बुधवार, 3 फ़रवरी 2016

Current Affairs

Current Affairs Quiz: 2 February 2016
-----------------------------------------------
1. What is the theme of the World Wetlands Day that was observed on 2 February 2016?
a) Wetlands-Cultivable Lands
b) Sustainable Lands for Development
c) Wetlands for our Future – Sustainable Livelihoods
d) None of These
2. Construction work of Borehole Geophysics Research Laboratory (BGRL) was inaugurated on 2 February 2016 by Union Minister Harsh Vardhan at
a) Karad, Maharashtra
b) Karjat, Maharashtra
c) Banghat, Uttarakhand
d) Lansdowne, Uttarakhand
3. Who was appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Corporation Bank on 1 February 2016?
a) S R Bansal
b) V K Aggarwal
c) Ramesh Gupta
d) Jai Kumar Garg
4. Which social legislation on 2 February 2016 completed ten years of implementation?
a) MGNREGA
b) Right to Education Act
c) Food Security Act
d) Street Vendors Act
5. In which city the third Global Ayurveda Festival began on 31 January 2016?
a) Hyderabad
b) Bengaluru
c) Kozhikode
d) Mumbai
6. Which country on 1 February 2016 granted licence to use gene editing techniques on human embryos?
a) United Kingdom
b) France
c) Japan
d) United States of America
7. India’s first underwater restaurant was unveiled on 1 February 2016 in which city?
a) Mumbai
b) Chennai
c) Ahmedabad
d) Pune
8. Which country on 1 February 2016 lifted ban on import of Indian Groundnut?
a) China
b) Vietnam
c) Philippines
d) Pakistan
9. WHO on 1 February 2016 declared Public Health Emergency of International Concern over spread of Zika virus. The virus is transmitted by
a) Machaomyia flies
b) Acartophthalmus flies
c) Aedes mosquitoes
d) Bolitophila mosquitoes
10. Prime Minister Narendra Modi and Afghanistan Chief Executive Officer on 1 February 2016 inked a pact for visa-free travel by their diplomats. What is the name of the Afghan CEO?
a) Abdullah Abdullah
b) Ashraf Ghani
c) Abdullah Ghani
d) Ashraf Ashraf
11. Name the IPS officer who on 1 January 2016 became the first woman to head a paramilitary force.
a) Archana Ramasundram
b) Kanchan Chaudhary Bhattacharya
c) Kanwaljeet Deol
d) Meera Borwankar
12. Name former President APJ Abdul Kalam’s book that was launched in Johannesburg, South Africa on 1 January 2016.
a) Indomitable Spirit
b) Transcendence: My Spiritual Experiences with Pramukh Swamiji
c) Wings of Fire
d) Turning Points
13. Identify the Indian national who was appointed as the Senior Director for the Fragility, Conflict and Violence Group at the World Bank on 1 February 2016.
a) Saroj Kumar Jha
b) Jim Young Kim
c) Shashi Tharoor
d) Shanta Devarajan
14. Which country on 1 February 2016 approved a draft Citizenship Law to expand scope for dual citizenship its citizens?
a) North Korea
b) Bangladesh
c) Malaysia
d) Japan
15. For which state of India did World Bank approved Million US dollars 35 to Improve Citizen Access to Public Services on 29 January 2016?
a) Andhra Pradesh
b) Himachal Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh
Answers
1-(c) 6-(a) 11-(a)
2-(a) 7-(c) 12-(b)
3-(d) 8-(b) 13-(a)
4-(a) 9-(c) 14-(b)
5-(c) 10-(a) 15-(d)

Responsive ad

Amazon