Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

शुक्रवार, 6 जनवरी 2017

World GK, General Knowledge Question Answer, Gk Question Answer


World GK, General Knowledge Question Answer, Gk Question Answer


1. Who among the following Viceroys wrote the book ‘Problems of the East’?
(A) Lord Curzon (B) Lord Clive
(C) Lord Mayo (D) Lord Mountbatten
Ans: Lord Curzon

2. Which among the following Philosophical Systems expounds ‘Critical Examination’ or ‘Solution of a problem by reflection’?
(A) Vaishesika (B) Samkhya
(C) Mimansa (D) Yoga
Ans: Mimansa

3. Who among the following said about Md. Ali Jinnah that he was an ‘Ambassador of Hindu-Muslim Unity’?
(A) Annie Besant (B) Sarojini Naidu
(C) B. G. Tilak (D) None of these
Ans: Sarojini Naidu

4. Which among the following is considered as the best rock cut temple in the world?
(A) Brihadeeswara Temple, Tanjavur (B) Lingaraja Temple, Bhubaneswar
(C) Kailasha Temple, Ellora (D) Kandariya Temple, Khajuraho
Ans: Kailasha Temple, Ellora

5. Badayuni said that “Sultan got freedom from his masses and masses from the Sultan”. Who among the following kings does he refer to?
(A) Alauddin Khilji (B) Balban
(C) Iltutmish (D) Md. Bin Tughlaq
Ans: Md. Bin Tughlaq

6. The Curiosity rover built by National Aeronautics and Space Administration (NASA) as a part of Astrobiology mission successfully landed on the planet–
(A) Mars (B) Saturn
(C) Venus (D) Mercury
Ans: Mars

7. Which of the following is not an endocrine gland?
(A) Pituitary gland (B) Pancreas
(C) Pineal gland (D) None of these
Ans: None of these

8. Which of the following is not correctly matched?
(A) Cyrus Mistry : Tata Group (B) Sheryl Sandberg : Facebook
(C) Larry Page : Google (D) Deepak Parekh : HFCL
Ans: Deepak Parekh : HFCL

9. Which of the following acts as both exocrine and endocrine gland?
(A) Pancreas (B) Spleen
(C) Liver (D) Pituitary gland
Ans: Pancreas

10. Which of the following does not produce hormone?
(A) Heart (B) Kidney
(C) Gastro-intestinal tract (D) None of these
Ans: None of these

11. Lakshadweep Islands are the product of–
(A) Reef formation (B) Volcanic activity
(C) Wave action (D) Plate collision
Ans: Reef formation

12. Which of the following is the smallest country in terms of area?
(A) Maldives (B) Malta
(C) Marshall Islands (D) St. Kitts-Nevis
Ans: Malta

13. Through which one-of the following groups of countries does the ‘Tropic of Capricorn’ pass?
(A) Chile, Paraguay, Namibia (B) Peru, Angola, Zimbabwe
(C) Bolivia, Zambia, Fiji (D) None of these
Ans: Chile, Paraguay, Namibia

14. Which one of the following country does not border Caspian Sea?
(A) Iran (B) Iraq
(C) Georgia (D) Turkmenistan
Ans: Iraq

15. Scheduled Commercial Banks are allowed to borrow at their own discretion using–
(A) Net demand and time liabilities (B) Marginal standing facility
(C) Open market operation (D) None of these
Ans: Marginal standing facility

16. Which of the following does not mainly consist of Portfolio Investment?
(A) FII investment (B) American depository receipts (ADRs)
(C) Global depository receipts (GDRs) (D) None of these
Ans: None of these

17. Which of the following does not contribute to sustainable development?
(A) Improvement of economic well being with social justice.
(B) Restrained use of, natural resources.
(C) Protection of interests of future generations.
(D) None of these
Ans: None of these

18. Which of the following does not include monetary policy instruments?
(A) Repo rate (B) Cash reserve ratio
(C) Open market operations (D) Foreign direct investment
Ans: Foreign direct investment

19. Which among the following States of India are involved in the controversy associated with Mullaperiyar Dam?
(A) Tamil Nadu and Kerala (B) Karnataka and Tamil Nadu
(C) Kerala and Karnataka (D) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
Ans: Tamil Nadu and Kerala

20. Which of the following National Parks was in news due to massive forest fire outbreak that raged for many days?
(A) Nagarahole National Park, Karnataka
(B) Kanha National Park, Madhya Pradesh
(C) Anshi National Park, Karnataka
(D) Bhitarkanika National Park, Odisha
Ans: Nagarahole National Park, Karnataka

21. Rapid spasm in muscle due to low availability of calcium ion in body fluid is called–
(A) Tetany (B) Tetanus
(C) Fibrosis (D) Gout
Ans: Tetany

22. The Indian Association played an important role in arousing national consciousness through the formation of the–
(A) Indian National Congress (B) Bengal British Indian Society
(C) Indian National Conference (D) British India Association
Ans: Indian National Conference

23. The first national news agency of India was–
(A) The Indian Review (B) The Free Press of India
(C) The Hindustan Review (D) The Associated Press of India
Ans: The Free Press of India

24. The tribal rebellion against the British, known as Ulgulan, was organised by–
(A) Birsa Munda (B) Tomma Dora
(C) Ramchandra Raju (D) Ranade
Ans: Birsa Munda

25. Who among the following formed Congress Nationalist Party to act as a powerful pressure group within the Congress?
(A) Motilal Nehru and Tej Bahadur Sapru (B) Madan Mohan Malaviya and M. S. Aney
(C) Surendranath Banerjee and C. R. Das (D) Mrs. Annie Besant and M. S. Aney
Ans: Madan Mohan Malaviya and M. S. Aney

26. Which Congress president conducted negotiations with Cripps in 1942 and Wavell at the Simla Conference?
(A) Abul Kalam Azad (B) Jawaharlal Nehru
(C) J. B. Kripalani (D) C. Rajagopalachari
Ans: Abul Kalam Azad

27. Bhitarkanika wild life sanctuary, an important site of wildlife biodiversity, lies near the confluence of two important rivers. Identify the rivers–
(A) Brahmani and Baitarani (B) Mahanadi and Indravati
(C) Mahanadi and Dhamara (D) None of these
Ans: Brahmani and Baitarani

28. Which among the following States is solely dependent on canal irrigation?
(A) Nagaland (B) Assam
(C) Jammu and Kashmir (D) Tripura
Ans: Nagaland

29. Madhapur is famous for–
(A) largest wind farms cluster.
(B) largest solar plant in India to sterilise milk cans.
(C) newly discovered oil field near Bhuj in Gujarat.
(D) None of these
Ans: largest solar plant in India to sterilise milk cans.

30. Protection and improvement of environment and safeguarding of forests and wildlife of the country are the important directives that come under–
(A) Fundamental Rights (B) Fundamental Duties
(C) Directive Principles of State Policy (D) None of these
Ans: Directive Principles of State Policy

31. Which Committee set up by RBI has the mandate to study issues and concerns in the micro-finance sector?
(A) Y. H. Malegam Committee (B) J. J. Irani Committee
(C) Mashelkar Committee (D) None of these
Ans: Y. H. Malegam Committee

32. Which of the following is concerned with inequality in distribution of family income?
(A) Gini Multiplier (B) Gini Index
(C) Lorenz Curve (D) Laffer Curve
Ans: Gini Index

33. A state of economy where aggregate demand is greater than the total supply of goods and services is called–
(A) Repressed-inflation (B) Reflation
(C) Deflation (D) Demand pull-inflation
Ans: Repressed-inflation

34. Which of the following-forms a major innovation of National Rural Health Mission?
(A) Creation of a cadre of Accredited Social Health Activists (ASHA).
(B) Improvised hospital care.
(C) Decentralisation at district level arid effective utilisation of resources through NGOs and community.
(D) All of these
Ans: All of these

35. Michael Phelps became the only player in history of Olympics to win a record haul of 22 medals in the Olympics.
Who among the following held the earlier record of winning maximum medals at Olympics?
(A) Sergey Bubka (B) Larisa Latyina
(C) Usain Bolt (D) Yelena Isinbayeva
Ans: Larisa Latyina

36. Rupesh Shah is associated with which of the following sport disciplines?
(A) Archery (B) Horse racing
(C) Billiards (D) Polo
Ans: Billiards

37. Who among the following is credited with conceiving and implementing a radically new mode of bringing water to crops in arid and dry land regions called “Micro Irrigation”?
(A) Daniel Hillel (B) Matt Apuzzo
(C) Wang Shu (D) John Gordon
Ans: Daniel Hillel

38. Indian Naval Rating mutiny in 1946 took place in–
(A) Calcutta (B) Madras
(C) Visakhapatnam (D) Bombay
Ans: Bombay

39. The Jain Temples’ known for the finest marble carvings in India are situated at–
(A) Gwalior (B) Kiradu
(C) Modhera (D) Dilwara
Ans: Dilwara

40. Who among the following encouraged the formation of Congress Socialist Party even though he was not a member of it?
(A) Achyuta Patwardhan (B) Jawaharlal Nehru
(C) Jayaprakash Narayan (D) Acharya Narendra Dev
Ans: Jawaharlal Nehru

41. The Widow Remarriages Act was passed during the Governor-Generalship of–
(A) Bentinck (B) Dalhousie
(C) Canning (D) Lawrence
Ans: Dalhousie

42. The Asiatic Society of Bengal was founded by–
(A) Rammohan Roy (B) Sir William Jones
(C) W. W. Hunter (D) William Bentinck
Ans: Sir William Jones

43. The density of water is maximum at 4°C. Such chemical property of water leads to–
(A) continuous availability of ice floating on sea surface.
(B) sustenance of marine life even during harsh winter.
(C) reduced heat loss from the surface of the sea
(D) None of these
Ans: sustenance of marine life even during harsh winter.

44. Which committee reports on economy, improvements in organisation, efficiency or administrative reform consistent with policy on public expenditure?
(A) Public Accounts Committee (B) Estimates Committee
(C) Committee on Public Undertakings (D) None of the above
Ans: Estimates Committee

45. Department of Ex-servicemen Welfare comes under the Ministry of–
(A) Personnel, Public Grievances and Pensions (B) Defence
(C) Home Affairs (D) Labour and Employment
Ans: Defence

46. Which part of the brain is responsible for controlling body temperature?
(A) Pituitary gland (B) Hypothalamus
(C) Thalamus (D) None of these
Ans: Hypothalamus

47. Which of the following forms an important component of the foreign exchange reserves of the country?
(A) Foreign exchange assets of RBI (B) Gold reserves of RBI
(C) SDR holdings of the Government (D) All of these
Ans: All of these

48. Operating principle of optical fibres which are used in endoscopes and telecommunications is based on–
(A) Refraction (B) Critical angle
(C) Total internal reflection (D) Refractive index
Ans: Total internal reflection

49. In which group of crops, growth rate in yield levels appears to have plateaued over the last few years?
(A) Rice and Wheat (B) Pulses and Mustard
(C) Sugarcane and Oilseeds (D) Coarse cereals and plantation crop
Ans: Rice and Wheat

50. Which of the following States has formed ‘Innovation Council’ based on the lines of National Innovation Council?
(A) Bihar (B) Haryana
(C) Karnataka (D) West Bengal
Ans: Haryana

51. Which of the following is the heaviest satellite successfully launched so far by India?
(A) RISAT-l (B) GSAT-12
(C) GSAT-l0 (D) GSAT-8
Ans: GSAT-l0

52. National Aeronautics and Space Administration conducted Gravity Recovery Experiment by a well-orchestrated crash landing on–
(A) Mars (B) Venus
(C) Moon (D) Californian desert
Ans: Moon

53. What is the nationality of Victoria Azarenka?
(A) Moldova (B) USA
(C) Belorussia (D) None of these
Ans: Belorussia

54. Who among the following is the author of the book ‘India-The Critical Years’?
(A) Chandra Shekhar (B) Khushwant Singh
(C) Atal Bihari Vajpayee (D) Kuldip Nayar
Ans: Kuldip Nayar

55. Candi Kalasan and Borobudur temples in Java were built by–
(A) Sailendra kings (B) Suryavarman II
(C) Kamboja dynasty (D) Jayavarman VII
Ans: Sailendra kings

56. Who was the first Muslim writer to make use of Urdu or Hindavi language as a vehicle of expression?
(A) Amir Khusrau (B) Jiauddin Barani
(C) Babar (D) Baz Bahadur
Ans: Amir Khusrau

57. Which Mughal king faced the rebellion of Bundela Chief Jujhar Singh whose father was on friendly terms with Jehangir?
(A) Shah Jahan (B) Aurangzeb
(C) Jehangir (D) Akbar
Ans: Shah Jahan

58. Which Sikh Guru gave the Sikhs a permanent organisation with regular sources of income?
(A) Guru Hargobind (B) Guru Arjan Dev
(C) Guru Angad (D) None of these
Ans: Guru Arjan Dev

59. Which movement was founded under the leadership of Maulana Mohammed Ali, Ajmal Khan, Hasan Imam, Mazhar-ul-Haq as a militant nationalist movement?
(A) Ahrar Movement (B) Al Hilal Movement
(C) Khilafat Movement (D) None of these
Ans: Ahrar Movement

60. The concept of citizen’s charters originated in which of the following countries?
(A) Sweden (B) United Kingdom
(C) United States of America (D) Norway
Ans: United Kingdom

61. Automation of administrative process particularly would lead to the following except–
(A) Paper Work Reduction (B) Elimination of Hierarchy
(C) Administrative Development (D) Development Administration
Ans: Development Administration

62. Which of the following forms part of Distributive Policy issue?
(A) Social insurance (B) Natural disasters
(C) Control of drugs and pharmaceuticals (D) None of these
Ans: Social insurance

63. Who among the following Chief Justices of India had the longest tenure?
(A) Justice M. Hidayatullah (B) Justice Y. V. Chandrachud
(C) Justice B. P. Sinha (D) Justice A. N. Ray
Ans: Justice Y. V. Chandrachud

64. ‘Stagflation’ indicates–
(A) Inflation with growth (B) Deflation with growth
(C) Inflation with depression (D) Inflation with stagnation
Ans: Inflation with depression

65. Which group of labour comes under the provision of Aam Admi Yojana?
(A) All labour in rural areas
(B) Only labour of urban region
(C) All landless labour living below poverty line in rural areas
(D) None of these
Ans: All landless labour living below poverty line in rural areas

66. The process when body attacks their own cells is called–
(A) Auto Immunity (B) Passive Immunity
(C) Active Immunity (D) Allergy
Ans: Auto Immunity

67. A chronic disorder where respiratory surface is decreased due to damage of alveolar walls commonly found in smokers is–
(A) Odema (B) Emphysema
(C) Pneumonia (D) None of these
Ans: Emphysema

68. Who among the following became the first individual athlete from India to win consecutive medals at Olympics?
(A) MC Mary Kom (B) Sushil Kumar
(C) Abhinav Bindra (D) Leander Paes
Ans: Sushil Kumar

69. ‘Mirroring’ is a technique in which same data is written to–
(A) two duplicate disk drives simultaneously
(B) multiple disk drives simultaneously
(C) a mainframe (D) None of these
Ans: two duplicate disk drives simultaneously

70. Which of the following scripts is the basis of newly introduced Indian rupee symbol?
(A) Roman and Devanagari Script (B) Roman and Latin Script
(C) Latin and Devanagari Script (D) None of these
Ans: Roman and Devanagari Script

71. Who among the following is the Chairman of Indian Railways High Level Safety Review Committee?
(A) B. N. Srikrishna (B) Anil Kakodkar
(C) Adi Godrej (D) Anand Mahindra
Ans: Anil Kakodkar

72. Who among the following criticised the moderate politics of Indian National Congress in a series of articles entitled ‘New Lamps for Old’?
(A) Aurobindo Ghosh (B) R. C. Dutt
(C) G. V. Joshi (D) Govind Ranade
Ans: Aurobindo Ghosh

73. Who among the following was a staunch Arya Samajist and was asked by Muslims to preach from pulpit of Jama Masjid?
(A) Swami Sahajanand (B) Swami Shradhanand
(C) Lal Chand (D) Baba Ramchandra
Ans: Swami Shradhanand

74. Who among the following was the advisor to the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
(A) B. Shiva Rao (B) Dr. B. R. Ambedkar
(C) Sachchidananda Sinha (D) B. N. Rau
Ans: B. N. Rau

75. The largest planet with no magnetic field is–
(A) Mercury (B) Venus
(C) Jupiter (D) Saturn
Ans: Venus

76. Which of the following is the most abundant “greenhouse gas” in our atmosphere?
(A) CO2 (B) Water vapour
(C) Methane (D) Chlorofluorocarbon
Ans: Water vapour

77. Who among the following Chief Election Commissioners of India was a Cabinet Secretary to the Government of India?
(A) Sukumar Sen (B) T. N. Seshan
(C) J. M. Lyogdoh (D) Navin Chawla
Ans: T. N. Seshan

78. Who among the following has a residuary power of legislation?
(A) President (B) Parliament
(C) Council of Ministers (D) Governor
Ans: Parliament

79. Money received by Courts in connection with affairs of the Union shall form part of–
(A) Public Account of India (B) Consolidated Fund of India
(C) Contingency Fund of India (D) None of these
Ans: Public Account of India

80. Fresh evaluation of every item of expenditure at the beginning of each financial year is called–
(A) Fresh Budgeting (B) Zero-based Budgeting
(C) Deficit Budgeting (D) None of these
Ans: Zero-based Budgeting

81. Which of the following is carcinogenic?
(A) Hydrocarbons (B) Carbon monoxide
(C) Nitrous oxide (D) Nitric oxide
Ans: Hydrocarbons

82. When pH of rainwater drops below 5.6 it is–
(A) Acidic (B) Basic
(C) Neutral (D) None of these
Ans: Acidic

83. Excess of nitrate in drinking water can cause disease such as methemoglobinemia, which is also called–
(A) Green baby syndrome (B) Blue baby syndrome
(C) Pink baby syndrome (D) White baby syndrome
Ans: Blue baby syndrome

84. German Silver is an alloy that consists of copper, zinc and–
(A) Nickel (B) Tin
(C) Lead (D) Chromium
Ans: Nickel

85. Amorphous form of Silica used in filtration plants is called–
(A) Kieselguhr (B) Silicones
(C) Carbon black (D) None of these
Ans: Kieselguhr

86. Who among the following leaders was not involved with forming underground networks and providing leadership during ‘Quit India Movement’?
(A) Achyut Patwardhan (B) Aruna Asaf Ali
(C) Biju Patnaik (D) P. C. Joshi
Ans: P. C. Joshi

87. Who among the following opposed the formation of Muslim League then being founded in 1906 and acted as Dada Bhai naoroji’s Secretary at Calcutta session?
(A) Aga Khan (B) M. A. Jinnah
(C) Liaqat Ali Khan (D) Sarojini Naidu
Ans: M. A. Jinnah

88. The first All India Kisan Mahasabha was formed at–
(A) Lucknow (B) Madras
(C) Calcutta (D) Patna
Ans: Lucknow

89. Which among the following organisations can be appropriately called as Pre-Congress Nationalist Organisation?
(A) East India Association (B) Young Bengal Association
(C) Indian Association of Calcutta (D) None of these
Ans: Indian Association of Calcutta

90. Who among the following examined in minute detail the entire economic record of Colonial rule since 1757 in his publication ‘The Economic History of India’?
(A) Dadabhai Naoroji (B) Govind Ranade
(C) R. C. Dutt (D) P. C. Joshi
Ans: R. C. Dutt

91. Which of the following crops has great adaptability and it can be grown from Siberia to the tropical regions?
(A) Wheat (B) Oat
(C) Sugarbeet (D) Lentil
Ans: Wheat

92. Which of the following factors are not responsible for soil formation?
(A) Bedrock (B) Weather
(C) Elevation (D) Relief
Ans: Weather

93. The efficiency of transfer of energy from one trophic level to the next is known as–
(A) Primary productivity (B) Ecological niche
(C) Ecological efficiency (D) Trophic pyramids
Ans: Ecological efficiency

94. Biomedication helps clean up aquifers and oil spills. It involves the use of–
(A) Bacteria (B) Bacteria and Fungi
(C) Fungi (D) Fungi and Algae
Ans: Bacteria and Fungi

95. The iron and steel industries of which of the following countries are almost fully dependent on imported raw materials ?
(A) Britain (B) Japan
(C) Poland (D) Germany
Ans: Japan

96. The difference between Indian Parliamentary System and British Parliamentary System lies ill the fact that India has–
(A) both real and a nominal executive.(B) bicameral legislature.
(C) judicial review. (D) None of these
Ans: judicial review.

97. Which of the following has become the first Regional Rural Bank to issue a debit card in the country?
(A) Punjab Gramin Bank (B) Punjab National Bank
(C) Kashi Gomti Samyut Gramin Bank (D) Ahmedabad RRB
Ans: Kashi Gomti Samyut Gramin Bank

98. National Social Security Fund has been created in order to–
(A) fund workers of unorganised sector including weavers, rickshaw pullers, bidi makers, etc.
(B) finance workers of organised sector.
(C) help create self employment opportunities for unemployed youth.
(D) to finance self help groups.
Ans: fund workers of unorganised sector including weavers, rickshaw pullers, bidi makers, etc.

99. Which type of smog causes cracking of rubber and corrosion of metal?
(A) Classical Smog (B) Advection Smog
(C) Photochemical Smog (D) None of these
Ans: Photochemical Smog

100. Which of the following is a suitable technique of separation, identification and purification of a compound?
(A) Chromatography (B) Reverse osmosis
(C) Fractional distillation (D) Zeolite membrane filtration
Ans: Chromatography

Responsive ad

Amazon