गुरुवार, 3 मार्च 2016

Current Affairs Quiz: 2 March 2016

Current Affairs Quiz: 2 March 2016

1. Name the Columnist and author of India who on 1 March 2016 was chosen for the 2016 Windham-Campbell Prize.
a) Jug Suraiya
b) Shekhar Gupta
c) Tavleen Singh
d) Jerry Pinto
2. 2016 Windham-Campbell Prizes were announced at Yale University announced in March 2016. Who of the following was chosen for the award in the Drama category?
a) Jerry Pinto
b) Abbie Spallen
c) Hilton Als
d) Helen Garner
3. Name the state that was directed by its High Court to appoint Judicial officers as Additional Commissioner, Assistant Commissioner, and Assistant Collector to adjudicate Revenue cases in the state within six months.
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Maharashtra
d) Tamil Nadu
4. Name the South Africa left-arm spinner who was suspended from bowling by International Cricket Council (ICC) on 1 March 2016 as his action was found illegal.
a) Aaron Phangiso
b) Chris Morris
c) Simon Harmer
d) Dane Piedt
5. Zero Discrimination Day was observed across the world on 1 March 2016 with the theme -
a) Speak Off
b) Open Up
c) Reach Out
d) Stand Out
6. Which state government on 1 March 2016 decided to illuminate 25 municipalities in the state with LED bulbs in 100 days?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Maharashtra
d) Madhya Pradesh
7. The Union Government in the first week of March 2016 ordered rebidding of the strategic 10050-crore rupees Zoji La tunnel. Which company had earlier won the bid to build the tunnel?
a) L&T Engineering & Construction Division
b) IRB Infrastructure
c) Larsen & Toubro Limited
d) Gammon India Ltd
8. Three British scientists, Tim Bliss, Graham Collingridge and Richard Morris, on 1 March 2016 won the Grete Lundbeck European Brain Research Prize. The prize is also known as
a) The Grete Lundbeck Prize
b) The Brain Research Prize
c) The Prize of Wits
d) The Brain Prize
9. Name the race walker who on 28 February 2016 won the gold medal in men's 50km race walk event at the National Championships.
a) Hakam Singh
b) Chandan Singh
c) Basanta Bahadur Singh Rana
d) Jitender Singh Rathore
10. Who on 1 March 2016 won the Best Actor award at the Kerala State Film Awards 2015?
a) Dulquer Salmaan
b) Mammootty
c) Asif Ali
d) Augustine
11. Name the person who was nominated by Portugal Government as a candidate for General Secretary at United Nations.
a) Daniel Sampaio
b) Antonio Guterres
c) Mário Soares
d) Jorge Sampaio
12. Identify the vice admiral who took charge as the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Eastern Naval Command on 29 February 2016 in Visakhapatnam.
a) HCS Bisht
b) Bimal Verma
c) Atul Kumar
d) Pradeep Kumar Chatterjee
13. Identify the vice admiral who took charge as the Flag Officer Commanding-in-Chief of the Andaman and Nicobar Command at Port Blair on 29 February 2016.
a) HCS Bisht
b) Bimal Verma
c) Pradeep Kumar Chatterjee
d) Satish Soni
14. What is the name of the seventh in the series of Indo-Seychelles Joint Training Exercises that concluded on 29 February 2016 at Victoria, Mahe Island in Seychelles?
a) Indchelles-2016
b) Indo-Seychelles-2016
c) Lamitye – 2016
d) Mitra-2016
15. Identify the former Chief Justice of India who took charge as the Chairperson of the National Human Rights Commission on 29 February 2016.
a) Justice RM Lodha
b) Justice P Sathasivam
c) Justice SH Kapadia
d) Justice HL Dattu
1-(d) 6-(a) 11-(b)
2-(b) 7-(b) 12-(a)
3-(a) 8-(d) 13-(b)
4-(a) 9-(c) 14-(c)
5-(d) 10-(a) 15-(d)

सरकारी नौकरियों के बारे में ताजा जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपरोक्त पोस्ट से सम्बंधित सामान्य ज्ञान की जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपचार सम्बंधित घरेलु नुस्खे जानने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

देश दुनिया, समाज, रहन - सहन से सम्बंधित रोचक जानकारियाँ  देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

Responsive ad