Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

सोमवार, 5 मार्च 2018

Railway GK, Gk Question Answer

Railway GK, Gk Question Answer

1) Which railway station situated in the extreme south India?
(A) Chennai,
(B) Cochin,
(C) Kanyakumari,
(D) Trivandrum
Answer:- C

2) Railway Staff College is situated at where?
(A) Bangalore,
(B) Secundrabad,
(C) Chennai,
(D) Vadodara
Answer:- D

3) Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(A) Lucknow,
(B) Bangalore,
(C) Pune,
(D) New Delhi
Answer:- A

4) Between which of the destinations the first Indian train was started?
(A) From Calcutta to Delhi,
(B) From Mumbai to Thane,
(C) From Mumbai to Surat,
(D) From Mumbai to Madras
Answer:- B

5) Where is the headquarters of Central Railway situated?
(A) Mumbai (V.T),
(B) Mumbai (Church Gate),
(C) Gwalior,
(D) Gorakhpur
Answer:- A

6) A station where the rail lines end, is called?
(A) junction station,
(B) way-side-station,
(C) block station,
(D) terminal station
Answer:- D

7) What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(A) 4300 Km,
(B) 3700 Km,
(C) 4290 km,
(D) 5298 km
Answer:- B

8) The headquarters of North-Eastern railway is situated at where?
(A) Mumbai (V.T),
(B) Guwahati,
(C) Gorakhpur,
(D) New Delhi
Answer:- C

9) Which Zone is the largest railway zone in India?
(A) Central Railway,
(B) Northern Railway,
(C) Eastern Railway,
(D) Western Railway
Answer:- C

10) When was the first underground railway (Metro Railway) started in India?
(A) 1982,
(B) 1989,
(C) 1984,
(D) 1992
Answer:- C

11) Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(A) South-Central Railway – Secunderabad,
(B) Central railway – Bhopal,
(C) South Railway – Chennai,
(D) North Railway – New Delhi
Answer:- B

12) When the Shatabdi Express train was started in India?
(A) 1984,
(B) 1988,
(C) 1990,
(D) 1985
Answer:- B

13) The headquarters of South-Central Railways is situated at where?
(A) Mumbai (V.T),
(B) Chennai,
(C) Secundrabad,
(D) Mumbai (Central),
Answer:- C

14) At which of the following places Diesel Component Works is established?
(A) Jamshedpur,
(B) Patiala,
(C) Perambur,
(D) Varanasi
Answer:- B

15) Diesel Locomotive Works is situated at where in the India?
(A) Perambur,
(B) Varanasi,
(C) Kapurthala,
(D) Bangalore
Answer:- B

16) A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called what?
(A) dock platform,
(B) passenger platform,
(C) island platform,
(D) goods platform
Answer:- C

17) When was the nationalization of Indian Railways done?
(A) 1952,
(B) 1950,
(C) 1951,
(D) 1954
Answer:- B

18) In which year Research, Design and Standard organization was established in India?
(A) 1954,
(B) 1957,
(C) 1959,
(D) 1967
Answer:- B

Question No:- (19) What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(A) First,
(B) Second,
(C) Third,
(D) Forth
Answer:- B

Question No:- (20) When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(A) 15th Jan, 1958,
(B) 15th Jan, 1955,
(C) 2nd Jan, 1956,
(D) 14th April, 1952
Answer:- A

Question No:- (21) Where is the headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(A) Calcutta,
(B) Maligaon (Guwahati),
(C) Chennai,
(D) Gorakhpur
Answer:- B

Question No:- (22) How much distance was traveled by first train of India?
(A) 33 km,
(B) 36 km,
(C) 34 km,
(D) 46 km
Answer:- C

Question No:- (23) In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(A) Mumbai,
(B) Delhi,
(C) Calcutta,
(D) Chennai
Answer:- C

Question No:- (24) General Manger is responsible for?
(A) Railway Board,
(B) Railway Ministry,
(C) Both railway Board and Railway Ministry,
(D) None of these
Answer:- A

Question No:- (25) The headquarters of Northern Railway is at?
(A) New Delhi,
(B) Guwahati,
(C) Gorakhpur,
(D) Mumbai (V.T)
Answer:- A

Responsive ad