शुक्रवार, 12 फ़रवरी 2016

Current Affairs Quiz: 11 February 2016



Current Affairs Quiz: 11 February 2016

==================================
1. Name the person who was appointed as Australia's new High Commissioner to India on 11 February 2016.
a) Frances Adamson
b) Harinder Sidhu
c) Pallavi Sharda
d) Mathai Varghese
2. The North Atlantic Treaty Organization (NATO) and the European Union (EU) on 10 February 2016 signed an agreement to improve cooperation on
a) Tackling ISIS
b) Crimea Issue
c) Cyber defense
d) Migrants Issue
3. Who took the charge as the director of the United Nations Information Centre (UNIC) in Buenos Aires that serves Argentina and Uruguay on 10 February 2016?
a) Tamar Hahn
b) Kiran Mehra-Kerpelman
c) Yuri Afanasiev
d) None of these
4. Which state on 10 February 2016 unveiled the draft document titled Vision 2030?
a) Assam
b) Delhi
c) Gujarat
d) Karnataka
5. Which UNESCO World Heritage Site in India will be completely electrified by the Independence Day 2016?
a) Ajanta-Ellora caves
b) Ellora Caves
c) Hill Forts of Rajasthan
d) Elephanta Island
6. The Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) agreed to store half of crude oil in which of the following strategic petroleum storage that is being managed by Indian Strategic Petroleum Reserve Ltd. (ISPRL)?
a) Padur
b) Mangalore
c) Visakhapatnam
d) Chandikhole
7. Who on 8 February 2016 was named as IFPI Global Recording Artist of 2015 across all music formats?
a) Adele
b) Ed Sheeran
c) Taylor Swift
d) One Direction
8. Identify the veteran Bengali film director who passed away on 10 February 2016 in Kolkata?
a) Bappaditya Bandopadhyay
b) Satyen Bose
c) Aurobindo Mukherjee
d) Chidananda Das Gupta
9. Identify the Kerala martial artist who on 8 February 2016 set a new world record for most knuckle push-ups in a minute is?
a) Melvin Matthew
b) Sijin Jacon
c) V J Gomes
d) K J Joseph
10. Smartbox Ecommerce Solutions on 9 February 2016 announced its tie-up with which bank to help reduce delivery returns for e-commerce firms?
a) Bank of India
b) YES Bank
c) Dena Bank
d) Axis Bank
11. For which region of India did Union Government released the Hydrocarbon Vision 2030 in February 2016?
a) Ghoorkha land
b) North Andhra
c) North-east
d) Bhundhel Khand
12. Identify the academy to which Reliance Industries chairman and managing director (CMD) Mukesh Ambani and Sam Pitroda were elected members in February 2016.
a) Indian National Academy of Engineering
b) US National Academy of Engineering (NAE)
c) UN Academy of Aviation
d) None of these
13. Where was the Marine Museum inaugurated on 3 February 2016?
a) Puri, Odisha
b) Digha, West Bengal
c) Andaman & Nicobar Island
d) Daman and Diu
14. Which animal was notified as vermin for a period of one year in Uttarakhand by the Union Government in February 2016?
a) Wild Pig
b) Neel gai
c) Wild Fox
d) Wild Elephants
15. Where the National Arogya Fair-2016 was held in the month of February 2016?
a) New Delhi
b) Chennai
c) Dehradun
d) Darjeeling
Answers
1-(b) 6-(b) 11-(c)
2-(c) 7-(a) 12-(b)
3-(a) 8-(c) 13-(b)
4-(a) 9-(d) 14-(a)
5-(d) 10-(b) 15-(c)










सरकारी नौकरियों के बारे में ताजा जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपरोक्त पोस्ट से सम्बंधित सामान्य ज्ञान की जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपचार सम्बंधित घरेलु नुस्खे जानने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

देश दुनिया, समाज, रहन - सहन से सम्बंधित रोचक जानकारियाँ  देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 


Responsive ad

Amazon