Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

शुक्रवार, 30 नवंबर 2018

Important Question of Science, Science GK Questions Answers

Important Question of Science, Science GK Questions Answers


Q 1.When was the Geological Survey of India established?
Ans-1851

Q 2.When was Indian Forest Service set up?
Ans-July 1, 1966

Q 3.Who was the creator of the cartoon character Mandrake the Magician and the Phantom?
Ans-Lee Falk

Q 4.Which country’s currency is Ngultrum?
Ans-Bhutan

Q 5.Which is the first state in India to pass the Food Security law?
Ans-Chhattisgarh

Q 6.First American President to visit India is
Ans-D.D.Eisenhower

Q 7.What is “Oval Office”?
Ans-The personal office of the US President

Q 8.Who was responsible for the nationalization of the Suez Canal in 1956?
Ans-Gamal Abdul Nasser

Q 9.Who created ‘Hotmail’?
Ans-Sabeer Bhatia

Q 10.The world’s first Test Tube Dolphins were born in
Ans-Hong Kong
Q 11. Which city is known as electronic City?
Ans-Bengaluru

Q 12. The first Indian citizen to get a commercial pilot license was
Ans-J.R.D.Tata

Q 13. Red Data Book provides an account of
Ans-Endangered plants & animals

Q 14. Who was the first chancellor of Jamia Millia Islamia University at Aligarh?
Ans-Hakim Ajmal Khan

Q 15. The first Field Marshal of India was
Ans-S.H.F.J.Manekshaw

Q 16.What is the currency of Saudi Arabia?
Ans-Riyal

Q 17.Who gave the idea of ‘Cabinet Dictatorship’?
Ans-Mauir

Q 18.Talking to one’s own self is
Ans-Soliloquy

Q 19. Which is the world’s cultural capital in India?
Ans-Kolkata

Q 20.The first nuclear explosion in India was conducted at
Ans- Pokhran

Responsive ad

Amazon