Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

बुधवार, 13 सितंबर 2017

General Knowledge Quiz


General Knowledge Quiz


1: Which one of the following usages was a post-Vedic development-
A. Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa,
B. Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra,
C. Dharma-Artha-Kama-Moksha,
D. Indra-Surya-Rudra-Marut
Ans- A

2: Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period ?
A. Gulbadan Begum,
B. Zebun-nissah Begum,
C. Jahanara Begum,
D. Noorjahan Begum
Ans- A

3: The first to start a joint stock company to trade with India were the Manidha Naeyam-
A. French,
B. Dutch,
C. Portuguese,
D. Danish
Ans- B

4: Why, the caves and rock-cut temples at Ellora are-
A. Buddhist,
B. Hindu and Jain,
C. Buddhist and Jain,
D. Hindu, Buddhist and Jain
Ans- D

5: The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in-
A. Afghanistan,
B. Persia,
C. Mongolia,
D. Turkey
Ans- C

6: Hughly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by-
A. The Danish,
B. The French,
C. The Portuguese Manidha Naeyam,
D. The British
Ans- C

7: The concept of Anuvrata was advocated by-
A. Jainism,
B. Mahayana Buddhism,
C. Hinayana Buddhism,
D. The Lokayata School
Ans- A

8: Ashtapradhan was a Council of Ministers Manidha Naeyam-
A. In the Maratha administration,
B. In the Chola administration,
C. In the Vijaynagar administration,
D. None of these
Ans- A

9: The two principles monuments of Alaud-din Khilji’s reign-the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza, were constructed at-
A. Agra,
B. Delhi,
C. Dhar,
D. Gulbarga
Ans- B

10: The term samanta, meaning a feudatory from the sixth century AD, originally meant a-
A. slave,
B. cultivator,
C. neighbor,
D. foreigner
Ans- C


Responsive ad

Amazon