Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 13 जून 2017

Railway GK, General Knowledge Question Answer, GK Questions Answers, GK Quiz, RRB GK @ ssc.nic.in

Railway GK, General Knowledge Question Answer, GK Questions Answers, GK Quiz, RRB  GK @ ssc.nic.in


1. What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762


2. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur


3. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express


4. In which year Indian Railway board established ?
Answer: 1905


5. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoria terminal)


6. Who is the first Indian to present Railway Budget ?
Answer: John Mathai


7. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai


8. Who is the first lady Railway minister of India ?
Answer: Mamta Benergy


9. Which is the highest railway station in India ?
Answer: Ghum railway station


10. Which is the longest Railway bridge in India ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)


11. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation


12. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676


13. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)


14. When did Life Line Express (Jeevan Rekha) Started ?
Answer: In 1991


15. Which year is declared as "Year of Rail Users" by the Indian Railways ?
Answer: 1995


16. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)



17. Which is the Longest Railway platform in the World ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)


18. Which is the train running between India and Bangladesh ?
Answer: Maitree Express


19. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building new railway lines)


20. Which is the Worlds oldest working steam locomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India

21. Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda


22. Where is the Museum of Indian Railway situated?
Answer: Chanakyapuri (New Delhi)

23. first indian double-decker train coach factory situated?
Answer: Rail Coach Factory, Kapurthala

24. which is the longest train route in India?
Answer: Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express

1.First underground railway (Metro Railway) started in which year? 
a) 1982
b) 1989
c) 1984
d) 1992
Answer: C
2.Shatabdi Express train introduced in
a) 1984
b) 1988
c) 1990
d) 1985
Answer: B
3.At which of the following place Diesel Component Works is established ?
a) Jamshedpur
b) Patiala
c) Perambur
d) Warangal
Answer: B
4._______Zone is the largest in Indian Railways ?
a) Central Railway
b) Northern Railway
c) Eastern Railway
d) Western Railway
Answer: C
5.The railway station situated in the extreme south is
a) Chennai
b) Cochin
c) Kanyakumari
d) Trivandrum
Answer: C
6.A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
a) dock platform
b) passenger platform
c) island platform
d) goods platform
Answer: C

7.Indian Railways Nationalised in which year ?
a) 1952
b) 1950
c) 1951
d) 1954
Answer: B

8.In which year Research, Design and Standard organization was established?
a) 1953
b) 1957
c) 1956
d) 1967
Answer: B
9.Railway Staff College is situated at
a) Mumbai
b) Secundrabad
c) Ahmedabad
d) Vadodara
Answer: D
10.Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
a) Lucknow
b) Bangalore
c) Agra
d) Pune
Answer: A

11.Read the Following Railway Headquarters and Identify which is False ?
a) South-Central Railway – Secunderabad
b) Central railway – Bhopal
c) South Railway – Chennai
d) North Railway – New Delhi
Answer: B
12.First Indian train was started ?
a) From Calcutta to Delhi
b) From Mumbai to Thane
c) From Mumbai to Surat
d) From Mumbai to Madras
Answer: B

Responsive ad

Amazon