Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

सोमवार, 12 दिसंबर 2016

Indian History, GK Questions Answers, General Knowledge Question Answer


Indian History


1. The custom of Johar prevailed among the women of

Ans : Rajputs



2. When did Alexander the great visited India?

Ans : 326 BC




3. Indus valley civilization period was

Ans : 3000-1500BC


4. Who were the architects of Indus Valley Civilization?

Ans : Dravidans



5. The kailashnath Temple at Ellora was constructed by

Ans : Rashtrakuta king Krishna



6. Who designed the Indian parliament Building ?

Ans : Herbert Bekar

GK Questions Answers


7. Thukaram belonged to

Ans : Maharashtra


8. Name the first king in the world who introduced prohibition

Ans : Ashoka




9. Which country is called constitution Research Society?

Ans : Greece


General Knowledge Question Answer


10. Mohenjodaro and Harappa are now in

Ans : Pakistan


11. The oldest veda is ________

Ans : Rig


12. Aryan's lived in

Ans : South India


13. Where is "Bulandh Darwaza " situated ?

Ans : Uttar Pradesh



14. The Dravidians worshipped

Ans : Sakthi -ans



15. The staple food of Indus Valley people was

Ans : Wheat and Barley


16. The brain trust of Chandra Gupta Maurya was

Ans : Kautilya


17. The modern name for Pataliputra

Ans : Patna



18. The city of modern Patna was founded by

Ans : Ajathasatru


19. The modern name for Panipat is

Ans : Kurukshetra



20. Ashvagosha lived during the ________ period

Ans : Kushana



21. Vikramaditya was

Ans : Chandra Gupta II


22. Vathapi was the capital of the

Ans : Chalukyas


23. Which battle in India gave superior status to the Britishers?

Ans : Battle of Buxar


24. Who was defeated by Ghori Mohammed to conquer Delhi?

Ans : Prithviraj



25. Who was known as the 'Whip of the God'?

Ans : Chengizkhan

Responsive ad

Amazon