Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 9 फ़रवरी 2017

Important Gk Competitive Exams, GK Questions Answers


 Important Gk  Competitive Exams, GK Questions Answers

1. Dengue fever is caused by ?
Answer: IGM Dengue Virus

2. The work of famous poet 'AKKITHAM' which got VAYALAR award in 2012 ?
Answer: Anthimahakalam

3. Which is the highest national Environment award ?
Answer: Vriksha Mithra award

4. Who is the second Indian who is appointed as head of ICC Cricket Committee ?
Answer: Anil Kumble (First > Sunil Gasvaskar)

5. Who got Nobel Prize for literature in 2012 ?
Answer: Mo yan

6. The programme launched by Kerala state Government to protect women and children from sexual abuse and sexual harassment ?
Answer: Nirbhaya

7. The present chief Justice of India ?
Answer: P. Sathasivam

8. The new name of Big Ben Tower ?
answer: Elizabeth Tower

9. The 14th Vice President of India ?
answer: Hameed Ansari

10. Which was the statistical model used for India's second five year plan for attaining economic development?
answer: Mahalanobis Model

11. Decibel is a unit of ?
Answer: Sound

12. Which of the following is used as rear view mirrors in vehicles ?
Answer: Convex mirror

13. Which of the following is not an ore of iron ?


a) Iron pyrites b) Magnetite c) Hematite d) Magnesite
Answer: d) Magnesite

14. Which one of the following is known as the 'king of metal' ?

a) Iron b) Gold c) Platinum d) Cobalt
Answer:

15. Which is the alkaloid that contains in cola drinks ?
Answer: Caffeine

16. Which alloy is used for the production of the body of aeroplanes ?
Answer: Duralumine

17. The compounds which are used to give colour to glasses and oil paintings ?
Answer: Transition metals

18. Name the person who invented lightning conductor ?
Answer: Benjamin Franklin

19. What is the voltage at which house hold AC (Alternating Current) equipments work ?
a) 220 v b) 230 v c) 400v d) 110v

Answer: 230 v

20. Which of the following is a device that employs the principle of Mutual Induction ?

a) Electric motor b) Microphone c) Transformer d) Electronic choke
Answer: Transformer


21. The Securities Exchange Board of India (SEBI) was established on ?

answer: 1992 April 12

22. Who was the first women Director General of Police in India?
answer: Kanchan Chauduri

23. No child below the age of 14 can employed as per the Indian Constitution ?
answer: Article 24

24. Who wrote the book 'Development as Freedom' ?
answer: Amartya Sen

25. The sex-ratio of Kerala (Females per 1000 Males) according to the Census of 2011 ?
answer: 1084

26. Untouchability is abolished under ?
Answer: Article 17

27. Article 21 A deals with?
answer: Right to Education

Responsive ad

Amazon