रविवार, 4 जून 2017

GK Question for class 10th, General Knowledge GK Question, All Exam GK @ ssc.nic.in



GK Question for class 10th, General Knowledge GK Question, All Exam GK @ ssc.nic.in


1. Who set up the dual system of administration in Bengal?
Answer: Robert Clive.

2. What is the year of the ‘Battle of Plassey’?
Answer: 1757.


3. How many articles were there originally in the Constitution of India?
Answer: 395.

4. On what is the Mona Lisa was painted ?
Answer: Wood.

5. Where the fountain pen was used first?
Answer: Egypt.

6. State of Jharkhand in India was established on ?
Answer: 15th November, 2000.

7. In India who appoints the judges of Supreme Court ?
Answer: President.

8. What do you mean by IP address?
Answer: Internet protocol.

9. Who achieved the discovery of ‘Vitamin C’?
Answer: James Watson.

10. When Indian national football team was established?
Answer: 1937.

11. Whem BHIM App was launched in the India?
Answer: BHIM App launched by PM Narendra Modi in New Delhi on 30 December 2016.

12. Headquarter of Indian Space Research Organisation (ISRO) at where?
Answer: Bengaluru, India.

13. When Earth Hour observed worldwide?
Answer: 25th March 2017.

14. What is the hight of Statue of Liberty (in the United States)?
Answer: 93 m.

15. What is the capital of Saudi Arabia country?
Answer: Riyadh.

16. ‘Digital Gold’ scheme was launched in India by which company?
Answer: Paytm.

17. Who was the 12th Prime Minister of India?
Answer: Inder Kumar Gujral.

18. Johannesburg is the largest city of which country?
Answer: South Africa.

19. When World wildlife Day Observed in 2017 ?
Answer: 3rd March 2017.

20. Where is the Imperial Towers in India?
Answer: Mumbai.

21. What is the national bird of the United Kingdom country?
Answer: European Robin.

22. When Aurangzeb re-imposed the Jaziya tax?
Answer: 1679.

23. By which software in computer/mobile we used to see web pages on Internet?
Answer: Web Browsers like; Chrome, Mozilla, Internet Explorer.

24. Which topology system is used for the largest networks?
Answer: Star.

25. Which planet is nearest to the Earth?
Answer: Mars.

26. Rate of growth of plant is measured by which instrument?
Answer: Auxanometer.

27. What is the full explanation of IMF ?
Answer: International Monetary Fund.

28.In the Olympic Flag how many rings are there?
Answer: Five.

29. Which animals can live longest without water?
Answer: Rats.
30) What is the age of Earth as calculated?
Answer: Age of Earth is 4.543 billion years.

31) What is the average salinity of sea water?
Answer: 3.5%.

32) How big is the Milky Way Galaxy?
Answer: 100,000 light years in the diameter.

33) Cotton fibers are made of what?
Answer: cellulose.

34) How many stars are in the flag of United States of America?
Answer: 50.

35) When World War I was ended?
Answer: 1918, November 11.

36) The most abundant metal in the earth’s crust is what?
Answer: Aluminium.

37) Credit Card is also known by which name?
Answer: Plastic money.

38) Which Planet is called as ‘gas giant’ planet in the solar system?
Answer: Jupiter.
39) The ozone layer protects us from what?
Answer: Ultra violet rays.
40) When Annie Besant joined the Theosophical Society?
Answer: 21 May 1889.

41) Who started the ‘Sharda Sadan’ in Bombay?
Answer: Ramabai Saraswati.

42) Who was the first man into Space?
Answer: Yuri Gagarin.

43) Which is purest form of iron?
Answer: Wrought iron.

44) Which is the closest star to our Sun?
Answer: Proxima Centauri (a red dwarf Star).

45) Which river in India declared as National River by Union Government?
Answer: Ganga.
46) According to the astronomers how old is the Universe?
Answer: It’s approximately 13.8 billion years old.

47) Gmail service (email service) is provided by which company?
Answer: Google Inc.

48) What do you mean by a URL?
Answer: Uniform resource locator.

49) What the name of largest moon of Saturn?
Answer: Titan.

50) What is the age of Earth as calculated?
Answer: Age of Earth is 4.543 billion years.




सरकारी नौकरियों के बारे में ताजा जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपरोक्त पोस्ट से सम्बंधित सामान्य ज्ञान की जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपचार सम्बंधित घरेलु नुस्खे जानने के लिए यहाँ क्लिक करें । 





देश दुनिया, समाज, रहन - सहन से सम्बंधित रोचक जानकारियाँ  देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

Responsive ad

Amazon