Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

रविवार, 5 फ़रवरी 2017

Science General Knowledge, Science Facts


Science General Knowledge, Science Facts

1. In an atomic explosion enormous energy is released which is due to the–
(A) Conversions of neutrons into protons (B) Conversion of chemical energy into nuclear energy
(C) Conversion of mechanical energy into nuclear energy (D) Conversion of mass into energy (Ans : D)

2. Which of the following is used as a coolant in nuclear reactors ?
(A) Heavy water (B) Cadmium
(C) Liquid sodium (D) Graphite (Ans : C)

3. In vulcanization, natural rubber is heated with–
(A) Carbon (B) Sulphur
(C) Silicon (D) Phosphorus (Ans : B)

4. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire ?
(A) Foam type (B) Soda acid type
(C) Powder type (D) None of these (Ans : C)

5. Which is/ are the important raw materials in cement industry ?
(A) Limestone (B) Gypsum and Clay
(C) Clay (D) Limestone and Clay (Ans : D)

6. A mixture of iron filings and sand can be separated by–
(A) Heating (B) Sublimation
(C) Hand picking (D) Magnetic Separation (Ans : D)

7. In which of the following process, Vanadium Pentoxide is used as a catalyst ?
(A) Contact process (B) Haber process
(C) Solvary process (D) None of these (Ans : A)

8. The rate of chemical reaction does not depend on–
(A) Concentration (B) Catalyst
(C) Temperature (D) Pressure (Ans : D)

9. The vitamin which can be synthesized in the gut by bacterial action is–
(A) vitamin B1 (B) vitmain B2
(C) vitmain B12 (D) All above (Ans : D)

10. Deficiency of vitamin D causes–
(A) rickets (B) beri-beri
(C) scurvy (D) night blindness (Ans : A)

11. The element common to all acids is–
(A) Oxygen (B) Hydrogen
(C) Nitrogen (D) Sulphur (Ans : B)

12. Gobar gas contains mainly–
(A) Methane (B) Carbon dioxide
(C) Butane (D) Carbon Monoxide (Ans : A)

13. The most malleable metal is–
(A) Silver (B) Gold
(C) Aluminium (D) Sodium (Ans : B)

14. Which of the following is used in making smoke bombs ?
(A) Sulphur (B) Phosphorus
(C) Hydrogen (D) Carbon (Ans : B)

15. Caustic Soda is–
(A) Nacl (B) Na2CO3
(C) NaOH (D) NaHCO3 (Ans : C)

16. Chemical formula of Water glass is–
(A) Na2SiO3 (B) Al2O3
(C) NaAlO2 (D) CaSiO3 (Ans : A)

17. The hardest substance available in earth is–
(A) Platinum (B) Silicon
(C) Diamond (D) Gold (Ans : C)

18. Which of the following is the best conductor of electricity ?
(A) Zinc (B) Copper
(C) Gold (D) Silver (Ans : D)

19. The ratio of pure gold in 18 carat gold is–
(A) 60% (B) 75%
(C) 80% (D) 100% (Ans : B)

20. Which radioactive pollutant has recently drawn the attention of the public due to its occurance in the building materials ?
(A) Radium (B) Radon
(C) Thorium (D) Plutonium (Ans : C)

21. Which one of the following is the best source of vitamin A?
(A) Apple (B) Carrot
(C) Amla (D) Raddish (Ans : B)

22. Which of the following is not a chemical reaction ?
(A) Burning of paper (B) Digestion of food
(C) Conversion of water into steam (D) Burning of coal (Ans : C)

23. Which of the following is a chemical change ?
(A) Rusting of iron (B) Tempering of iron
(C) Melting of iron (D) Bending of iron (Ans : A)

24. Photoelectric effect was discovered by–
(A) Einstein (B) Hertz
(C) Bohr (D) Plank (Ans : A)

25. The hydrogenation of the vegetables oils takes place in the presence of finely divided–
(A) aluminium (B) charcoal
(C) silica (D) nickel (Ans : D)


1. Which of the following is the best conductor of Electricity ?
(A) Ordinary water (B) Sea water
(C) Boiled water (D) Distilled water (Ans : B)

2. Balloons are filled with–
(A) Helium (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Argon (Ans : A)

3. The charcoal used to decolourise raw sugar is–
(A) Animal charcoal (B) Sugar charcoal
(C) Cocoanut charcoal (D) Wood charcoal (Ans : D)

4. Washing soda is the common name of–
(A) Calcium Carbonate (B) Calcium Bi-Carbonate
(C) Sodium Carbonate (D) Sodium Bi-Carbonate (Ans : C)

5. The filament of electric bulb is made of–
(A) Iron (B) Nichrome
(C) Tungsten (D) Graphite (Ans : C)

6. Bleaching powder is made from–
(A) Sulphur dioxide and gypsum (B) Chlorine and Charcoal
(C) Soda ash and lime (D) Lime and Chlorine (Ans : D)

7. Brass is an alloy of–
(A) Nickel and Copper (B) Copper and Silver
(C) Nickel and Zinc (D) Zinc and Copper (Ans : D)

8. The element required for Solar energy conversion–
(A) Beryllium (B) Silicon
(C) Tantalum (D) Ultra pure carbon (Ans : B)

9. Monazite is an ore of–
(A) Sodium (B) Titanium
(C) Thorium (D) Zirconium (Ans : C)

10. The gas usually causing explosions in coal mines is–
(A) Hydrogen (B) Carbon monoxide
(C) Air (D) Methane (Ans : D)

11. Cotton fibers are made of–
(A) cellulose (B) starch
(C) proteins (D) fats (Ans : A)

12. Which of the following ores does not contain iron?
(A) Haematite (B) Magnetite
(C) Limonite (D) Cassiterite (Ans : D)

13. Which variety of glass is heat resistant ?
(A) Hard glass (B) Flint glass
(C) Pyrex glass (D) Bottle glass (Ans : C)

14. Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture ?
(A) Fledspar (B) Arsenic oxide
(C) Potassium Carbonate (D) Soda Ash (Ans : B)

15. What are soaps ?
(A) Salts of silicates (B) Ester of heavy fatty acids
(C) Sodium or potassium salts of heavier fatty acids (D) Mixture of glycerol and alcohol (Ans : C)

16. In which following processes light energy is converted into chemical energy ?
(A) Respiration (B) Fermentation
(C) Photosynthesis (D) Photorespiration (Ans : C)

17. Cooking oil can be converted into vegetables ghee by the process of–
(A) Oxidation (B) Hydrogenation
(C) Distillation (D) Crystallisation (Ans : B)

18. Photosynthesis is–
(A) An exothermic process (B) An endothermic process
(C) A neutral process (D) A thermostatic process (Ans : B)

19. J. B. Sumner isolated first enzyme from Jackbeans as–
(A) amylase (B) trypsin
(C) urease (D) renin (Ans : C)

20. Enzymes are absent in–
(A) fungi (B) bacteria
(C) viruses (D) algae (Ans : C)

21. The enzymes sucrase acts on–
(A) sucrose only (B) sucrose and starch
(C) all disaccharides (D) any organic monomer (Ans : A)

22. C.T. Scanning uses–
(A) Ultrasound waves (B) Gamma rays
(C) X-rays (D) None of the above (Ans : A)

23. Chemically ‘speropolenin’ is a / an–
(A) co-polymer of carotinoid and fatty acid (B) Carbohydrate
(C) Propene (D) Lactic acid (Ans : A)

24. A mixture of salt and sand can be separated by–
(A) Sublimation (B) Dissolving water
(C) Gravity separation (D) Dry distillation (Ans : B)

25. PVC is obtained by the polymerisation of–
(A) propane (B) vinyl chloride
(C) styrene (D) Acetylene (Ans : B)

Responsive ad

Amazon