Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 4 जनवरी 2018

GK Quiz, GK Question and Answer

GK Quiz, GK Question and Answer


Que 1. Lending to Micro Finance Institutions by Bank considered as finance to?
(A) Non Priority Sector,
(B) Priority Sector,
(C) Commercial Sector,
(D) Agriculture Sector
Ans:- B

Que 2. Maximum FDI in Private Banks in India is allowed up to the limit of?
(A) 25%,
(B) 51%,
(C) 49%,
(D) 70%,
(E) None of these
Ans:- E

Que 3. Munaf Patel plays which sport?
(A) Badminton,
(B) Football,
(C) Cricket,
(D) Table-Tennis
Ans:- C

Que 4. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was?
(A) Bula Choudhury,
(B) Arati Saha,
(C) Nilima Ghosh,
(D) None of these
Ans:- B

Ques 5. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(A) Chandragupta II,
(B) Chandragupta I,
(C) Samudragupta,
(D) Srigupta
Ans:- A

Que 6. FIFA World Cup, 2006 was played in?
(A) Germany,
(B) France,
(C) Spain,
(D) UK
Ans:- A

Que 7. Which country won the first World Cup Cricket?
(A) Australia,
(B) India,
(C) England,
(D) West Indies
Ans:- D

Que 8. Who was the woman President of the United Nations?
(A) Sarojini Naidu,
(B) Vijaya Lakshmi Pandit,
(C) Golda Mayer,
(D) Margaret Thatcher
Ans:- B

Que 9. Who is the Finance Minister of India?
(A) Manmohan Singh,
(B) P Chidambaram,
(C) Murasoli Maran,
(D) Arun Jaitley
Ans:- D

Que 10. In India, the interest rate on savings accounts in all the nationalized commercial banks is fixed by?
(A) Union Ministry of Finance,
(B) Union Finance Commission,
(C) Indian Banks’ Association,
(D) None of the above
Ans:- D

Que 11. Fiscal policy in India is formulated by?
(A) the Reserve Bank of India,
(B) the Planning Commission,
(C) the Finance Ministry,
(D) the Securities and Exchange Board of India
Ans:- C

Que 12. What is the full form of ‘NBFC’ as used in the Financial Sector?
(A) New Banking Finance Company,
(B) National Banking and Finance Corporation,
(C) New Business Finance and Credit,
(D) Non Business Fund Company,
(E) None of the above
Ans:- E

Que 13. What does the letter ‘L’ denote in term ‘LAF’ as referred every now and then in relation to monetary policy of the RBI?
(A) Liquidity,
(B) Liability,
(C) Leveraged,
(D) Longitudinal
Ans:- A

Que 14. If PAN details are not provided, the TDS is deducted at which of the following rates?
(A) 10%,
(B) 20%,
(C) 10% for senior citizens and 20% for others,
(D) 10% plus 10% surcharge,
(E) None of these
Ans:- B

Que15. In Below which country has never won the Cricket World Cup?
(A) India,
(B) Pakistan,
(C) Sri-Lanka,
(D) England
Ans:- D

Que 16. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(A) Indian and Pakistan,
(B) Australia and South Africa,
(C) Australia and England,
(D) England and West Indies
Ans:- C

Que 17. Who was the first Law Minister of independent India?
(A) Jawaharlal Nehru,
(B) Vallabhbhai Patel,
(C) Maulana Abul Kalam Azad,
(D) Dr. B.R.Ambedkar
Ans:- D

Que 18. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(A) B.R.Ambedkar,
(B) G.V.Mavlankar,
(C) N.Sanjeeva Reddy,
(D) Dr. S.P.Mukherjee
Ans:- B

Que 19. How many states (except Delhi) are there in India?
(A) 28,
(B) 29,
(C) 25,
(D) 30
Ans:- A

Que 20. Shahjahan ascended the Mughal throne in?
(A) 1628 AD,
(B) 1626 AD,
(C) 1625 AD,
(D) 1627 AD
Ans:- A


Responsive ad

Amazon