Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

गुरुवार, 20 जुलाई 2017

Rajasthan GK Questions and answer, General Knowledge Question Answer, GK Quiz @ ssc.nic.in


Rajasthan GK Questions and answer, General Knowledge Question Answer, GK Quiz @ ssc.nic.in



1. The largest poppy seed producing district in rajsasthan is?
Udaipur
Tonk
Jaipur
Bhilwara

Ans : B

2. Rajasthan Tourism Tagline?
A New Experience
The Incredible state of India
Full of Surprises
God’s Own Country

Ans : B)

3. Which is the highest peak of Rajasthan?
Achalgarh
Bairath
Ser
Guru Shikhar

Ans : D

4. Where the Headquarter of North-Western Railway is?
Udaipur
Chittorgarh
Marwad
Jaipur

Ans : D

5. The source of river Banas is–
Khamnor Hills
Bairath Hills
Kumbhalgarh Hills
Gogunda Hills

Ans : A

6. In Which district of Rajasthan, highest Literacy perecentage is?
Bikaner
Kota
Jaipur
Tonk

Ans : B



7. The popular Jaswant animal fair is conducted in which district of Rajasthan?
Kota
Karoli
Bharatpur
Jaisalmer

Ans : C

8. Which city is called as Rajasthan ka Nagpur?
Kota
Tonk
Jhalawar
Bharatpur

Ans : C

9. Which of the Following City nick name is Blue city?
Kota
Jodhpur
Jaisalmer
Bikaner

Ans : B

10. Which city is famous for White Cement in Rajasthan
Kota
Bhilwara
Gotan
Pushkar

Ans : C

11. Rajasthan State Formation day?
5 October
17 August
1 November
1 August

Ans : C

12. How many district are there in Rajasthan?
31
33
32
39

Ans : B

13. Total Number of Assembly seats in Rajasthan ?
198
200
204
210

Ans : B

14. State Animal of Rajasthan?
Chinkara
Tiger
Camel
Elephant

Ans : A and C


15. State tree of Rajasthan?
Khejari
Babool
Neem
Mango

Ans : A

16. Which state is North to Rajasthan?
Gujarat
Uttar Pradesh
Punjab
West Bengal

Ans : C

17. Who was the first chief Minister of the Rajasthan?
Pandit Hiralal Shastri
Mohan Lal Sukhadia
Hira Lal Devpura
Shiv Charan Mathur

Ans : A

18. In Which district of Rajasthan Mica mixed hematite iron ore is found?
Bhilwara iron-in-rajasthan
Jodhpur
Jaipur
Kota

Ans : A

19. In which city of Rajasthan the observatory of the Indian Weather Department Is located?
Jodhpur
Kota
Jaipur
Bikaner

Ans : C


20. Which city is Known as city of Wales?
Raj Samand
Alwar
udaipur
Jodhpur

Ans : C

21.Who was the first to use the name of Rajputana ?
Harodotus
George Tomas
Tod
John Marshel

Ans : B

22. From which city of Rajasthan does the famous dance Dhol originate?
Alwar
Kota
Jaipur
Jalore

Ans : D

23. In Which district Central Camel Breeding Centre is located?
Baran
Jodhpur
Tonk
Jhunjhunu

Ans : B

Check Now: Science & Technology Current Affairs

24. Which lake is also known as Tod-Rock in Rajasthan?
Nakki lake
Lolayat lake
Rajasmand lake
Anasagar lake

Ans : A

25. Lake Foy sagar situated at?
Bhilwara
Jodhpur
Bikaner
Ajmer

Ans : D

Responsive ad

Amazon