Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

सोमवार, 22 जनवरी 2018

Current Affairs, Current GK Question and Answer

Current Affairs, Current GK Question and Answer


1. Which University scientists created the world’s fastest camera?
Answer:- Lund University, Sweden.
2. Mobile App Mission FINFIT was launched by which bank in collaboration with Bangalore startup Fisdom?
Answer:- Lakshmi Vilas Bank.
3.SpaceX launched a Falcon 9 vehicle into space with 10 satellites of a giant of mobile voice and data satellite communications. What is the Name of it?
Answer:- Iridium.
4.The Association of Indian Football Coaches was launched at where?
Answer:- At Mumbai.
5.14th Inclusive Finance India Summit began at where?
Answer:- New Delhi (on December 11, 2017).
6.Which Indian state restricts the use of loudspeakers at religious, public places?
Answer:- Uttar Pradesh.
7. Indian state – Assam Launched ‘Chah Bagichar Dhan Puraskar Mela 2017-18’ Scheme for whom?
Answer:- Tea Garden Workers in the state.
8. India plans to celebrate the Republic Day 2018 (26th January) with the leaders of countries?
Answer:- ASEAN countries.
9. India and which country joint hands to provide visa free entry for flight crew members?
Answer:- Russia.
10. Paytm Payments Bank partnered with this bank for FD (Fixed Deposit) Facility?
Answer:- Induslnd Bank.
11. Which railway station in India entered Limca Book of Records 2018 for having all-women staff?
Answer:- Matunga suburban station.
(on the Central Railway (CR) of Mumbai).
12.Which organization in India, making transparent and efficient new Online Vendor Registration System?
Answer:- Indian Railways.
13.What are the official language speak in Israel mostly?
Answer:- Hebrew (49%) and Arabic (18%).
14. Which ministry launches Regional Project to Tackle Stubble Burning?
Answer:- Ministry of Environment.
15.Which union ministry has launched pilot project i.e. ‘Blue Flag’ for beach clean-up?
Answer:- Ministry of Environment, Forest and Climate Change.
16.Which airport get India’s First Runway on ‘Sea Bridge’?
Answer:- Agatti Airport.
17. The India Government Mint (IGM) has launched the India’s first home-grown high purity gold reference standard. What is the name of this gold reference standard?
Answer:- BND-4201.
18. Which program has been launched by the Union Ministry of External Affairs (MEA) to bring Indian foreign policy to students across India?
Answer:- SAMEEP.
19. What is the name of project launched for Financial Inclusion of Rural Population?
Answer:- DARPAN.
(DARPAN : ‘Digital Advancement of Rural Post Office for A New India’).
20. Central Government has decided to set up how much special courts to deal with cases against tainted lawmakers?
Answer:- 12 special courts.
21.Which organisation body in India introduces the online bill tracking system for Vendors and Contractors?
Answer:- Indian Railways.
22. With which company UN Women organisation Inaugurates ‘We The Women’?
Answer:- Facebook Inc.
23. With which company Ericsson ties for the 5G technology?
Answer:- Bharti Airtel.
24. Which country opens first 3D-printed bridge to Cyclists?
Answer:- Netherland.
25.Indian Institute of Technology, Kharagpur has developed a wireless technology for whom?
Answer:- For the Doctors.
(this technology will enable remote monitoring of patients’ condition ferried in ambulances).


Responsive ad

Amazon