मंगलवार, 15 नवंबर 2016

SSC CGL GK Question and Answer




1. Name the Indus Valley site whose study helped researchers to conclude that Indus Valley Civilisation is 2500 years older than previously believed.
a) Lothal, Gujarat
b) Bhirrana, Haryana
c) Kalibangan, Rajasthan
d) Rakhigarhi, Haryana

Answer : B


2. The number of core industries which comprise nearly 38 percent of the Index of Industrial Production (IIP) that was released on 31 May 2016.
a) Nine
b) Eight
c) Sixteen
d) Two

Answer : B


3. Who assumed the office of Secretary in the Union Ministry of Parliamentary Affairs on1 June 2016?
a) Ashok Lavasa
b) Sanjay Kumar Srivastava
c) Rajinder Khanna
d) Prabhas Kumar Jha

Answer : D


4. The National Buildings Construction Corporation Limited recently announced to launch a Ganga cleaning project in which of the following states?
a) Uttar Pradesh
b) West Bengal
c) Jharkhand
d) Bihar

Answer : D


5. India and Morocco recently launched a chamber to accelerate the pace of economic development between the two nations. The chamber is termed as
a) India-Morocco Chamber of Industry and Commerce
b) India-Morocco Chamber of Commerce and Industry
c) India-Morocco Chamber of Commerce
d) India-Morocco Chamber of Industries

Answer : B


6. Identify the first ever national plan that was released in India to make it disaster resilient on 1 June 2016.
a) National Disaster Management Plan
b) Five year plan
c) National Action Plan
d) None of these

Answer : A


7. Who of the following Cricketer’s name will be used by Kerala Government in a campaign against drug and liquor abuse in the state?
a) Sachin Tendulkar
b) Virat Kohli
c) MS Dhoni
d) Rahul Dravid

Answer : A


8. What percent government equity will be available in India Post Payments Bank (IPPB) that will be set up under the Department of Posts?
a) 60 percent
b) 70 percent
c) 90 percent
d) 100 percent

Answer : D


9. Who was appointed as the head coach of Indian Cricket team for Zimbabwe tour on 26 May 2016?

a) Sanjay Bangar

b) Rahul Dravid

c) Ravi Shastri

d) Saurav Ganguly

Answer : A


10. Who was first US president to visit Hiroshima bomb site as on 28 May 2016?

a) George W Bush

b) Bill Clinton

c) Barack Obama

d) No One Visited

Answer : C

Responsive ad

Amazon