Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 13 अप्रैल 2017

GK Quiz, GK Questions For All Exam 2017, GK Question and Answers rpsc.rajasthan.gov.in


GK Quiz, GK Questions For All Exam 2017, GK Question and Answers @ rpsc.rajasthan.gov.in


1. The Mughal Empire reached its zenith of expansion under

A. Akbar

B. Humayun

C. Aurangazeb

D. Shahjehan

Answer:C

2. Do or Die slogan is associated with

A. Mahatma Gandhi

B. Bala Gangadhara Tilak

C. Jawaharlal Nehru

D. Nethaji

Answer:A

3. The Indian National Congress was founded by

A. Mahatma Gandhi

B. Annie Besant

C. W.C.Bannerji

D. A.O.Hume

Answer:D

4. The Civil services in India was established by

A. Lord Rippon

B. Lord Dalhousie

C. Lord William Bentick

D. Lord Cornwallis

Answer:A

5. The founder of Portuguese power in India was

A. Danes

B. Salsette

C. Albuquerque

D. Vasco–da–gama

Answer:C

6. A council of Eight Ministers known as the Ashta Paradhan assisted?

A. Sher Shah

B. Balaji Baji Rao

C. Shivaji

D. Ahmad Shah Abdali

Answer:C

7. Lord Buddha made his first sermon at

A. Sarnath

B. Pataliputra

C. Kapilavasthu

D. Lumbini Gardens

Answer:A

8. Taj Mahal is on the banks of

A. Tapti

B. Ganges

C. Jamuna

D. Cauvery

Answer:C

9 Indian Napoleon was

A. Chandra Gupta I

B. Samudra Gupta

C. Skanda Gupta

D. Chandra Gupta

Answer:B

10. Kanishka followed

A. Jainism

B. Sikhism

C. Hinduism

D. Buddhism

Answer:D

1. The famous king of the Kushana dynasty was

A. Pushya

B. Kanishka

C. Harisha Vardhana

D. Kuvishka

Answer:B

2. In 1498, vasco da gama landed at

A. Delhi

B. Nalanda

C. Calcutta

D. Calicut

Answer:D

3. Indus valley civilization might have been destroyed by

A. Mughals

B. Aryans

C. Mongols

D. Dravidians

Answer:B

4. The Indus Valley houses were built of

A. Bamboos

B. Wood

C. Bricks

D. Stone

Answer:C

5. The French made their advent through

A. Mahe

B. Yenam

C. Karaikal

D. Pondicherry

Answer:D

6. The last Mughal Emperor was

A. Akbar

B. Babur

C. Bahadur Shah

D. Noor Jehan

Answer:C

7. The first wave of Aryan immigration into India began in

A. 500 BC

B. 1000 BC

C. 1500 BC

D. 1000 BC

Answer:C

8. Aryans lived in

A. Maharashtra

B. South India

C. Central India

D. Gangetic Valley

Answer:D

9. The brain trust of Chandra Gupta Maurya was

A. Fahien

B. Megasthanes

C. Nandagopala

D. Kautilya

Answer:D

10. The musical instruments used by the Aryans was

A. The Drum

B. The Lute

C. The cymbal

D. All the above


Answer:D

Responsive ad

Amazon