Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

शनिवार, 15 अप्रैल 2017

General Knowledge Question Answer, GK Quiz, Science GK, Gk Question Answer @ ssc.nic.in

General Knowledge Question Answer, GK Quiz, Science GK, Gk Question Answer @ ssc.nic.in


1. The term PVC used in the plastic industry stands for

polyvinyl chloride
polyvinyl carbobate
phosphor vanadiu chloride
phosphavinyl chloride

Answer: Option A


2. What among following is used to produce artificial rain ?

copper oxide
carbon monoxide
silver iodide
silver nitrate


Answer: Option C


3. Oil of vitriol is

nitric acid
sulphuric acid
hydrochloric acid
phosphoric acid


Answer: Option B


4 Which is used in preparation of dynamite ?

glycerol
ethyl alcohol
methyl alcohol
glycol

Answer: Option A


5. What is Calcium sulphate ?

epsom salt
blue vitriol
gypsum salt
potash alum


Answer: Option C

6. Who is regarded as father of modern chemistry ?

Ruterford
Einstein
Lavoisier
C.V. Raman
Answer: Option C


7. Which is not a type of elements ?

Metals
Non Metals
Metalloids
Gases

Answer: Option D

8. Which acid is present in lemon ?

marlic acid
citric acid
lactic acid
tartaric acid

Answer: Option B

9. Identify the wrong statement in the following


Atomic radius of the elements increases as one moves down the first group of the periodic table
Atomic radius of the elements decreases as one moves across from left to right in the 2nd period of the
Amongst isoelectronic species, smaller the positive charge on the cation, smaller is the ionic radius
Amongst isoelectronic species, greater the negative charge on the anion, larger is the ionic radius


Answer: Option C

10. Rare gases are

mono atomic
di atomic
tri atomic
None of above

Answer: Option A

11. Bleaching action of chlorine is by

decomposition
hydrolysis
reduction
oxidation


Answer: Option A

12. Which metal is heaviest ?

osmium
mercury
iron
nickle


Answer: Option A


13. What is a mixture of potassium nitrate powdered charcoal and sulphur called?

paint
aluminium
brass
gun powder


Answer: Option D


14. Nail polish remover contains ?

benzene
acetic acid
acetone
petroleum ether


Answer: Option C





Responsive ad

Amazon