Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

बुधवार, 4 अक्तूबर 2017

100 Important Question, GK Questions For All Examination, General Knowledge Question Answer, Railway Exam gk, SSC GK, IAS GK Questions,

100 Important Question, GK Questions For All Examination, General Knowledge Question Answer, Railway Exam gk, SSC GK, IAS GK Questions


Question (1) Who was the Founder Father of Aligarh movement?
Answer:- Sir Syed Ahmed Khan.

Question (2) Who was the founder of Brahma Samaj?
Answer:- Raja Ram Mohan Roy.

Question (3) The Indian National Congress was formed in?
Answer:- 1885.

Question (4) Ruler of Mysore was whom?
Answer:- Hyder Ali.

Question (5) When British Indian Association was founded in India?
Answer:- October 29, 1851 at Calcutta.

Question (6) Who achived the discovery of ‘Vitamin C’?
Answer:- James Watson.

Question (7) Which gas is most popular as laughing gas?
Answer:- Nitrous oxide.

Question (8) To measure the Humidity in air, what instrument used?
Answer:- Hygrograph.

Question (9) What is the best source of Protein?
Answer:- Soyabean.

Question (10) What is the radiant energy of the sun is transmitted?
Answer:- Short waves.

Question (11) The Folded Earth book was written by?
Answer:- Anuradha Roy.

Question (12) Which rays is very helpful in Long distance photography?
Answer:- Infra Red rays.

Question (13) Name of vegetable which is also known as a flower?
Answer:- Broccoli.

Question (14) ‘Foundations of Biology’ concept given by whom?
Answer:- Jean Piaget.

Question (15) Which planet have the ‘Great Red Spot’?
Answer:- Jupiter.

Question (16) What is the full form of NASA?
Answer:- The National Aeronautics and Space Administration.

Question (17) What is the full form of ESA?
Answer:- European Space Agency.

Question (18) Which service is used for sending or receiving mail on the internet?
Answer:- Email.

Question (19) The term known as the electric meeting is what?
Answer:- Teleconferencing.

Question (20) What do you mean by IP address?
Answer:- Internet protocol.

Question (21) What do you mean by modem?
Answer:- This is the combined device for modulation and demodulation.

Question (22) Who set up the dual system of administration in Bengal?
Answer:- Robert Clive.

Question (23) Who give the first call of ‘India for Indians’ for Swarajya?
Answer:- Dayanand Saraswati.

Question (24) Who established a trading post in 1612 at Gujarat?
Answer:- British.

Question (25) What was the year of Regulating Act?
Answer:- In 1773.

Question (40) Which planet is commonly known as Dwarf Planet?
Answer:- Pluto.

Question (41) Name the suitable material for purify the water?
Answer:- Zeolites.

Question (42) Who wrote the ‘Man in the Iron Mask’?
Answer:- Alexander Dumas.

Question (43) Who discovered the radium?
Answer:- The Curies.

Question (44) What was the world’s first high level programming language in 1957?
Answer:- IBM FORTRAN.

Question (45) What weapon was invented by Ernest Swinton which used in 1916?
Answer:- Tank.

Question (46) King Zog ruled which of the country?
Answer:- Albania.

Question (47) What is the staple food of one third of the worlds total population?
Answer:- Rice.

Question (48) Who was the first man into space?
Answer:- Yuri Gagarin.

Question (49) What is the IMF description?
Answer:- International Monetary Fund.



Question (50) Which car company makes the Celica?
Answer:- Toyota.

Question (1) Who won the Best Footballer 2016 in the World?
Answer:- Cristiano Ronaldo.

Question (2) Who is the UN Secretary General?
Answer:- Antonio Guterres.

Question (3) What was ‘Word of the Year-2016’ according to the Dictionary.com?
Answer:- Xenophobia.

Question (4) NASA launched the ‘OSIRIS-REx’ Mission to collect samples from which asteroid?
Answer:- Asteroid Bennu.

Question (5) In Bihar, UNESCO has declared which place as a World Heritage Site?
Answer:- Bihar’s ancient Nalanda University.

Question (6) How many satellites in a single mission using PSLV C-34 launched in 2016?
Answer:- 20 satellites.

Question (7) Reliance Jio has launched which digital wallet service for peoples?
Answer:- JioMoney.

Question (8) Who has been appointed as Lt Governor of Puducherry for 2 years?
Answer:- Kiran Bedi.

Question (9) What do you mean by the Solar Wind?
Answer:- This is happen when sun release the continuous flow of charged particles and which permeates the solar system.

Question (10) Which is the second largest moon in our solar system?
Answer:- Titan (Saturn moon) is the second largest moon in our solar system.

Question (11) Mostly which gases found of the planet Jupiter?
Answer:- Hydrogen and Helium.

Question (12) What are the name of Galilean moons?
Answer:- Io, Europa, Ganymede, Callisto (moons of Jupiter).

Question (13) Which galaxy is closest to our galaxy?
Answer:- Andromeda galaxy.

Question (14) What is the age of Earth as calculated?
Answer:- Age of Earth is 4.543 billion years.
Question (1) Which among the following Philosophical Systems expounds ‘Critical Examination’ or ‘Solution of a problem by reflection’?
a) Vaishesika,
b) Samkhya,
c) Mimansa,
d) Yoga

Question (2) In which city was 102nd Indian Science Congress held in 2015?
a) Mumbai,
b) Kolkata,
c) Gandhinagar,
d) New Delhi

Question (3) In which city was 9th G-20 Summit held in 2014?
a) Seoul,
b) London,
c) Saint Petersburg,
d) Brisbane

Question (4) In which city was 25th ASEAN Summit held in 2014?
a) Nay Pyi Daw,
b) Singapore,
c) Bail,
d) Kulala Lumpur

Question (5) The 6th IBSA Summit was held in 2013 at_ ?
a) Brasilia,
b) New Delhi,
c) Pretoria,
d) Cape Town

Question (6) The member countries of IBSA Dialogue Forum are_ ?
a) India, Brazil and South Africa,
b) India, Britain and Spain,
c) Israel, Brazil and Sweden,
d) India, Bangladesh and South Africa

Question (7) King Simuka was the founder of_ ?
a) Satavahana dynasty,
b) Sunga dynasty,
c) Chola dynasty,
d) Kanva dynasty

Question (8) The governor of a state is appointed by the President on the advice of_ ?
a) Prime Minister,
b) Chief Minister of the state,
c) Speaker of the state,
d) Chief Justice of High Court of the state

Question (9) Which among the following is NOT a factor of Production?
a) Bank credit,
b) Labour,
c) Land,
d) Capital

Question (10) Which of the following does not involve in the study of microeconomics?
a) Households,
b) Industries,
c) Individual consumers,
d) Economic aggregates

Question (11) The member countries of BRICS are_ ?
a) Britain, Russia, Ireland, Canada and Sweden,
b) Brazil, Russia, Indonesia, China and South Africa,
c) Brazil, Russia, India, China and South Africa,
d) Britain, Russia, India, Canada and Spain

Question (12) Following 2014 Crimean crisis, the G-8 Group became G-7 Group by expelling_ ?
a) Russia,
b) Germany,
c) France,
d) Canada

Question (13) Which among the following river originated in India?
a) Ganga,
b) Sutlej,
c) Chenab,
d) Brahmaputra

Question (14) Sentinelese tribe is found in which of the following States/ territories?
a) Dadra and Nagar Haveli,
b) Goa,
c) West Bengal,
d) Andaman and Nicobar Islands

Question (15) How many times a person can attempt for re-election as the President of India?
a) Only thrice,
b) Only once,
c) Only twice,
d) Any number of times

Question (16) In which generation, the development of GUIs, mouse and handheld devices were took place?
a) Second Generation,
b) First Generation,
c) Third Generation,
d) Fourth Generation

Question (17) Who among the following non-members has the right to participate in the proceedings of the Parliament, through not to vote?
a) RBI Governor,
b) CBI chief,
c) Attorney General,
d) Chief Justice of India

Question (18) Part XV ( Article 324-329 ) of the Indian Constitution deal with which of the following?
a) Elections,
b) Tribunals,
c) Official Language,
d) Municipalities

Question (19) Which state has officially declared the name of its capital city as Amaravathi?
a) Karnataka,
b) Andhra Pradesh,
c) Telangana,
d) Tamil Nadu

Question (20) The stranger gas is also known as_ ?
a) Xenon,
b) Argon,
c) Helium,
d) Neon

Question (21) Which of the following is not an endocrine gland?
a) Pituitary gland,
b) Pancreas,
c) Pineal gland,
d) None of these

Question (22) Which of the following is not correctly matched?
a) Cyrus Mistry : Tata Group
b) Sheryl Sandberg : Facebook
c) Larry Page : Google
d) Deepak Parekh : HFCL

Question (23) Which of the following acts as both exocrine and endocrine gland?
a) Pancreas,
b) Spleen,
c) Liver,
d) Pituitary gland

Question (24) Which of the following does not produce hormone?
a) Heart,
b) Kidney,
c) Gastro-intestinal tract,
d) None of these

Question (25) Who among the following Viceroys wrote the book ‘Problems of the East’?
a) Lord Curzon,
b) Lord Clive,
c) Lord Mayo,
d) Lord Mountbatten

Question (26) Who among the following said about Md. Ali Jinnah that he was an ‘Ambassador of Hindu- Muslim Unity’?
a) Annie Besant,
b) Sarojini Naidu,
c) B. G. Tilak,
d) None of these

Question (27) Which among the following is considered as the best rock cut temple in the world?
a) Brihadeeswara Temple, Tanjavur,
b) Lingaraja Temple, Bhubaneswar,
c) Kailasha Temple, Ellora,
d) Kandariya Temple, Khajuraho

Question (28) In which city was 18th SAARC summit held in 2014?
a) Islamabad,
b) Kathmandu,
c) New Delhi,
d) Dhaka

Question (29) In which country was 6th BRICS Summit held in 2014?
a) Russia,
b) South Africa,
c) India,
d) Brazil

Question (30) In which city was UN Climate Change Summit held in 2014?
a) Paris,
b) Brisbane,
c) New York,
d) Sydney

Question (31) Badayuni said that “Sultan got freedom from his masses and masses from the Sultan”. Who among the following kings does he refer to?
a) Alauddin Khilji,
b) Balban,
c) Iltutmish,
d) Md. Bin Tughlaq



Question (32)The cost that changes in proportion to the goods or services that a business produces is termed as_ ?
a) Opportunity cost,
b) Average cost,
c) Variable cost,
d) Marginal cost

Question (33) Which of the following is NOT a potential gain from increased market competition?
a) Improvements in technology,
b) A better variety of products,
c) A faster pace of invention and innovation,
d) Higher price for consumers

Question (34) Who among the following was a German philosopher, economist and revolution socialist?
a) David Ricardo,
b) Karl Marx,
c) Adam Smith,
d) John Maynard Keynes

Question (35) The existence of Parallel Economy refers to the existence of_ ?
a) Foreign investment,
b) Call money,
c) Hot money,
d) Block money

Question (36) The availability of goods and services in the marketplace at any given point in time is defined as_ ?
a) Production,
b) Demand,
c) Supply,
d) Equilibrium

Question (37) The speaker of the Lok Sabha appoints who among the following?
a) Leader of Opposition,
b) Prime minister,
c) Two members of the Anglo-Indian community,
d) Deputy Speaker of the Lok Sabha

Question (38) The current President of India is Pranab Mukherjee, who is the_ ?
a) 10th President of India,
b) 12th President of India,
c) 13th President of India,
d) 14th President of India

Question (39) The ‘Provision of States’ incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of_ ?
a) UK,
b) US,
c) Japan,
d) Canada

Question (40) Though slavery was abolished throughout the British Empire through the Slavery Abolition Act 1833, slavery was abolished in India Slavery Act of_ ?
a) 1835,
b) 1838,
c) 1839,
d) 1843

Question (41) Who was chosen as the first satyagrahi to launch the Individual Satyagraha in 1940?
a) Acharya Vinoba Bhava,
b) Jawahar Lal Nehru,
c) Brahma Datt,
d) Bal Gangadhar Tilak

Question (42) Which of the following is wrongly paired?
Book – Author
a) Dashakumaracharita – Dandin
b) Mudrarakshasa – Vishakhadatta
c) Brihatkatha – Gunadhya
d) Rajtarangini – Somdeva

Question (43) A quick-growing crop planted between two regular crops grown in consecutive seasons, is called a_ ?
a) Substitute crop,
b) Middle crop,
c) Cash crop,
d) Catch crop

Question (44) Which of the following is a project(s) constructed on the Mahanadi river in India?
a) Dudhawa Reservior,
b) Ravishankar Sagar dam,
c) Hirakud Dam,
d) All the above

Question (45) The pre-monsoon showers that are beneficial for coffee plantation in Karnataka are called_ ?
a) Mango Showers,
b) Cherry Blossoms,
c) Kalbaishakhi,
d) Brown Showers

Question (46) Which of the following pairs of cities and countries is NOT matched correctly?
a) Istanbul – Turkey
b) Marseille – Spain
c) Hamburg – Germany
d) Florence – Italy

Question (47) A compact disc (CD) is a type of _ storage media?
a) Electrical,
b) Magnetic,
c) Optical,
d) None of these

Question (48) The British established their first factory in Surat with the permission of_ ?
a) Jahangir,
b) Sher Shah Suri,
c) Hemu,
d) Shah Jahan

Question (49) The Curiosity rover built by National Aeronautics and Space Administration (NASA) as a part of Astrobiology mission successfully landed on the planet?
a) Mars,
b) Saturn,
c) Venus,
d) Mercury

Question (50) The famous Angkor Wat temple, the largest religious monument in the world, was built in the early 12th century by_ ?
a) Indravarman,
b) Suryavarman II,
c) Bhavavarman II,
d) Jayavarman


Answers

1-c, 2-d, 3-d, 4-d, 5-d, 6-c, 7-a, 8-a, 9-a, 10-d, 11-d, 12-b, 13-c, 14-d, 15-d, 16-d, 17-c, 18-a, 19-b, 20-a, 21-d, 22-d, 23-a, 24-d, 25-a, 26-b, 27-c, 28-a, 29-c, 30-a, 31-d, 32-c, 33-d, 34-b, 35-d, 36-c, 37-a, 38-c, 39-b, 40-d, 41-a, 42-d, 43-d, 44-d, 45-b, 46-b, 47-c, 48-a, 49-a, 50-b

Responsive ad

Amazon