Sarkari Naukri

यह ब्लॉग खोजें

मंगलवार, 7 फ़रवरी 2017

GK Questions Answers, GK Quiz


GK Questions Answers, GK Quiz

1. What is Funny Bone?
(a) A muscle
(b) A nerve
(c) A bone
(d) A blood vessel

Ans. b



2. Man cannot digest cellulose whereas cows can do so because?
(a) their gut contains bacteria capable of digesting cellulose.
(b) they have a many – chambered stomach.
(c) they have efficient grinding molars.
(d) they produce an enzyme cellulose which can digest cellulose.

Ans. a



Q.40. Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children?
(a) Glycerol
(b) Xylidine
(c) Thalidomide
(d) None of these

Ans. c



3. The diploid number of chromosomes in human body is ?
(a) 24
(b) 40
(c) 46
(d) 48

Ans. c

4. The largest cell in the human body is
(a) Nerve cell
(b) Muscle cell
(c) Liver cell
(d) Kidney cell

Ans. a

5. Which of the following is not a bone in the human body?
(a) Sternum
(b) Humerus
(c) Pericardium
(d) Tibia Ans. c

6.Cornea is a part of which of the following organs of human body?
(a) Eye
(b) Ear
(c) Nose
(d) Heart

Ans. a

7. Lichens are formed due to the symbiotic association of
(a) moss and fungi
(b) bacteria and fungi
(c) algae and fungi
(d) None of these

Ans. c



8. Rennin and lactase, the enzymes required to digest milk, disappear in the human body by the age of
(a) two
(b) three
(c) five
(d) eight Ans. a



9. Duodenum is situated
(a) at the uppermost part of the small intestine
(b) near the lungs
(c) in the brain
(d) at the tail end of the intestine Ans. a



10. The heart is covered by a membrane called
(a) Epidermis
(b) Dermis
(c) Epicardium
(d) Pericardium Ans. d



11. About ……..of the total calcium present in the human body is in the blood.
(a) 99%
(b) 70%
(c) 5%
(d) 1% Ans. d



12. Phenylketonuria is an example of an inborn error of metabolism. This ‘error’ refers to
(a) hormonal overproduction
(b) non disjunction
(c) atrophy of endocrine glands
(d) inherited lack of an enzyme Ans. c



13. As in the arms and legs, blood flows against gravity and is prevented from flowing back by
(a) the extremely low pressure of venous blood
(b) valves
(c) movements in the surrounding muscles
(d) the narrowing down of the lumen of veins by the contraction of the muscle layer comprising their walls
Ans. b



14. Identical twins arise when two
(a) cells develop independently from the same zygote
(b) gametes develop independently
(c) sperms develop independently
(d) ova develop independently Ans. a



15. Element that is not found in blood is
(a) iron
(b) copper
(c) chromium
(d) magnesium Ans. c



16. Scratching eases itching because
(a) it kills germs.
(b) it suppresses the production of enzymes which cause itching,
(c) it removes the outer dust in the skin.
(d) it stimulates certain nerves which direct the brain to increase the production of antihistaminic chemicals.
Ans. d



Q.11. The gland, which in relation to body size is largest at birth and then gradually shrinks after puberty, is?
(a) Thyroid
(b) Pituitary
(c) Thymus
(d) Adrenal
Ans. c



Q.12. A human sperm may contain ?
1. X-chromosome
2. Y-chromosome
3. XY-chromosome
(a) 1 only
(b) 2 only
(c)1 and 2
(d) l,2 and 3
Ans. c



Q.13. Which of the following is not a bone in the legs of human body?
(a) Radius
(b) Tibia
(c) Femur
(d) Fibula
Ans. a



Q.14. Bleeding from artery is characterized by which of the following?
1. Blood is red.
2. Blood is purple.
3. Bleeding is continuous.
4. Bleeding is intermittent.
(a) 1 and3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4
Ans. b



Q.15. Which of the following is not a vestigial organ?
(a) Centriole
(b) Molar tooth
(c) Appendix
(d) Diaphragm
Ans. d



Q.16. Which of the following bone articulations forms the gliding joint?
(a) Humenis and radius
(b) Carpals
(c) Hip girdle and femur
(d) Skull & neck verterbrae
Ans. b



Q.17. Pancreas secretes hormones which help in
(a) blood clotting
(b) production of antibodies
(c) growth of body
(d) keeping sugar balance in body
Ans. d



Q.18. S-A node of mammalian heart is known as
(a) Autoregulator
(b) Pace-maker
(c) Time controller
(d) Beat regulator
Ans. b

Q.19. Consider the following statements regarding blood pressure:
1. It is the pressure exerted by the blood on the walls of any vessel.
2. It decreases in the arteries as the distance from the heart increases,
3. It is lower in the capillaries than in the arteries.
4. It is usually lower in women than in men.
Of these, the correct ones are
(a) 1 and 4
(b) l, 2and 3
(c) 2,3 and 4
(d) l,2,3 and 4
Ans. d



Q.20. The hormone responsible for the secretion of milk in mothers, is?
(a) ACTH
(b) Leutinizing hormone
(c) Adrenalin
(d) Lactogenic hormone



Q.21. What is the correct sequence of the following in heart attack?
1. Narrowing of the inner orifice of the vessel
2. ‘Plaque’ from fibrous tissue and high cholesterol
3. Inadequate supply of blood and oxygen
4. Clots of blood carried into the coronary arteries
(a) 1,2,3,4
(b) 2,4, 1,3
(c) 2, 3, 1, 4
(d) 4, 2, 1 3 Ans. b



Q.22. Bile juice is secreted by
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Spleen
(d) Gall bladder Ans. b



Q.23. Veins differ from arteries in having
(a) thinner walls
(b) strong walls
(c) narrower lumen
(d) valves to control direction of flow Ans. d



Q.24. What is the main function of insulin in the human body?
(a) To maintain blood pressure
(b) To help in digestion of food
(c) To control the level of sugar in the body
(d) To check the level of iodine in the body Ans. c



Q.25. An enzyme that works in an acidic medium is
(a) pepsin
(b) tiypsin
(c) ptyalin
(d) maltoseAns. a



Q.26. The blood pressure is the pressure of blood in
(a) arteries
(b) veins
(c) auricles
(d) ventricles

Ans. a



Q.27. The total number of bones in human skull are
(a) 8
(b) 12
(c) 30
(d) 32 Ans. c



28. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. BoliviaAns : d



29. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. PortugalAns : b

30. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune Ans : c



31. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury Ans : c



32. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km Ans : b



33. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti Ans : c



34 How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four timesAns : a

35. The term socialist was added in the Preamble by the…amendment
a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th Ans : b



36 The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim Ans : d



37. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far?
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross Ans : d



38. The Finance Commission is appointed for every… year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6 Ans : c



39. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan

Ans : c



40. Who is the founder of the Capital city of Agra?
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad

Ans: c



41. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam

Ans : a



42. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji

Ans : d



43. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c



44. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c



45. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess

Ans : a



46. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a



47. “The Woman of the Millennium” selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi

Ans : d



48. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years

Ans : a



49. The “Common Wealth Games 2002? will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra
Ans : b

Railway Recruitment Boards's General Awareness Questions

50. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947
Ans : b



51. The “Killer Instinct” is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain

Ans : c



52. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank

Ans : c



53. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting
Ans : d



54. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of….republica?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13

Ans : c



55. Which of the following harbours is considered as the world’s finest natural harbour?
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour

Ans : a



56. Who invented Radar?
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy

Ans : c



57. Sandal Wood trees are mostly found in…
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests

Ans : d



31. The first country to legalise medically assisted suicide is
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands

Ans : d



58. India’s newsprint industry is mainly located in
a. Indore
b. Dehradun
c. Nepanagar
d. Nagpur

Ans : c



59 The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana

Ans : a



60. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these

Ans : a



61. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans

Ans : a



62. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930

Ans : c



63. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975

Ans : d



64. Who is the founder of Mahabalipuram ?
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola

Ans : c



65. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru

Ans : b



66. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932

Ans : c



67. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway

Ans : c



68. Which of the following glands controls the development of sex organs in humans?
(a) Paancreas
(b) Thyroid
(c) Adrenal
(d) Pituitary

Ans. d



69 Oxygen is transported to every cell of the human body by?
(a) red blood cells
(b) blood platelets
(c) white blood cells
(d) hormones

Ans. a


70 Which of the following components of blood protects human beings from infection?
(a) Plasma
(b) Blood Platelets
(c) Haemoglobin
(d) White Blood Corpuscles

Ans. d



71 The normal temperature of the human body is
(a) 90 F
(b) 98 F
(c) 98.4 F
(d) 96.4 F

Ans. c


72 .If a person can see an object clearly when it is placed at distance of about 25 cm away from him, he is suffering from
(a) myopia
(b) hypermetropia
(c) astigmatism
(d) None of these

Ans. d



73 The blood pressure values of four persons are given below:
1. Mrs.X-90/60
2. Mr.X-160/120
3. Mr. Y-120/80
4. Mrs.Y-140/l00


Who among the following has normal blood pressure?
(a) Mrs. Y
(b) Mr. X
(c) Mrs. X
(d) Mr. Y Ans. d



74. In the case of a ‘Test-tube baby’?
(a) fertilization takes place inside the test tube.
(b) development of the baby takes place inside the test tube.
(c) fertilization takes place outside the mother body.
(d) unfertilized egg develops inside the test tube. Ans. c



75. Pituitary gland is present
(a) below the brain
(b) above the brain
(c) inside the brain
(d) nowhere near the brainAns. a



76 Which of the following organs is used in the purification of blood in human body?
(a) Liver
(b) Kidney
(c) Spleen
(d) Lungs Ans. d



Cornea is a part of which of the following organs of human body?
(a) Eye
(b) Ear
(c) Nose
(d) Heart

Ans. a



Q.38. What is Funny Bone?
(a) A muscle
(b) A nerve
(c) A bone
(d) A blood vessel

Ans. b



Q.39. Man cannot digest cellulose whereas cows can do so because?
(a) their gut contains bacteria capable of digesting cellulose.
(b) they have a many – chambered stomach.
(c) they have efficient grinding molars.
(d) they produce an enzyme cellulose which can digest cellulose.

Ans. a



Q.40. Which of the following when taken by pregnant women, is found to be the cause of deformed children?
(a) Glycerol
(b) Xylidine
(c) Thalidomide
(d) None of these

Ans. c



Q.41. The diploid number of chromosomes in human body is ?
(a) 24
(b) 40
(c) 46
(d) 48

Ans. c

Q.42. The largest cell in the human body is
(a) Nerve cell
(b) Muscle cell
(c) Liver cell
(d) Kidney cell

Ans. a



Q.43. Lichens are formed due to the symbiotic association of
(a) moss and fungi
(b) bacteria and fungi
(c) algae and fungi
(d) None of these

Ans. c



Q.44. Insects form the largest class of animals living on land and sea. They are grouped into
(a) 22 orders
(b) 26 orders
(c) 29 orders
(d) 32 orders

Ans. c



Q.45. Which of the following statements is true for planktons?
(a) They live on the surface of lake water.
(b) They live on the bottom of lakes.
(c) They live on the plants growing in water.
(d) They live in the water column.

Ans. b



Q.46. Which of the following has the smallest egg?
(a) Ostrich
(b) Humming bird
(c) Pigeon
(d) Homo sapiens

Ans. c



Q.47. The population of which of the following is maximum on the earth?
(a) Reptiles
(b) Fishes
(c) Birds
(d) Beetles

Ans. d



Q.48. Poison glands of snakes are homologous to
(a) stings of rays
(b) salivary glands of vertebrates
(c) electric organs of fishes
(d) sebaccous glands of mammals

Ans. b



Q.49. The phylum chordata is characterized by the presence of
(a) spinal cord
(b) notochord
(c) nerve chord
(d) None of these

Ans. d



Q.50. Which of the following activities is suppressed by the presence of auxins in plants?
(a) Growth of lateral buds
(b) Cell division
(c) Root initiation
(d) Development of fleshy fruits

Ans. c


51. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ?
(A) Muktasar
(B) Ludhiana
(C) Patiala
(D) Chandigarh
Ans : (D)



52. What does happens when water is condensed into ice ?
(A) Heat is absorbed
B) Heat is released
(C) Quantity of heat remains unchanged
(D) None of these
Ans : (A)



53. Which of the following gases is not a noble gas ?
(A) Zenon
(B) Argon
(C) Helium
(D) Chlorine
Ans : (D)



54. Which of the following diffuses most quickly ?
(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)



55. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ?
(A) 30°C
(B) 27°C
(C) 300°C
(D) None of these
Ans : (B)



56. First Youth Olympic games will be held in—
(A) Japan
(B) China
(C) North Korea
(D) Singapore
Ans : (D)



57. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?
(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)



58. Tripitik is the scripture of—
(A) Jain religion
(B) Hindu religion
(C) Buddhishtha religion
(D) Muslim religion
Ans : (C)



59. Who is the author of ‘Adhe-Adhure’ ?
(A) Mohan Rakesh
(B) Prem Chand
(C) Nirala
(D) Pant
Ans : (A)



60. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?
(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)



61. Where is the Central Food Technology Research Institute situated ?
(A) Delhi
(B) Anand
(C) Ahmedabad
(D) Mysore
Ans : (D)



62. Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ?
(A) Nonviolence
(B) Violence
(C) Triratna
(D) Truth
Ans : (A)



63. Light-year measures which of the following ?
(A) Intensity of light
(B) Mass
(C) Time
(D) Distance
Ans : (D)



64. Which of the following gases is used for ripening the fruits ?
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Ethylene
(D) Acetylene
Ans : (C)



65. Who among the following was involved in Alipore bomb case ?
(A) Aravind Ghosh
(B) P. C. Banerjee
(C) Bipin Chandra Paul
(D) Chandrashekhar Azad
Ans : (A)



66. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Ans : (D)



67. Besides hydrogen, which of the following elements is common in organic compounds ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Nitrogen
(D) Carbon
Ans : (D)



Directions—(Q. 68–71) Find the correct meanings of the words given below :

68. EWE
(A) Calf
(B) Female sheep
(C) Deer
(D) None of these
Ans : (B)



69. Buffalo
(A) Calf
(B) Baby box
(C) Baby bison
(D) Baby cow
Ans : (C)



70. Veneration—
(A) Esteem
(B) High respect
(C) Devotion
(D) Worship
Ans : (B)



71. Vicious—
(A) Remorseless
(B) Ferocious
(C) Kind
(D) Wicked
Ans : (D)



Directions—(Q. 72–25) Choose the word / phrase which is nearest in meaning to the words in question :

72. Bizarre
(A) Colourful
(B) Odd
(C) Insipid
(D) Smart
Ans : (B)



73. Innuendo
(A) Narration
(B) Insinuation
(C) Insist
(D) Insutale
Ans : (B)



74. Salutary
(A) Welcome
(B) Discharge
(C) Promoting
(D) Remove
Ans : (C)



75. Fictile
(A) Fiction
(B) Moulded
(C) Fictitious
(D) Smooth
Ans : (B)



76. Solid Carbon dioxide is termed as—
(A) Soft ice
(B) Dry ice
(C) White ice
(D) None of these
Ans : (B)



77. 1 kg of a liquid is converted into its vapour at its boiling point. The heat absorbed in the process is called—
(A) Latent heat of vaporisation
(B) Latent heat of fusion
(C) Latent heat of sublimation
(D) None of these
Ans : (A)



78. Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect ?
(i) No, since all the students may not have access to the internet easily.
(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct
(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct
Ans : (D)



79. The product ‘Fair and Lovely’ is related to—
(A) WIPRO
(B) I.T.C.
(C) P & G
(D) H.U.L.
Ans : (D)



80. Should the Government make it compulsory for the private medical colleges to join the entrance test conducted by the Government ?
(i) No, private institutions should be empowered, so that they may decide their own admission strategy and improve their work-management.
(ii) Yes, all medical institutions, whether these are private or government’s, should adopt the same entrance standard.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Either argument (i) is correct or argument (ii) is correct
(D) Neither argument (i) is correct nor argument (ii) is correct
Ans : (B)



81. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—

(A) Prime Minister

(B) Chief Justice

(C) Speaker of Lok Sabha

(D) Vice-President

Ans : (D)



82. The metal extracted from Bauxite is—

(A) Silver

(B) Copper

(C) Manganese

(D) Aluminium

Ans : (D)



83. The Cyclone represents a state of atmosphere in which—

(A) Low pressure in the center and high pressure around

(B) There is high pressure in the center and low pressure around

(C) There is low pressure all around

(D) None of these

Ans : (A)



84. The ‘Ocean of Storms’ is the name given to—

(A) Atlantic Ocean

(B) Pacific Ocean

(C) A waterless area on moon surface

(D) None of these

Ans : (C)



85. The capital of Pallavas was—

(A) Arcot

(B) Kanchi

(C) Malkhed

(D) Banavasi







86. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?

(A) Himachal Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Kerala

(D) Uttarakhand

Ans : (C)



87. How much water is contained in our body by mass ?

(A) 65%

(B) 70%

(C) 60%

(D) None of these

Ans : (B)



88. What determines the sex of a child ?

(A) Chromosomes of the father

(B) Chromosomes of the mother

(C) RH factor of the parents

(D) Blood group of the father

Ans : (A)



89. The two civilizations which helped in the formation of Gandhara School of Art are—

(A) Indian and Roman

(B) Indian and Egyptian

(C) Greek and Roman

(D) Indian and Greek

Ans : (D)



90. ‘Thinkpad’ is a laptop associated with which among the following companies ?

(A) HP

(B) TCS

(C) Infosys

(D) IBM

Ans : (D)



91. The first summit of SAARC was held at—

(A) Kathmandu

(B) Colombo

(C) New Delhi

(D) Dhaka

Ans : (D)



92. The wire of flash bulb is made of—

(A) Copper

(B) Barium

(C) Magnesium

(D) Silver

Ans : (C)



93. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called—

(A) Isochors

(B) Isothermals

(C) V.T.P. Curves

(D) Isocurves

Ans : (B)



94. Project Tiger was launched in—

(A) 1973

(B) 1976

(C) 1978

(D) 1983

Ans : (A)



Directions—(Q. 95 and 46) Attempt the question to the best of your judgement.

95. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alpha bet ?

(A) None

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans : (B)



96. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—

(A) (17, 21, 29)

(B) (31, 37, 49)

(C) (13, 15, 23)

(D) (41, 43, 47)

Ans : (D)



Directions—What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

97. 13 13 65 585 7605 129285 …?…

(A) 2456415

(B) 2235675

(C) 2980565

(D) 2714985

Ans : (D)



98. If ‘VEHEMENT’ is written as ‘VEHETNEM’ then in that code how will you code ‘MOURNFUL’ ?

(A) MOURLUFN

(B) MOUNULFR

(C) OURMNFUL

(D) URNFULMO

Ans : (A)



99. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?

(A) Gratify

(B) Avarice

(C) Accessory

(D) Amend

Ans : (C)

RRB'Aptitude Questions

100. Praduman is older than Janaki; Shreshtha is older than Chhama; Ravindra is not as old as Shreshtha but is older than Janaki. Chhama is not as old as Janaki. Who is the youngest ?

(A) Praduman

(B) Janaki

(C) Shreshtha

(D) Chhama

Ans : (D)



In a row of children facing North, Bharat is eleventh from the right end and is third to the right of Samir who is fifteenth from the left end. Total how many children are there in the row ?

(A) 29

(B) 28

(C) 30

(D) 27

Ans : (B)



52. Which number is missing ?

45389, ?, 453, 34

(A) 34780

(B) 8354

(C) 4892

(D) 3478

Ans : (B)



53. If in the word CALIBRE, the previous letter in the English alphabet replaces each consonant and each vowel is replaced by the next letter and then the order of letters is reversed, which letter will be third from the right end ?

(A) A

(B) C

(C) B

(D) K

Ans : (D)



54. How many such digits are there in the number 57683421, each of which is as far away from the beginning of the number, as they will be when arranged in descending order within the number ?

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) More than three

Ans : (D)



Directions—(Q. 55 to 57) In the following question there are two words to the left of the sign (::) which are connected in some way. The same relationship obtains between the third word and one of the four alter-natives under it. Find the correct alternative in each case.

55. Medicine : Sickness : : Book : ?

(A) Ignorance

(B) Knowledge

(C) Author

(D) Teacher

Ans : (A)



56. River : Dam : : Traffic : ?

(A) Signal

(B) Vehicle

(C) Motion

(D) Lane

Ans : (A)



57. Session : Concludes : : ? : Lapses

(A) Leave

(B) Permit

(C) Agency

(D) Policy

Ans : (D)



58. If 16 = 11, 25 = 12, 36 = 15, then 49 = ?

(A) 14

(B) 20

(C) 19

(D) 17

Ans : (B)



59. Pick out the odd in the following—

(A) Ashok—Assam

(B) Poonam—Punjab

(C) Gyanendra—Gujarat

(D) Anjana—Rajasthan

Ans : (D)



60. KEATS = 25, SHELLEY = 35, BROWNING = ?

(A) 45

(B) 37

(C) 50

(D) 40

Ans : (D)



Directions—(Q. 61 and 62) What approximate value should come in place of question-mark (?) in the following questions ?
(You are not expected to calculate the exact value)

61. (9321 + 5406 + 1001) ÷ (498 + 929 + 660) = ?
(A) 13•5
(B) 4•5
(C) 16•5
(D) 7•5
Ans : (D)



62. 561204 ×58 = ? ×55555
(A) 606
(B) 646
(C) 586
(D) 716
Ans : (C)



63. The difference between the greatest number and the smallest number of 5 digits 0, 1, 2, 3, 4 using all but once is—
(A) 32976
(B) 32679
(C) 32769
(D) None of these
Ans : (A)



64. Area of a parallelogram whose base is 9 cm and height 4 cm is ……… sq cm.
(A) 9
(B) 4
(C) 36
(D) 13
Ans : (C)



65. The number which is neither prime nor composite is—
(A) 0
(B) 1
(C) 3
(D) 2
Ans : (B)



66. The length of a room is three times its breadth. If the perimeter of the room is 64 cm, then its breadth is ……… cm.
(A) 64
(B) 32
(C) 16
(D) 8
Ans : (D)



67. Aditi read 4/5th of Tintin comic book which has 100 pages. How many pages of the book is not yet read by Aditi ?
(A) 40
(B) 60
(C) 80
(D) 20
Ans : (D)



68. What is the meaning of beckoned ?
(A) Summon by sign or gesture
(B) Did not signal
(C) Did not call
(D) Invite
Ans : (A)



69. A box contains coins (equal no. of every one) of rupee and half rupee, coins of 25 paise, 10 paise, 5 paise value, 2 paise value and one paise value. The total value of coins in the box is Rs. 1158. Find the number of coins of each value.
(A) 500
(B) 400
(C) 700
(D) 600
Ans : (D)



70. The area of a rhombus with diagonals 12 cm and 20 cm is ……… sq cm.
(A) 120
(B) 12
(C) 20
(D) 240
Ans : (A)



71. A piece of road is one kilometer in length. We have to supply lamp posts. One post at each end, distance between two consecutive lamp posts is 25 metres. The number of lamp posts required is—
(A) 41
(B) 51
(C) 61
(D) 42
Ans : (A)



72. There are 800 students in a class. On one particular day, if 1/10th of the students were absent, how many students were present ?
(A) 700
(B) 650
(C) 720
(D) 750
Ans : (C)



73. The quotient in a division is 403. The divisor is 100 and the remainder is 58, the dividend is—
(A) 40458
(B) 34058
(C) 43058
(D) 40358
Ans : (D)



74. A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37•50, find the no. of days he was absent—
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 4
Ans : (A)



Directions—(Q. 75 to 77) Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word ?

75. Quixotic
(A) Visionary
(B) Whimsical
(C) Realistic
(D) Foolish
Ans : (C)



76. Rabid
(A) Mad
(B) Normal
(C) Furious
(D) Fanatical
Ans : (B)



77. Scurrilous
(A) Inoffensive
(B) Vulgar
(C) Insulting
(D) Coarse
Ans : (A)



78. Digits of first place and third place are interchanged of the numbers 349, 483, 766, 598, 674 and then the new numbers are arranged in ascending order. Which would be the fourth number ?
(A) 483
(B) 766
(C) 674
(D) 598
Ans : (D)



79. What least number should be added to 2600 to make it a complete square ?
(A) 3
(B) 9
(C) 1
(D) 25
Ans : (C)



80. When sun-light passes through a glass prism, which of the following colours refracts the most ?
(A) Blue
(B) Red
(C) Orange
(D) Green
Ans : (A)



81. If (78)2 is subtracted from the square of a number, we get 6460. What is that number ?
(A) 109
(B) 112
(C) 111
(D) 115
Ans : (B)



82. The difference between 28% and 42% of a number is 210. What is 59% of this number ?
(A) 900
(B) 420
(C) 885
(D) None of these
Ans : (C)



83. A–B means A is the father of B. A + B means A is the daughter of B. A ÷ B means A is the son of B. A ×B means A is the wife of B. Then, what is the relation of P with T in the expression P + S – T ?
(A) Son
(B) Daughter
(C) Sister
(D) Wife
Ans : (C)



84. Ellora caves in Maharashtra were built during the rule of which of the following dynasties ?
(A) Rashtrakoot
(B) Pallav
(C) Pala
(D) Chola
Ans : (A)



85. But for the Surgeon’s skill, the patient ……… died.
(A) may have
(B) must have
(C) should have
(D) would have
Ans : (D)



86. I want to see the Principal, …… I have something to tell him urgently.
(A) so
(B) for
(C) since
(D) and
Ans : (C)



87. I wasn’t really listening and didn’t ……… what he said.
(A) catch
(B) receive
(C) accept
(D) take
Ans : (A)



88. The first division of Congress took place in—
(A) Surat
(B) Kolkata
(C) Allahabad
(D) Chennai
Ans : (A)



89. What is ginger ?
(A) Flower
(B) Root
(C) Stem
(D) Leaf
Ans : (B)



90. Battle of Kalinga was fought at which of the following places ?
(A) Udaigiri
(B) Dhauli
(C) Balasore
(D) Barabaki
Ans : (B)



91. MIG aircraft manufacturing plant is located at which of the following places of Orissa ?
(A) Beharampur
(B) Sunabeda
(C) Koraput
(D) Sambalpur
Ans : (C)



1. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ?
(A) Muktasar
(B) Ludhiana
(C) Patiala
(D) Chandigarh
Ans : (D)



2. What does happens when water is condensed into ice ?
(A) Heat is absorbed
B) Heat is released
(C) Quantity of heat remains unchanged
(D) None of these
Ans : (A)



3. Which of the following gases is not a noble gas ?
(A) Zenon
(B) Argon
(C) Helium
(D) Chlorine
Ans : (D)



4. Which of the following diffuses most quickly ?
(A) Solid
(B) Gas
(C) Liquid
(D) None of these
Ans : (B)



5. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ?
(A) 30°C
(B) 27°C
(C) 300°C
(D) None of these
Ans : (B)



6. First Youth Olympic games will be held in—
(A) Japan
(B) China
(C) North Korea
(D) Singapore
Ans : (D)



7. Where was the capital of Pandya dynasty situated ?
(A) Mysore
(B) Kanchipuram
(C) Madurai
(D) Delhi
Ans : (C)



8. Tripitik is the scripture of—
(A) Jain religion
(B) Hindu religion
(C) Buddhishtha religion
(D) Muslim religion
Ans : (C)



9. Who is the author of ‘Adhe-Adhure’ ?
(A) Mohan Rakesh
(B) Prem Chand
(C) Nirala
(D) Pant
Ans : (A)



10. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ?
(A) 42nd
(B) 43rd
(C) 44th
(D) 39th
Ans : (A)



11. Where is the Central Food Technology Research Institute situated ?
(A) Delhi
(B) Anand
(C) Ahmedabad
(D) Mysore
Ans : (D)

12. Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ?
(A) Nonviolence
(B) Violence
(C) Triratna
(D) Truth
Ans : (A)



13. Light-year measures which of the following ?
(A) Intensity of light
(B) Mass
(C) Time
(D) Distance
Ans : (D)



14. Which of the following gases is used for ripening the fruits ?
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Ethylene
(D) Acetylene
Ans : (C)



15. Who among the following was involved in Alipore bomb case ?
(A) Aravind Ghosh
(B) P. C. Banerjee
(C) Bipin Chandra Paul
(D) Chandrashekhar Azad
Ans : (A)



16. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers ?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Shahjahan
(D) Jahangir
Ans : (D)



17. Besides hydrogen, which of the following elements is common in organic compounds ?
(A) Phosphorus
(B) Sulphur
(C) Nitrogen
(D) Carbon
Ans : (D)



Directions—(Q. 18–21) Find the correct meanings of the words given below :
18. EWE
(A) Calf
(B) Female sheep
(C) Deer
(D) None of these
Ans : (B)



19. Buffalo
(A) Calf
(B) Baby box
(C) Baby bison
(D) Baby cow
Ans : (C)



20. Veneration—
(A) Esteem
(B) High respect
(C) Devotion
(D) Worship
Ans : (B)



21. Vicious—
(A) Remorseless
(B) Ferocious
(C) Kind
(D) Wicked
Ans : (D)



Directions—(Q. 22–25) Choose the word / phrase which is nearest in meaning to the words in question :
22. Bizarre
(A) Colourful
(B) Odd
(C) Insipid
(D) Smart
Ans : (B)



23. Innuendo
(A) Narration
(B) Insinuation
(C) Insist
(D) Insutale
Ans : (B)



24. Salutary
(A) Welcome
(B) Discharge
(C) Promoting
(D) Remove
Ans : (C)



25. Fictile
(A) Fiction
(B) Moulded
(C) Fictitious
(D) Smooth
Ans : (B)



26. Solid Carbon dioxide is termed as—
(A) Soft ice
(B) Dry ice
(C) White ice
(D) None of these
Ans : (B)



27. 1 kg of a liquid is converted into its vapour at its boiling point. The heat absorbed in the process is called—
(A) Latent heat of vaporisation
(B) Latent heat of fusion
(C) Latent heat of sublimation
(D) None of these
Ans : (A)



28. Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect ?
(i) No, since all the students may not have access to the internet easily.
(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct
(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct
Ans : (D)



29. The product ‘Fair and Lovely’ is related to—
(A) WIPRO
(B) I.T.C.
(C) P & G
(D) H.U.L.
Ans : (D)



30. Should the Government make it compulsory for the private medical colleges to join the entrance test conducted by the Government ?
(i) No, private institutions should be empowered, so that they may decide their own admission strategy and improve their work-management.
(ii) Yes, all medical institutions, whether these are private or government’s, should adopt the same entrance standard.
(A) Only argument (i) is correct
(B) Only argument (ii) is correct
(C) Either argument (i) is correct or argument (ii) is correct
(D) Neither argument (i) is correct nor argument (ii) is correct
Ans : (B)



31. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—
(A) Prime Minister
(B) Chief Justice
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Vice-President
Ans : (D)



32. The metal extracted from Bauxite is—
(A) Silver
(B) Copper
(C) Manganese
(D) Aluminium
Ans : (D)



33. The Cyclone represents a state of atmosphere in which—
(A) Low pressure in the center and high pressure around
(B) There is high pressure in the center and low pressure around
(C) There is low pressure all around
(D) None of these
Ans : (A)



34. The ‘Ocean of Storms’ is the name given to—
(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) A waterless area on moon surface
(D) None of these
Ans : (C)



35. The capital of Pallavas was—
(A) Arcot
(B) Kanchi
(C) Malkhed
(D) Banavasi
Ans : (B)



36. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?
(A) Himachal Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Uttarakhand
Ans : (C)



37. How much water is contained in our body by mass ?
(A) 65%
(B) 70%
(C) 60%
(D) None of these
Ans : (B)



38. What determines the sex of a child ?
(A) Chromosomes of the father
(B) Chromosomes of the mother
(C) RH factor of the parents
(D) Blood group of the father
Ans : (A)



39. The two civilizations which helped in the formation of Gandhara School of Art are—
(A) Indian and Roman
(B) Indian and Egyptian
(C) Greek and Roman
(D) Indian and Greek
Ans : (D)



40. ‘Thinkpad’ is a laptop associated with which among the following companies ?
(A) HP
(B) TCS
(C) Infosys
(D) IBM
Ans : (D)



41. The first summit of SAARC was held at—
(A) Kathmandu
(B) Colombo
(C) New Delhi
(D) Dhaka
Ans : (D)



42. The wire of flash bulb is made of—
(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)



43. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called—
(A) Isochors
(B) Isothermals
(C) V.T.P. Curves
(D) Isocurves
Ans : (B)



44. Project Tiger was launched in—
(A) 1973
(B) 1976
(C) 1978
(D) 1983
Ans : (A)



Directions—(Q. 45 and 46) Attempt the question to the best of your judgement.
45. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alpha bet ?
(A) None
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (B)



46. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—
(A) (17, 21, 29)
(B) (31, 37, 49)
(C) (13, 15, 23)
(D) (41, 43, 47)
Ans : (D)



Directions—What should come in place of question mark (?) in the following number series ?
47. 13 13 65 585 7605 129285 …?…
(A) 2456415
(B) 2235675
(C) 2980565
(D) 2714985
Ans : (D)



48. If ‘VEHEMENT’ is written as ‘VEHETNEM’ then in that code how will you code ‘MOURNFUL’ ?
(A) MOURLUFN
(B) MOUNULFR
(C) OURMNFUL
(D) URNFULMO
Ans : (A)

42. The wire of flash bulb is made of—
(A) Copper
(B) Barium
(C) Magnesium
(D) Silver
Ans : (C)



43. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called—
(A) Isochors
(B) Isothermals
(C) V.T.P. Curves
(D) Isocurves
Ans : (B)



44. Project Tiger was launched in—
(A) 1973
(B) 1976
(C) 1978
(D) 1983
Ans : (A)



Directions—(Q. 45 and 46) Attempt the question to the best of your judgement.
45. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alpha bet ?
(A) None
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans : (B)



46. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—
(A) (17, 21, 29)
(B) (31, 37, 49)
(C) (13, 15, 23)
(D) (41, 43, 47)
Ans : (D)



Directions—What should come in place of question mark (?) in the following number series ?
47. 13 13 65 585 7605 129285 …?…
(A) 2456415
(B) 2235675
(C) 2980565
(D) 2714985
Ans : (D)


Responsive ad

Amazon