Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

शुक्रवार, 19 जनवरी 2018

9th to 12th Gk Question Answer

9th to 12th Gk Question Answer


1. Anti-Tank Missile ‘NAG’ was successfully test fired by DRDO at where?
Ans: Western sector of Rajasthan.
2. Dubai Police in news headlines because of?
Ans: Recruited world’s first Robocop.
3. The office of the prime minister of India is created by?
Ans: By the constitution.
4. In 1969 how many banks were nationalized?
Ans: 14.
5. What do you mean by ‘URL’ on internet?
Ans: Universal Resource Locator.
6. Name the bank name which is the Banker to the Central Government?
Ans: Reserve Bank of India.
7. CCTNS Project (Crime and Criminals Tracking Network and Systems) proposed by whom?
Ans: Union Home Ministry’s.
8. What is the role of ROM in computer?
Ans: Its a permanent memory built into computer.
9. ‘Digital Gold’ scheme first launched in India by whom?
Ans: ‘Paytm’ an Indian payment and commerce company.
10. What is the deuterium oxide?
Ans: It is Heavy water.
11. The CPU and memory are located in the computer at where?
Ans: Motherboard.
12. When Good and Service Tax (GST) launched in India?
Ans: Since 1 July 2017.
13. Name the metal pollute the air of a big cities?
Ans: Lead.
14. Sputnik I was what in history?
Ans: World’s first artificial satellite.
15. Raisina Dialogue (2nd) held at where?
Ans: New Delhi.
16. Name the factor is most directly related to the level of economic development of a country?
Ans: Urbanization.
17. India joined the United Nation in which year?
Ans: 1945.
18. FTP in computer means what?
Ans: File transfer protocol.
19. Vast resources of un-utilised natural gas can be used in which type of production?
Ans: Fertilizers.
20. Name the 21st Chief Election Commissioner (CEC) of India?
Ans: Achal Kumar Jyoti.
21. 200 Solar-Powered ATMs commissioned by which bank in India?
Ans: ICICI BANK.
22. Ozone hole refers to what?
Ans: Decrease in thickness of ozone layer (in stratosphere).
23. Which is hardest substance found on the Earth?
Answer: Diamond.
24.‘The Sundance Kid’ is the nickname of whom?
Ans: Jim Kiick (American football player).
25. 18th Grand Slam title won by whom?
Ans: Roger Federer.
26) Who is the Shahid Khaqan Abbasi in Pakistan?
Answer: Interim Prime Minister of Pakistan (he was elected in 2017).
27) Adam Smith is known for what?
Answer: The father of Economics.
28) Who is the Chief Minister of Uttarakhand?
Answer: Shri Trivendra Singh Rawat, since March 2017.
29) Which bank functions as the central banking in India?
Answer: RBI (Reserve Bank of India).
30) India played its 1st one day international match at where?
Answer: Headingley, England.
31) Why water from an artesian well flows up automatically?
Answer: Due to Hydrostatic pressure.
32) Who is father of modern computers?
Answer: Charles babbage.
33) 1st World Pest Day launched at where?
Answer: China.
34) Central co-operative banks are in direct touch with whom?
Answer: State co-operative banks.
35) Scientist Shrinivas Kulkarni won which price in 2017?
Answer: Dan David Prize 2017.
36) Metro that has become the only completely ‘green’ Metro system in the world is?
Answer: Delhi Metro.
37) Name the highest literary award of the world?
Answer: Booker Prize.
38) When the Kalinga war was fought?
Answer: 261 BC.
39) FSDC 16th meeting held at where?
Answer: New Delhi.
40) Process of cell division can take place by which?
Answer: Mitosis.
41) Bahadur Shah is also known for what?
Answer: The last Mughal Emperor of India.
42) Yahoo search engine was developed by whom?
Answer: David Filo and Jerry Yang.
43) Rajya Sabha members are elected for a term of?
Answer: Six years.
44) What is the UIDAI in India?
Answer: Unique Identification Authority of India.
45) Why Potassium Permanganate is used for purifying drinking water?
Answer: This is an oxidizing agent.
46) What do you mean by ‘NITI Ayog’ in India?
Answer: National Institution for Transforming India.
47) Hooghly river in India become headlines in news because of?
Answer: For first underwater Metro rail project in India.
48) When the India won its first Olympic hockey gold?
Answer: 1928.
49) What was the role of Planning commission in India?
Answer: Advisory body.
50) Which element is found on the surface of the moon?
Answer: Titanium.



Responsive ad

Amazon