मंगलवार, 31 जनवरी 2017

World GK Question, World GK History


World GK Question, World History

1. The First Triumvirate was established in 60 B.C. by Julius Caesar, Marcus Licinius Crassus, and this Roman general and consul. He was one of Caesar's many enemies and his son-in-law,he became a ruler of Rome. Who was he?
Ans : Pompey

2. What was the other name given to the French and Indian War (1756-1763)?
Ans : The Seven Years' War

3. During which war in 1870 was the Battle of Sedan fought?
Ans : Franco Prussian war

4. The 1513 Battle of Flodden Field was the largest battle (in terms of numbers) ever fought between which two countries?
Ans : England and Scotland

5. This Russian ruler was the first to be crowned Czar(Tsar) when he defeated the boyars (influential families) in 1547. Who was he?
Ans : Ivan IV (the Terrible)

6. The dominant civilization in the central valley of Mexico was which of the following by 1000 AD?
Ans : Toltec

7. The Great Pyramid of Giza was built for which Egyptian ruler?
Ans : Cheops

8. The first king of modern Greece, Otto I, was the son of King Ludwig I of which state?
Ans : Bavaria

9. Name the person who built Fort Necessity.
Ans : George Washington

10. Bhumibol Adulyadej is the longest-reigning monarch in which country's history?
Ans : Thailand

11. In which year did Semi-permanent settlements come up in Africa, Asia and Europe in the year?
Ans : 10,000 BC

12. Greek civilization was flourished in the year ________ ?
Ans : 800 BC

13. Rome was founded in the year ___ ?
Ans : 753 BC

14. In the year ______, Victoria becomes queen of British empire.
Ans :  1837 AD

15. Suez canal opened in the year ______ .
Ans : 1869 AD

16. Queen Victoria’s Golden Jubliee was held in the year ______.
Ans : 1887 AD

17. The Eiffel Tower is built in ________.
Ans : 1889 AD

18. New Zeland becomes first country to grant woman to right to vote in the year _____.
Ans : 1869

19. World War I commenced in
Ans : 1914

20. Who is considered the "Father of the Constitution"?
Ans : James Madison

21. Who was first to reach the South Pole?
Ans : Capt. Amundsen

22. Which was the Napoleon last battle in which he was captured and exiled to St Helena?
Ans : Battle of Waterloo

23. Around 1000 AD, which of these empires was the predominant power of mainland southeast Asia?
Ans : Khmer

24. The first battle of which war was the Battle of Alma?
Ans : Crimean war

25. Buckingham Palace became the official royal residence during the reign of which British monarch?
Ans : Queen Victoria

26. In which year Bangladesh was formed as Separate Country?
Ans : 1971

Responsive ad

Amazon