शुक्रवार, 12 फ़रवरी 2016

Banking Awareness - MCQs with Answers

Banking Awareness - MCQs with Answers


1. Which of the following public sector banks has highest number of branches in India?
a) Bank of india
b) Allahabad Bank
c) State bank of India
d) Punjab National Bank
ANSWER: c) State bank of India
2. According to CSO's estimates at what percent Indian economy is likely to grow during fiscal 2014-15?
a) 7.4%
b) 7.8%
c) 8.2%
d) 8.5%
ANSWER: a) 7.4%
3. Which bank has received Banking licenses by Reserve Bank of India in 2014 ?
a) Aditya Birla Nuvo Ltd
b) IDFC
c) Bandhan
d) Both b and c
ANSWER: d) Both b and c
4. Bank of Rajasthan was merged with
a) SBI
b) HDFC
c) IDBI
d) ICICI
ANSWER: d) ICICI
5. Which is the largest private sector bank in India ?
a) ICICI
b) Axis
c) HDFC
d) HSBC
ANSWER: c) HDFC
6. What is the full-form of HDFC?
a) Housing Department Finance Corporation
b) Housing Development Financial Corporation
c) Housing Development Finance Corporation
d) Housing Development Finance Company
ANSWER: c) Housing Development Finance Corporation
7. Who headed the committee on Credit Information Reports (CIRs)?
a) Raghuram Rajan
b) Kaushik Basu
c) K.V Kamath
d) Aditya Puri
ANSWER: d) Aditya Puri
8. PJ Naik committee is related to
a) Refinancing weak banks
b) Licensing to private bank
c) Governance of bank boards
d) Privatization of nationalized banks
ANSWER: c) Governance of bank boards
9. Who was was the first Indian to become governor of RBI?
a) Liaquat Ali Khan
b) T. T. Krishnamachari
c) John Mathai
d) C. D. Deshmukh
ANSWER: d) C. D. Deshmukh




सरकारी नौकरियों के बारे में ताजा जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपरोक्त पोस्ट से सम्बंधित सामान्य ज्ञान की जानकारी देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

उपचार सम्बंधित घरेलु नुस्खे जानने के लिए यहाँ क्लिक करें । 

देश दुनिया, समाज, रहन - सहन से सम्बंधित रोचक जानकारियाँ  देखने के लिए यहाँ क्लिक करें । 


Responsive ad

Amazon