Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 1 जून 2017

Important Question of Science, Science GK, RRB GK, Gk Question Answer @ ssc.nic.in

Important Question of Science, Science GK, RRB  GK, Gk Question Answer @ ssc.nic.in



1. Which is the strongest force in the universe ?
Answer: Nuclear Force


2. What is the CGS unit of force ?
Answer: Dyne


3. Who discovered the law of inertia ?
Answer: Galileo Galilei


4. A body given with an initial velocity moved under the effect of gravity is called ?
Answer: Projectile


5. Rate of change of momentum is _____ ?
Answer: Force


6. Rate of change of distance is called as ?
Answer: Speed


7. Rate of change of displacement is called as ?
Answer: Velocity


8. Negative acceleration is called as ?
Answer: Retardation (deceleration)


9. What is the acceleration of a body moving with constant velocity ?
Answer: Zero


10. Which is the weakest force in the universe ?
Answer: Gravitational Force


11. A large force acting on a short time is called ?
Answer: Impulse


12. The ability of a liquid to rise by defying gravity is called ?
Answer: Capillarity


13. Which is the liquid that shows Capillary fall ?
Answer: Mercury

14. A projectile launched at ______ degree angle has the greatest range ?
answer: 45



1. Who is known as the father of Yoga ?
answer: Patanjali


2. Which Indian is known as the father of plastic Surgery ?
Answer: Sushruta


3. Who is the father of Ayurveda ?
answer: Charaka


4. Who is known as the father of Indian Space program ?
Answer: Dr Vikram Sarabhai


5. Who is known as the father of Indian Missile Program ?
Answer: A.P.J. Abdul Kalam


6. Who is known as father of Indian atomic bomb ?
answer: Raja Ramanna


7. Who invented Crescograph ?
Answer: Jagadish Chandra Bose


8. Who is known as the father of Indian Green Revolution ?
Answer: M. S. Swaminathan


9. Which Indian Scientist is known as Thomas Alva Edison of India ?
Answer: G. D. Naid


10. Who is known as the father of white revolution ?
Answer: Verghese Kurien


1. Who is the Father of nuclear Physics ?
Answer: Ruther ford


2. Who discovered Natural radio activity ?
answer: Henri Becquerel


3. Who discovered Artificial radio activity ?
Answer: Irene Joliot-Curie and Frederic Joliot Curie

4. What is the SI unit of radio activity ?
answer: Becquerel


5. Who coined the term Radio Activity ?
Answer: Marie Curie


1. Which are the diseases caused by Bacteria ?
Ans: Tuberculosis
Diphtheria
Whooping cough
Cholera
Leprosy(Hansen's disease)
Tetanus
Plague
Typhoid
Gonorrhoea
Syphilis


2. Which are the diseases caused by Virus ?
Ans: Chickenpox
Mumps
Measles
Poliomyelitis
Rabies
AIDS


3. Which are the diseases caused by Protozoans ?
Answer: Amoebic dysentery
Malaria
African Sleeping Sickness
Kala-azar (Leishmaniasis)

4. Which are the diseases caused by Fungus ?
Answer: Athlete's foot
Ringworm


5. What is the full form of ELISA?
Answer: Enzyme-linked immunosorbent assay


6. Which disease is known as 'Grave's disease' ?
Answer: Exophthalmic goitre



# 7. Which virus cause Swine Flu ?
Answer: H1N1

# 8. Which Virus causes Bird Flu ?
Answer: H5N1



# 9. Which Mosquito is the Vector of Malaria ?
Answer: Female Anopheles Mosquito

# 10. Which Mosquito is the Vector of Filaria ?
Answer: Culex Mosquito



# 11. Minamata disease caused by Mercury poisoning
# 12. Itai Itai disease caused by Cadmium poisoning



13. When was the first test tube baby Louise Brown borne ?
Answer: 25 July 1978 (A possible questions since her mother recently died)

14. Which day is observed as World Population Day ?
Answer: July 11 (birth of the 7 billionth baby)


15. Which organ affects Bright's Disease ?
Answer: Kidney

Responsive ad

Amazon