गुरुवार, 4 फ़रवरी 2016

Current Affairs

Current Affairs Quiz: 3 February 2016
1. President Pranab Mukherjee on 3 February 2016 conferred Honorary Rank of General of Indian Army on General Rajendra Chhetri. He is the Chief of the Army Staff of
a) Bhutan
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Sri Lanka
2. Identify the State. It on 3 February 2016 extended the Aahar cheap meal scheme to all the districts?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Odisha
3. Name the former Lok Sabha Speaker and former Union Agriculture Minister in PV Narasimha Rao Ministry who died on 3 February 2016.
a) Rabi Ray
b) GMC Balayogi
c) KS Hegde
d) Balram Jakhar
4. Name the person who was appointed as the Head of Mission and Force Commander of the United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF) on 2 February 2016.
a) Saroj Kumar Jha
b) Jai Shanker Menon
c) Jai Kumar Garg
d) Muktesh Kumar Pardeshi
5. Name the state that on 2 February 2016 won the 61st National School Athletics championship.
a) Kerala
b) Punjab
c) Tamil Nadu
d) Jharkhand
6. Who will head the committee that was appointed by Supreme Court appointed on 2 February 2016 to sell assets of Pearls Agrotech Corporation Ltd (PACL)?
a) Gautam Ghosh
b) Arvind Panagariya
c) L Narshimha Reddy
d) RM Lodha
7. Dr. Babasaheb Ambedkar Special Collective Incentive Scheme for the economically backward Dalit entrepreneurs was announced by which state?
a) Maharashtra
b) Uttar Pradesh
c) Telangana
d) West Bengal
8. With which country the EU Commission on 2 February 2016 agreed on the Privacy Shield framework for inter governmental data transfer?
a) The USA
b) India
c) Brazil
d) Japan
9. Which Indian film on 1 February 2016 won the Best First Foreign Film Award conferred by the French Syndicate of Cinema Critics for the first time?
a) Manjhi: The Mountain Man
b) Masaan
c) Titli
d) Angry Indian Goddesses
10. Which company on 2 February 2016 replaced Apple Inc. to become the world's most valuable public company?
a) Google
b) Alphabet Inc.
c) Microsoft
d) Exxon Mobil Corp.
11. Identify the former Reserve Bank of India Deputy Governor who passed away on 2 February 2016 in Mumbai.
a) SS Tarapore
b) VV Tarapore
c) KV Tarapore
d) C Rangarajan
12. Name the bollywood actor who won the lifetime achievement award in New Delhi on 2 February 2016?
a) Amitabh Bachchan
b) Salman Khan
c) Anupam Kher
d) None of These
13. Name the veteran urdu fiction writer who died on 2 February 2016 in Lahore?
a) Ashfaq Ahmed
b) Intizar Hussain
c) Bano Qudsia
d) Ibn-e-Safi
14. Who was appointed as the chief Justice of Gujarat High Court on 3 February 2016?
a) Justice VM Sahai
b) Justice DH Waghela
c) Justice Ramayyagari Subhash Reddy
d) Justice Jayant Manganlal Patel
15. Identify the organization with which NIIF signed a MoU to set-up Russia-India High Technology Private Equity Fund for joint implementation of investments into projects in India?
a) Asian Bank
b) World Bank
d) RUSNANO OJSC of Russia
1-(b) 6-(d) 11-(a)
2-(d) 7-(a) 12-(a)
3-(d) 8-(a) 13-(b)
4-(b) 9-(c) 14-(c)
5-(a) 10-(b) 15-(d)

Responsive ad