Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

शुक्रवार, 8 सितंबर 2017

GK Questions Answers

GK Questions Answers



1. What is the geographical location of the largest and most populous city Visakhapatnam?


Answer : Its located at the coast of Bay of Bengal


2. Where is the Tirumala Venkateswara Temple is situated at?


Answer : Tirupati


3. What is the largest district in AndhraPradesh?


Answer : Anantapur


4. Araku valley is one of the best tourist destination located in which district?


Answer : Visakhapatnam


5. What is the state animal of Andhra Pradesh?


Answer : Blackbuck


6. What symbolise the state tree of Andhra Pradesh?


Answer : Neem


7. What symbolise the state emblem of Andhra Pradesh?


Answer : Poorna kumbham


8. When did Andhra Pradesh formed as state of Indian union?


Answer : 1 October 1953


9. When Telangana was seperated from Andhra Pradesh?


Answer : 2 June 2014


10. By which act Hyderabad became the capital of both Andhra Pradesh and Telangana?


Answer : Andhra Pradesh Reorganization Act 2014


11. Who founded the great Vijayanagara Empire in Andhra Pradesh in 1336?


Answer : Harihara and Bukka of Sangam Dynasty


12. Who founded the Reddy dynasty in the early of 14th century?


Answer : Prolaya Vema Reddy


13. What is the old name of place Pedavegi?


Answer : Vengi


14. What were the capital of Satavahana dynasty?


Answer : Dharanikota and Amaravati


15. What was the great dynasty ruled the deccan region between 5th and 6th century?


Answer : Vishnukundina dynasty from 420 to 624 A.D


16. Who built the Kondaveedu Fort?


Answer : Rajas of Orissa and Reddy dynasty in 13th century


17. Which state has the second largest coastline in India?


Answer : AndhraPradesh has a coastline of 974 kilometer


18. Which Indian state is to the north of Andhra Pradesh?


Answer : Chhattisgarh


19. Which Indian state is to the west of Andhra Pradesh?


Answer : Karnataka


20. Bay of Bengal is located to which direction of Andhra Pradesh?


Answer : East


21. Which two regions covers the total thirteen districts of Andhra Pradesh?


Answer : a) Coastal Andhra b) Rayalaseema


22. Vijayawada is located on which river?


Answer : Krishna river


23. Which one of the eight major Indian classical dance is the state dance of Andhra Pradesh?


Answer : Kuchipudi


24. What are the main rivers in Andhra Pradesh?


Answer : Krishna and Godavari rivers


25. Which religious people mostly reside in Andhra Pradesh?


Answer : Hindu 90%


26. Who is the current Chief Minister of AP?


Answer : N. Chandrababu Naidu


27. Who is the current Governor of AP as of 2017?


Answer : E.S.L. Narasimhan


28. Who was the first Chief Minister of AndhraPradesh, became the sixth President of India?


Answer : Neelam Sanjiva Reddy


29. Which political party currently ruling in Andhra Pradesh?


Answer : Telugu Desam Party(TDP), it was founded by N. T. Rama Rao in 1982.


30. There are how many constituencies in AndhraPradesh state legislative assembly?


Answer : 175


31. How many seats AndhraPradesh represents in Rajya Sabha?


Answer : 11 seats


32. How many seats AndhraPradesh represents in Lok Sabha?


Answer : 25 seats


33. What is the rank of AndhraPradesh by gross domestic product(gdp) per capita income?


Answer : 16th


34. What is the gdp per capita income in AndhraPradesh in the year 2015-2016?


Answer : Rs 1007600


35. Economy of AndhraPradesh is mainly based on which major sector?


Answer : Agriculture


36. By which name India’s second largest Telugu film industry is known?


Answer : Tollywood


37. Which great author translated Mahabharata from Sanskrit to Telugu language?


Answer : Nannaya Bhattaraka


38. Who is the first female Indian to win Olympic medal in 2000?


Answer : Karnam Malleswari from AndhraPradesh won bronze medal in 69 kg category weight lifting in 2000 Sydney Olympic


39. What is the state sport of AP?


Answer : Kabaddi


40. Who is the personality from AndhraPradesh won the All England Open Badminton Championships 2001?


Answer : Pullela Gopichand


41. Who is the great Telugu personality received first Bharatratna award in 1954 and also served as second President of India?


Answer : Sarvepalli Radhakrishnan


42. Who is the great Kuchipudi dancer received PadmaShree, PadmaBhushan and PadmaBibhushan award in 1968,2001 and 2016?


Answer : Yamini Krishnamurty


43. Who was the first Chief Justice of the High Court in Andhra Pradesh?


Answer : Koka Subha Rao (1956-1958)


44. Nizam of Hyderabad belonged to which dynasty?


Answer : Asaf Zahi


45. Who was the last Nizam of Hyderabad?


Answer : Mir Osman Ali Khan

46. Who is the first recipient of Jnanpith Award in Telugu language?


Answer : Viswanatha Satyanarayana received this award in 1970


47. Where is India’s largest and longest Belum Caves located at?


Answer : Kurnool district


48. What is the location of Andhra Pradesh?


Answer : 16.50°N 80.64°E


49. Who is the current Chief Justice of the High Court in Andhra Pradesh as of 2017?


Answer : Ramesh Ranganathan

50. The great Telugu player M.V. Narasimha Rao is famous for which sport?

Answer : Cricket


Responsive ad

Amazon