(d) none of these

(Ans. A)

38.A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days
(b) 8/9 days
(c) 4 days
(d) can't say

(Ans. B)

39.A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distancetravelled
(a) 210 kms
(b) 30 kms
(c) 20 kms
(c) none of these

(Ans. B)


40.5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.
a) 10
b) 7
c) 6
d) 12

(Ans 7)

41.A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200. what is the anual rate of interest?
a) 10%
b) 6%
c) 8%
d) 9%

(Ans 8%)

42.An artical sold at amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list price of the artical?
a) 500
b) 488
c) 480
d) 510

(Ans 500)

43.If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40%
(b) 55%
(c) 35%
(d) 30%

(Ans. D)

44.A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men
(b) 130 men
(c) 100 men
(d) none of these

(Ans. A)

45.In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500
(b) Rs. 600
(c) Rs. 800
(d) Rs. 900

(Ans. C)

46.If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
(a) 6
(b) 8
(c) 10
(d) 12

(Ans A)

47.Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him. What is the length of faster train ?
(a) 100m
(b) 75m
(c) 120m
(d) 50m

(Ans B)

48.How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500
(b) 25000
(c) 250
(d) 250000

(Ans B)

49.x% of y is y% of ?
(a) x/y
(b) 2y
(c) x
(d) can't be determined

(Ans. C)

50.The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15%
(b) 16.66%
(c) 12%
(d) 9%

(Ans B)

51.A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500
(b) Rs.1500
(c) Rs.1000
(d) Rs. 900

(Ans C)

52.A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home.One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually??
(Ans. 1hr 20min)

53.A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?
(Ans. 22 days)

54.15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30
(b) 20
(c) 19
(d) 29

(Ans. A)

55.A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms
(b) 2 cms
(c) 3 cms
(d) 4 cms

(Ans C)

56.A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank?
( Ans :7*(2)1/2 )

57.What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

(Ans. C)

58.A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father's present age ?
(a) 40 yrs
(b) 30 yrs
(c) 50 yrs
(d) none of these

(Ans. A)

59.A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.Find the number of ways in which this is possible?
(Ans. 16)

Responsive ad

Amazon