Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 9 फ़रवरी 2017

Gk Question Answer, General Knowledge Question Answer

Gk Question Answer, General Knowledge Question Answer

1. Udiyageral was a ruler of which dynasty?
Answer: Chera dynasty.
2. The students of Sangam Age were called by which name?
Answer: Pillai.

3. Which type of village was known as Mudur in Sangam Age?
Answer: Old village.

4. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?
Answer: Madukkarai.

5. What was the state emblem of Pandya rulers?
Answer: Fish.

6. Who was the composer of ‘Manimekalai’?
Answer: Sitalai Sattanar.

7. Where was the second Sangam Literature held?
Answer: At Kapatapuram or Alaiway.

8. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?
Answer: Mayur.

9. Who was the founder of Maurya Empire?
Answer: Chndragupta Maurya.

10. What was the early name of Chanakya?
Answer: Vishnugupta.

11. Who was the founder of Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara.

12. Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Answer: Dhana Nanda.

13. Which Indian bird or animal was widely exported during the Sangam Age?
Answer: Peacock.

14. Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?
Answer: Alexandria.

15. Which Sangam composition is known as ‘The Bible of Tamil Land’?
Answer: Tirukkural.

16. Who were the richest and biggest land owning class during the Sangam Age?
Answer: Velas.

17. Who wrote Shilappdikaram in Sangam Literature?
Answer: Elango Adigal.

18. Indra Vihara was the monastery of which religion?
Answer: Buddhist.

19. How many literary compositions were there in Sangam Literature?
Answer: Eight.

20. What was called Iravu during the Sangam Age?
Answer: Extra demands or forced gift.

21. Which period is known as ‘Golden Age’ of Indian History?
Answer: Gupta period.

22. By which name was Chandragupta II famous?
Answer: Vikramaditya.

23. Samudragupta was a worshipper of which God?
Answer: Vishnu.

24. Who was known as Nepolean of India?
Answer: Samudragupta.

25. Kumaragupta was a worshipper of whom?
Answer: Kartikeya.

26. Which religion proof ressed during the Gupta period?
Answer: Hinduism.

27. In which period was the art of temple building commenced?
Answer: Gupta period.

28. Which was the most popular coin commenced by Samudragupta?
Answer: Garura.

29. The Gold coin of Gupta period in inscriptions called?
Answer: Dinar.

30. Where was the capital of Magadha?
Answer: Giribraj (Rajgriha).

31. Who was the founder of ancient dynasty of Magadha?
Answer: Brihadrath.

32. Who was the Inportant king of koshal State?
Answer: Prasenjit.

33. Who was the father of Jarasandh?
Answer: Brihadrath.

34. Koshal is the region of which state?
Answer: Awadh.

35. In which region were 16 Mahajanpada situated?
Answer: North India.

Responsive ad

Amazon