Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

बुधवार, 26 अप्रैल 2017

GK Quiz, Gk Question Answer, General Knowledge Question Answer @ ssc.nic.in

GK Quiz, Gk Question Answer, General Knowledge Question Answer @ ssc.nic.in


1. India’s first Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment (AMRIT) was launched at AIIMS in _________.

A. New Delhi

B. Jodhpur

C. Patna

D. Raipur

Answer : A


2. Which of the following ministry has recently launched the two schemes, Swadesh Darshan and PRASAD?

A. Ministry of Railways

B. Ministry of Finance

C. Ministry of Defence

D. Ministry of Tourism

Answer : D


3. Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit 2015 will be hosted at ________.

A. Australia

B. Philippines

C. Indonesia

D. Canada

Answer : B


4. Who has been appointed as the India’s next and permanent representative to UN ?

A. Vangala Eswaraiah

B. Raghav Chandra

C. Syed Akbaruddin

D. A S Kiran Kumar

Answer : C


5. Tata Steel got green clearance for mining of mineral sand, used in coal production from which of the following state?

A. Assam

B. Madhya Pradesh

C. Gujarat

D. West Bengal

Answer : D


6. Which of the following banks has introduced Neev Fund to finance low-income state infrastructure projects?

A. ICICI

B. SBI

C. HDFC

D. BOI

Answer : B


7. Who is new Union Minister for Steel and Mines?

A. Anant Geete

B. Najma Heptullah

C. Narendra Singh Tomar

D. Jagat Prakash Nadda

Answer : C


8. Name the Naval Ship which has been commissioned by Admiral RK Dhowan at Visakhapatnam?

A. INS Sindhughosh

B. INS Shivalik

C. INS Vishwakarma

D. INS Astradharani

Answer : C


9. World Science Day is Observed on________.

A. 12th November

B. 11th November

C. 9th November

D. 10th November

Answer : D


10.National Press Day is observed on ___________.

A. 13th November

B. 16th November

C. 15th November

D. 14th November

Answer : B







1. Who is Saeed Jaffrey?

A. Famous dancer

B. Famous actor

C. Famous poet

D. Famous singer

Answer : B


2. Who is the author of the book “The Thama and His Missing Mother”?

A. Reshma Patil

B. Saba Imtiaz

C. Kamala Laxman

D. Rosinka Chaudhuri

Answer : C


3. Apple has planned to open its first retail store at ___________, which will also be Southeast Asia’s first to be powered solely by Solar Energy?

A. Thailand

B. Singapore

C. Philippines

D. Indonesia

Answer : B


4. Which of the following state has implemented National Food Security Act (NFSA), 2013 in 14 districts?

A. Punjab

B. Rajasthan

C. Gujarat

D. Odisha

Answer : D


5. 13th World Wushu Championship was hosted at _______.

A. Indonesia

B. China

C. Japan

D. Russia

Answer : A


6. The 46th Edition of International Film Festival of India 2015 will be held from 20th to 30th November, in __________.

A. Goa

B. Hyderabad

C. Delhi

D. Mumbai

Answer : A


7. Competition Commission of India (CCI) has recently imposed fine on few Airlines, which of the following is NOT one of them?

A. Kingfisher

B. Indigo

C. Spice Jet

D. Jet Airways

Answer : A


8. Who is the brand ambassador for Digital India Campaign?

A. Madhuri Dixit

B. Ankit Fadia

C. Ira Singhal

D. Shriram Nene

Answer : B


9. What is the headquarters of Universal Postal Union (UPU)?

A. Rome, Italy

B. Tokyo, Japan

C. Berne, Switzerland

D. Vienna, Austria

Answer : C


10.Who is Kiren Rijiju?

A. Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises

B. Ministry of Minority Affairs

C. Union Ministry of Housing and Urban Poverty

D. Union Minister of State for Home Affairs

Answer : D







1. Who among the following cricketer has announced his retirement from International Cricket in February 2016?

a) Kyle Mills

b) James Anderson

c) Michael Clarke

d) Brendon McCullum

Answer : D


2. Which country has recently added the Indian Lion in endangered species list?

a) German

b) Africa

c) US

d) Australia

Answer : C


3. World Trade Organization (WTO) Ministerial Conference of 2015 was hosted at which of the following countries?

a) China

b) Kenya

c) Argentina

d) Brazil

Answer : B


4. National Consumer Day was observed on ________.

a) 21st December

b) 22nd December

c) 24th December

d) 23rd December

Answer : C


5. Who has been appointed as the new MD and CEO of the Lakshmi Vilas Bank?

a) Shaktikanta Das

b) Shekhar Basu

c) Bhusan Kumar

d) Parthasarathi Mukherjee

Answer : D


6. Which of the following state government has recently launched Anwesha Scheme to provide free education to SC/ST students?

a) Odisha

b) Bihar

c) Madhya Pradesh

d) Gujarat

Answer : A


7. Who has won the 2015 BBC Sports Personality of the Year Award?

a) Cristiano Ronaldo

b) Andy Murray

c) Lionel Messi

d) Roger Federer

Answer : B


8. Who among the following persons has won the Under-19 Singapore Squash Open title?

a) Saurav Ghosal

b) Cyrus Poncha

c) Abhay Singh

d) Siddharth Suchde

Answer : C


9. Who has been recently appointed as the new MD & CEO of Laxmi Vilas Bank?

a) Usha Ananthasubramanian

b) Rakesh Sharma

c) P S Jayakumar

d) Parthasarathi Mukherjee

Answer : D


10.Name the country which has got back the ban on oil exports after 40 years?

a) UK

b) US

c) China

d) Russia

Answer : B

Responsive ad

Amazon