Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 9 फ़रवरी 2017

Science General Knowledge, Important Question of Science

Science General Knowledge, Important Question of Science

1 Rate of growth of plant is measured by which instrument?
Answer: Auxanometer.

2 One Horsepower (1 HP) is equivalent to approximately?
Answer: 746 Watts.

3 Which was the first satellite of India, go into the orbit?
Answer: Aryabhatta.

4 In human body ‘Vitamin K’ is necessary for what?
Answer: Formation of Prothrombin.

5 Who discovered the ‘Modern Anthropology’?
Answer: Frederick Sanger.

 6 ‘White Revolution’ is related with what?
Answer: Milk Production.

 7 Who achived the discovery of ‘Vitamin C’?
Answer: James Watson.

8 What is the purest form of Iron?
Answer: Wrought Iron.

9 What is the name of NASA Mars Rover and when its landed on MARS?
Answer: Curiosity (Launched on November 26, 2011, Landed on MARS – 6th August 2012).

10 What is the speed of Earth around sun?
Answer: 30 km/sec.

11 In our solar system the MARS is fourth planet according to sequences but how many moons has ‘Planet MARS’?
Answer: 2

12 To measure the Humidity in air, what instrument used?
Answer: Hygrograph.

13 Which gas is most popular as laughing gas?
Answer: Nitrous oxide.

14 Electromagnetic Field concept was observed and discovered by whom?
Answer: James Hargreaves.

15 The BrahMos Missile was developed by which country?
Answer: Developed with Joint venture of India and Russia.

16 The ‘Concept of Inertia’ was developed by?
Answer: Galileo.

17 For the cultivation, name the crop required of water-logging?
Answer: Rice.

18 Splitting of light into its constituent colors is known as what?
Answer: Dispersion.

19 Basically the heavy water is used by which type of industries?
Answer: In Nuclear Power generation plants.

20 ‘Machanical Clock’ made by whom?
Answer: Isaac Newton.

21 By which Cotton fibers are made?
Answer: Cellulose.

22 What is the name of tube which connects the middle ear with the throat?
Answer: Eustachian tube.

23 A historical victory achieved by a Spacecraft which got Mars on its First try?
Answer: Mangalyaan (Developed by ISRO, launched on 5 November 2013, Reached – 24 September 2014).

24 What is the best source of Protein?
Answer: Soyabean.

 25 ‘Energy of the Sun’ concept discovered by which scientist?
Answer: Hans Selye.



Responsive ad

Amazon