बुधवार, 10 फ़रवरी 2016

INDIA :: USEFULL Facts About Census 2011


INDIA :: USEFULL Facts About Census 2011 

≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡≡
1. What is the Total population of India according to 2011 census ?
.
Answer: 121 crore. .( 2016 - 128+ carore)
.
2. Which is the most populous state in India ?
Answer: Uttar Pradesh
.
3. Which is the least populous state in India ?
Answer: Sikkim
.
4.What is the rate of growth of population of India according to 2011 census ?
Answer: 17.64 %
.
5. Which state has the highest fertility rate in India ?
Answer: Meghalaya
.
6. What is the percentage of worlds population having in India?
Answer: 17.5 %
.
7. Literacy Rate in India according to Census 2011?
Answer: 74.04 %
.
8. Which is the most literate state in India ?
Answer: Kerala (93.9%)
.
9. Which is the least literate state in India ?
Answer: Bihar (63.82%)
.
10. Which is the most literate Union territory in India ?
Answer: Lakshadweep (92.2%)
.
11. Which is the least literate Union territory in India ?
Answer: Dadra and Nagar Haveli
.
12. Which is the most Literate districts of India ?
Answer: Serchhip (Mizoram)
.
13. Which is the least Literate districts of India ?
Answer: Alirajpur (Madhya Pradesh)
.
14. Which Indian state has high density of population ?
Answer: Bihar (1106)
.
15. Which Indian state has low density of population ?
Answer: Arunachal Pradesh (17)
.
16. Which state in India has highest sex ratio ?
Answer: Kerala (1084/1000)
.
17. Which state in India has lowest sex ratio ?
Answer: Haryana
.
18. What is the Density of Population of India ?
Answer: 382
.
19. What is the sex ratio of India ?
Answer: 940/1000
.
20. Which Union territory has highest sex ratio ?
Answer: Puducherry
.
21.Which Union territory has lowest population ?
Answer: Lakshadweep
22. What is the number of districts in India according to 2011 census ?
Answer: 640





सरकारी नौकरियों के बारे में ताजा जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपरोक्त पोस्ट से सम्बंधित सामान्य ज्ञान की जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपचार सम्बंधित घरेलु नुस्खे जानने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

देश दुनिया, समाज, रहन - सहन से सम्बंधित रोचक जानकारियाँ  देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 


Responsive ad

Amazon