Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 22 अगस्त 2017

Gk Question Answer


Gk Question Answer


1 When Zero Discrimination Day was observed ?

Ans:- 1st March 2017.

2 Apple Inc. announced to establish its new iPhone assembly unit in which state of India?

Ans:- Karnataka.

3 From which date SBI’s will merger with 5 of its associate banks?

Ans:- From 1 April 2017 (announced by the Union Government on 23 February 2017).

4 Which new sub-brand was launched by Tata Motors on 2 February 2017?

Ans:- ‘TAMO’

5 Where the 27th meeting of Southern Zonal Council held?

Ans:- Thiruvananthapuram.

6 SC wants what in EVMs for fair elections now?

Ans:- VVPAT (Voter Verifiable Paper Audit Trail).

7 Name the country who hands over two ships to Pakistan Navy for Gwadar Port security?

Ans:- China.

8 On June 28, 2017, which telecom operator announced the launch of the Asia-Africa-Europe (AAE-1) submarine cable system?

Ans:- Reliance Jio.

9 The government has merged the Urban Development and Housing and Urban Poverty Alleviation Ministries. The merged ministry will now be known as:

Ans:- Ministry of Housing and Urban Affairs.

10 What was the India GDP growth in March Quarter?

Ans:- 6.2%

11 Government has exempted the import of which items from the goods and services tax (GST)?

Ans:- Aircrafts, aircraft engines and other aircraft parts on lease.

12 Which private sector bank has recently launched an Image Debit Card to enable its cardholders to personalise the card with the image of his/her choice?

Ans:- Karnataka Bank.

13 How many MoUs in the textiles sector were signed on July 1, 2017, the 2nd day of mega textiles trade fair, ‘Textiles India 2017’?

Ans:- 65.

14 Who has been appointed as the chairman of Tea Board of India?

Ans:- Prabhat Kamal Bezboruah.

15 PepsiCo India forays into Dairy Products with what?


Ans:- Oats-Based Milk Beverage.

16 Which country is now the second largest steel producer in the world?

Ans:- India.

17 Which state government of India took decision to set up ‘Book Banks’ in all schools in the state?

Ans:- Punjab Government.

18 Chief Minister of Harayana ‘Manohar Lal Khattar’ launched an mobile app to provide information about various schemes of government?

Ans:- E-Sewa.

19 Name the seventh entity to receive a final license from RBI in 2017?

Ans:- Aditya Birla Idea Payments Bank Ltd.

20 India’s new Ambassador to World Trade Organisation ?

Ans:- J S Deepak.

21 India’s first Aadhaar based Iris Eye Scan Customer Verification and Fingerprint Operated ATM launched at where?

Ans:- At Telangana by DCB Bank.

22 ‘T-Wallet’ is the official digital wallet of which Indian state?

Ans:- Telangana, launched it on June 1st, 2017.

23 In India the first Electric Mass Transport Project launched at where?

Ans:- Nagpur.

24 Bharti Airtel and Ola Cabs tie-up to offer what?

Ans:- Integrated digital services.

25 India’s first International centre for Foot and Mouth Disease (ICFMD) inaugurated by whom?

Ans:- Union Agriculture minister Radha Mohan Singh.


26 ‘Digital Gold’ scheme is launched by whom?

Ans:- Indian payment and commerce company ‘Paytm’.

27 NSDC & NSDF inked MoU with Sashastra Seema Bal for what?

Ans:- Skill development.

28 Rs 6000-cr tractor loan settlement scheme was announced by whom ?

Ans:- SBI.

29 Income Tax Department launched the massive operation to unearth unaccounted money. What is the name of this operation?

Ans:- ‘Operation Clean Money’ (‘Swachh Dhan Abhiyan’).

30 In which two cities India Post Payments Bank (IPPB) kicked off its operations by rolling out pilot services?

Ans:- Raipur and Ranchi.

31 Bombay Stock Exchange has signed a MoU with which entity for cooperation in exchange of information across business areas?

Ans:- Egyptian Exchange.

32 On July 10, 2017, Finance Minister Arun Jaitley launched a new income tax payer e-service module called:

Ans:- Aaykar Setu.

33 SATH (Sustainable Action for Transforming Human Capital) by NITI Aayog belongs to?

Ans:- Education and Health Section in the Indian States.

34) SBI (State Bank of India) got loan $625 million from the World Bank for what?

Ans:- Financing 100 MW rooftop solar projects.

35 Biodegradable Cards introduced by which bank in India?

Ans:- Axis Bank.

36 Which state government of India implements the ‘Green Protocol’ for weddings?

Ans:- Kerala government.

37 Who has been appointed as Full Time Member of SEBI ?

Ans:- Madhabi Puri Buch.

38 4G business of Tikona Networks was acquired by ?

Ans:- Bharti Airtel.

39 16th meeting of FSDC was held in?

Ans:- New Delhi.

40 India with which country has made sign on six agreements?

Ans:- Portugal.

41 First smart grid to generate power from renewable energy sources in the India created by whom?

Ans:- IIEST.

42 The Motor Vehicles Amendment Bill 2016 was passed by?

Ans:- Lok Sabha on April 10, 2017.

43 How many railway stations have been covered under the first phase of World’s largest Station Redevelopment Programme (SRP)?

Ans:- 23.

44 Which airline became the 12th and the newest domestic airline in the country?

Ans:- ‘Zoom Air’.

45 As per Reserve Bank of India’s (RBI) Financial Stability Report 2017, India’s economic growth in terms of gross value added (GVA) in 2017-18 is projected at:

Ans:- 7.3%

46 Which Indian state government switched January-December financial year cycle?Ans:- Madhya Pradesh.

47 Which country got ranked of 78th in Global Passport Index?

Ans:- India.

48 PM Narendra Modi inaugurates India’s first international exchange at where?

Ans:- Gujarat International Finance Tec-City, Gandhinagar, Gujarat, India.

49 India Steel 2017 was inaugurates by whom in Mumbai?

Ans:- Steel Minister – Chaudhary Birender Singh.


50 Who has been appointed as the new Chairman of SEBI ?

Ans:- Ajay Tyagi.

Responsive ad

Amazon