गुरुवार, 18 मई 2017

Bank GK, General Knowledge Question Answer, important Quiz, GK Question and Answer @ ssc.nic.in

Bank GK, General Knowledge Question Answer, important Quiz, GK Question and Answer @ ssc.nic.in


1. RBI’s Policy stance to manage interest and liquidity are used for ?
A) Moderate inflation and maintain economic growth
B) Moderating competition among private and public sector banks
C) Eradicate un-employment in Public Sector
D) Moderate Currency Supply in Public Sector
E) Moderate deposits in Public sector banks

Answer : A

2. In India the interest rate on savings bank accounts in all nationalized commercial banks is fixed by?
A) Union Ministry of Finance
B) Union Finance Commission
 C) Indian Banks Association
D) Reserve Bank of India
E) All the banks decide together

Answer : E

3. What is Repo Rate?
A) It is a rate at which RBI sells government securities to banks
B) It is a rate at which RBI allows small loans in the market
C) It is a rate at which banks borrow rupees from Reserve Bank of India
D) It is rate which is offered by Banks to their most valued customers or Prime Customers
E) None of these

Answer : C

4. NPA in banking terminology denotes?

A) New Para-banking Assets
B) Net Profitable Assets
C) Net Performing Assets
D) Non Performing Assets
E) New Pension Act

Answer : D

5.When a customer draws a cheque on a bank?
A) It is a mandate on that bank to pay
B) It is a mandate on the Government of India to pay
C) It is a mandate on the State Government to pay
D) It is a mandate on the RBI to pay
E) It is a mandate on the Finance Ministry to pay

Answer : A

6. KYC Stands for?
A) Know Your Company
B) Know Your Customer
C) Know Your Currency
D) Know your Credits



7. The Maximum amount of the total Revenue Earned by the government of India Comes from ? A) Income Tax
B) Customs Duty
C) Excise Duty
D) Value Added Tax
E) Corporate Tax

Answer : E

8. Financial Inclusion’ is the latest powerful total adopted by Reserve Bank of India, to fulfill the basic objective of ?
A) Uplifting of Population lying below poverty line
B) Connecting every Indian to the Country’s Banking System
C) Ensuring bank finance to all the landless agriculturists
D) Overall financial growth backed by inflation control

Answer : B

9. Which bank is the Banker to the Central Government?
A) Central Bank of India
B) Reserve Bank of India
C) Punjab National Bank
D) State Bank of India
E) All of these


Answer : B

10. The higher growth of economy certainly reduces the ?
A) Gender inequalities
B) Poverty
C) Population of a country
D) Flow of foreign direct investment
E) None of these

Answer : B

11.Nationalized Bank is also known as?
A) Private Sector Banks
B) Self help Groups
C) Cooperative Banks
D) Grameena Banks
E) Public Sector Banks

Answer : E

12.In which of the following accounts, operation by cheques is permitted?

A) Savings bank accounts and fixed deposit accounts
B) Current accounts and fixed deposit accounts
C) Savings bank accounts and floating loan accounts
D) Savings bank accounts and cash accounts
E) Savings banks accounts and current accounts

Answer : E

13.Which of the following is NOT comes under the functions of Banks?

A) Accept demand and time deposits from the public
B) Accept items for keeping in safe custody
C) Sell gold coins
D) Buy commodities for trading
E) Accept foreign currency for selling to money changers

Answer : D

14.RTGS enables?

A) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another bank
B) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of another branch within the same bank
C) Immediate transfer of money from customer of another country
D) Immediate transfer of money from customer of one bank to customer of RBI

Answer : A


15.Which among the following is the private sector banks? A) Union Bank of India B) Syndicate Bank C) IDBI Bank D) UCO Bank E) HDFC Bank Answer : E


16.Travellers Cheque is ?
A) A supplementary credit card
B) A cheque issued by a bank or finance institution which functions as capital
C) A certificate issued by a bank or finance institution in lieu of cash
D) A cheque issued by a bank or finance institution which functions as a bond
E) A prepaid instrument issued by a bank or financial institutions which can be substitute of cash

Answer : E


17.Mortgage is a security created on?
A) Movable property for a loan given by a bank
B) Immovable property for a deposit received by a bank
C) A confirmation of immovable property given by a bank
D) Movable property for a deposit given by a bank
E) Immovable property for a loan given by a bank

Answer : E


18.Which of the following is an international Credit Rating Agency and was recently in NEWS?
A) UNDP
B) Standard & Poor’s
C) UNCTAD
D) BNP Parbas
E) Abbey National

Answer : B


19.What is the full form of the name ‘ILO’ an agency of the United Nations?
A) International Labour Organization
B) International Legal Organization
C) Indian Labour Organization
D) Information & Legal Organization
E) Indian Lawyer’s Organization

Answer : A

20.For using the safe deposit locker facilities, bank customers pay?
A) Commission of locker
B) Interest on locker
C) Rent on locker
D) Exchange on locker
E) Safe custody charges

Answer : C


Responsive ad

Amazon