Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

शनिवार, 27 मई 2017

GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer, Intelligence Bureau and all competitive exams @ ssc.nic.in

GK Question and Answer, General Knowledge Question Answer, Intelligence Bureau and all competitive exams @ ssc.nic.in



1. Which famous writer is known as Father of Snow Golf ?
Answer: Rudyard Kipling


2. How many Schedules are there in the Indian Constitution ?
Answer: 12


3. Which planet is known as Red planet ?
Answer: Mars


4. Which European countries are separated by Market Reef ?
Answer: Finland and Sweden


5. Who is the author of Panchtantra ?
Answer: Vishnu Sharma


6. Which is the coldest planet in solar system ?
Answer: Neptune


7. The Rourkela Steel Plant in Odisha was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Germany


8. The Durgapur Steel Plant in West Bengal was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Britain


9. The Bhilai Steel Plant in Chattisgarh was built with the collaboration of _____ ?
Answer: Russia


10. Who is the first and only Muslim lady ever to rule the throne of Delhi ?
Answer: Razia Sultana


11. Who wrote the song "Sare jahan se acha" ?
Answer: Muhammad Iqbal


12. Who give music to the song "Sare jahan se acha" ?
Answer: Pandit Ravi Shankar


13. Which is the worlds oldest news agency ?
Answer: AFP (Agence France Presse)


14. What is the chemical name of Tear Gas ?
Answer: Chloroacetophenone


15. Which is the only hobby recognized by the United Nations ?
Answer: Ham Radio


16. What is the national flower of Pakistan ?
Answer: Jasmine


17. What is the scientific name of Cockroach ?
Answer: Periplaneta americana


18. What is the unit of luminous intensity ?
Answer: Candela


19. What is the unit of pressure?
Answer: Pascal

20. What is the unit of magnetic field?
Answer: Tesla

10 a. What is the unit of power ?
Answer:watt


21. Who composed the national anthem of Bangladesh (Amar sona bangla) ?
Answer: Rabindranath Tagore




22. Who wrote the book Planned economy for India ?
Answer: M. Visvesvaraya (He is known as father of Indian planning, his birthday September 15 is observed as Engineer's Day in India )




23. Which is the oldest sports in the world ?
Answer: Archery ( It is the national sports of Bhutan)




24. What is the normal duration of Hockey game ?
Answer: 70 Minuets




25. Which Minor Rock Edict of Asoka describes the conquest of Kalinga by Asoka ?
Answer: No. XIII (13)


* 26. Who is the author of Joy of Numbers ?
Answer: Shakuntala Devi


* 27. Who is the creator of the painting The Potato Eaters ?
Answer: Vincent van Gogh


*28. Folketing is the parliament of which country ?
answer: Denmark


* 29. What s the chemical name of Lime stone ?
Answer: Calcium Carbonate


* 30. Zero degree centigrade equal to _________ degree Fahrenheit ?
Answer: 32

*31. Zero Kelvin in Kelvin scale is equal to ____________degree Celsius in Celsius scale ?
Answer: -273.5 Degree Celsius

Responsive ad

Amazon